To na Forum wcięło akapity, przeniosłem z Open czegoś tam i tak się zrobiło. Jeśli do jutra nie wyląduje na wysypisku to poprawię. O ile oczywiście będzie chciał to ktoś czytać.
Tak załapałem, już to zrobiłem ale równa mi do lewego, jak w wojsku.
Witam
Odświeżam wątek, bo jestem ciekaw Waszego zdania na temat tego aparatu. Myślę, że jest to świetne uzupełnienie cyfrowej lustrzanki, oferujące znakomite możliwości szklarniane...
Tylko jest pytanie - czy ten - drogi w porównaniu z np. Olympusem OM2n - dalmierz oferuje na tyle więcej, że warto ustawić na niego świnkę-skarbonkę?
Czy ktoś porównywał?
Będę wdzięczny za opinie
Pozdrawiam
Pat
nie oferuje ale i tak warto rozbić świnię dla niego.
Za pół ceny dostaniesz używkę hexar RF -równie dobry i ma parę bonusów (1/4000s)
Jeśli nie robisz street foto i nie potrzebujesz cichego aparatu to szkoda czasu na zabawy z dalmierzami. System OM jest genialny, obiektywy perfekcyjne. Nic więcej do robienia zdjęć nie potrzeba.
Dalmierze są dobre na ulicę, bo są ciche. W pozostałych przypadkach lustrzanka OM będzie lepsza i tańsza.
Jak napisal Ci Rafal - jesli nie potrzebujesz cichego aparatu do szerokich obiektywow, przesiadka nie ma sensu. Niewiele zyskasz a nie bedziesz mogl uzywac teleobiektywow, makro i innych drobiazgow. Lepiej poszukac Zuiko 21/2
PS. Zeiss Ikon jest tez produkowany przez cosine. Podobnie jak Voigtlaneder. Nie mam oczywiscie oficjalnych wiadomosci na ten temat, ale ten kto trzymal obydwa aparaty w reku, od razu dostrzeze podobienstwo.
zeiss IKON ZM CICHY?
E-1 w takim razie jest niesłyszalny -zachowując proporcje.
Drodzy koledzy -proszę o niepowielanie mitów dopóki ich sami nie sprawdzicie.
Chcecie bezszelestnego aparatu - hexar AF - możesz komuś z 1m obfotografować uszy nie wzbudzając podejrzeń
Jeśli chodzi o dalmierze to jest to rozwiązanie I D E A L N E do streetfoto.
Można chodzić patrząc przez wizjer (nieważne jaka ogniskowa) -i widać*przezeń "przyszłość"
-to co wejdzie w kadr za chwilę...
Lustrzanka to dobre do studia i fotografii ptaków czy innego makro albo katalogowania znaczków pocztowych.
Używam OM i cenię go bardzo (ssskarb) ale do niezobowiązującego focenia -dalmierz jest stworzony.
I daje o wiele więcej radochy -co jest wartością samą w sobie.
Za 600€ można kupić body (używka) HEXAR RF -to chyba najlepszy dalmierz jaki kiedykolwiek powstał (niestety cichy to on nie jest).
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 2.11.09 o 16:21