Witam
Pozwolę sobie w tym wątku zadać pytania ponieważ poruszany jest tu temat lamp Metza.
Niedawno kupiłem Metza 58 AF-1. Lampa całkiem, całkiem. Ale….
Jak już się dowiedziałem z wcześniejszych wypowiedzi w trybie RC działa tylko poprzez współpracę z lampa wbudowaną. Pozostała mi jednak do wykorzystania FL36, której nie mogę podpiąć do gorącej stopki ze względu na podniesiona lampe wbudowaną. Nie mogę również podłączyć przewodu przedłużającego do stopki. W związku z tym pytanie:
1.Czy mogę FL 36 podłączyć przez złącze zewnętrznej lampy błyskowej jakie posiada E30? Czy to wyjście nie zostanie zablokowane po uaktywnieniu trybu RC?
Tryb RC powoduje, że lampa wbudowana emituje przedbłysk kontrolny co uniemożliwia zastosowanie dodatkowej lampy z fotocelą. Kiedy podłączyłem Metza bezpośrednio do aparatu i przełączyłem na manual fotocela działała poprawnie. Próbowałem w trybie RC na ustawieniach manualu ale nie dało pozytywnych rezultatów.
2.Czy wykorzystanie trybu RC blokuje możliwość wykorzystania dodatkowej lampy z fotocelą czy też moje małe doświadczenie jest niewystarczające aby sobie z tym problemem poradzić poprzez odpowiednie ustawienie sprzętu?
Poruszany był temat kiepskich palników. Dzisiaj poczułem w dopiero co kupionej lampie swąd.
3.Czy mam się martwić i oddać tą lampę czy też dać sobie na wstrzymanie ponieważ te lampy tak mają ?
Dzięki z góry za porady![]()