Strona 40 z 55 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 541

Wątek: Olympus ZD ED 50-200mm 1:2.8-3.5

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A po co... to byłoby zupełnie niemiarodajne ;]
    Ilość klapnięć to ~ilość domknięć przysłony do wartości roboczej. Chyba, że trafi się na kogoś, kto dużo używał podglądu GO.
    Jakieś pojęcie o zużyciu obiektywu może to dawać, choć stawiam dolary przeciwko orzechom, że prędzej się zatrą wszystkie te ultradźwiękowe szuwaksy nim zacznie szwankować przysłona.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ilość klapnięć to ~ilość domknięć przysłony do wartości roboczej. Chyba, że trafi się na kogoś, kto dużo używał podglądu GO.
    Jakieś pojęcie o zużyciu obiektywu może to dawać, choć stawiam dolary przeciwko orzechom, że prędzej się zatrą wszystkie te ultradźwiękowe szuwaksy nim zacznie szwankować przysłona.

Pozdrawiam
    Dokładnie o to mi chodziło... obiektywy od zwykłego używania się nie psują, czyteze nie zużywają, zwłaszcza w tak krótkim czasie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Czy pod starym 50-200mm działa LV po kontraście?
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Czy pod starym 50-200mm działa LV po kontraście?
    niestety.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar AK.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Na allegro jest też wystawiony taki obiektyw, jak na razie była cena 1800 zł.
    Z tego co jest napisane w opisie - kupiony był w komisie, ale wcześniej również był używany nie wiadomo tylko ile, karta gwarancyjna wygląda na starą (zżółknięta). Na zdjęciu obiektyw wygląda OK, jedynie chyba osłona przeciwsł. jest zarysowana (tak przynajmniej mi się wydaje patrząc na zdjęcia).
    Wszystko z nim jest w porządku . Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu. Cud miód
    .:Blog:.___.:Galeria:.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    AK - dobrze, że napisałeś bo wszyscy mnie się pytają czy go kupiłem
    jak dowiedziałeś się o tym obiektywie ode mnie to piwko wisisz
    żart
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ak. Zobacz posta
    wszystko z nim jest w porządku . Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu. Cud miód
    .... Szczęściarz normalnie

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar AK.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    jak dowiedziałeś się o tym obiektywie ode mnie to piwko wisisz
    żart
    pzdr
    Na allegro wypatrzyłem

Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta
    .... Szczęściarz normalnie

.
    Chyba muszę się zgodzić
    .:Blog:.___.:Galeria:.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Przeczytałem wątek i również chciałbym podzielić się moimi subiektywnymi opiniami i doświadczeniami jak i poprosić o rade.

Rok temu kupiłem używane (dosyć mocno starty bagnet, kilka rysek na przedniej soczewce) ZD 50-200 już po gwarancji więc teraz na pewno ma minimum 3 lata.

W zasadzie nic odkrywczego nie napiszę ponieważ wszystko jest w tym wątku ale mogę tylko potwierdzić że to szkło niema żadnego porównania z ZD 40-150 niezależnie czy nowszym czy starszym.
    Jest po prostu rewelacyjne Większy zakres ogniskowych, lepsze światło, af, super bokeh to chyba podstawowe zalety tego szkła choć oczywiście nie jedyne dla których warto je mieć.
    Ale tak naprawdę wszystko wychodzi w praktyce ja np. mając początkowo e400 + zd 40-150 (to jaśniejsze) gdy próbowałem na meczach siatkówki było naprawdę ciężko coś zdziałać gdy kupiłem zd 50-200 a mając nadal e400 przeszedłem jakby w inny ''wymiar'' (a gdy w końcu podpoiłem je do e3... )
    To szkło zaczniemy doceniać szczególnie wraz ze wzrostem złych warunków fotograficznych naprawdę jest ono stworzone do trudnych sytuacji zdjęciowych gdzie zd 40-150 dawno już wymięknie.

Ale jednak niema róży bez kolcy przed wczoraj w nocy przez okno zobaczyłem piękny księżyc w pełni więc pomyślałem spróbuję zrobić jakieś zdjęcie.
    Wziąłem statyw+e3+ec14+zd50-200 zdjęcia wyszły średnio ponieważ księżyc był już wysoko (mały) i słabo wypełniał kadr ale mniejsza z tym po wszystkim co się okazało obiektyw zaciął się na 200mm i nie dało się go złożyć.
    Z racji późnej godziny odłożyłem go i ponowne próby złożenia rozpocząłem rano. I się udało składa się i rozkłada w całym zakresie tylko że, teraz dostał luzów między bagnetem a pierścieniem zooma a dodatkowo czasami słychać również w tym rejonie że coś w środku rzegocze.
    A więc z przykrością muszę potwierdzić co również było już wspomniane że niestety mechanicznie nie jest super wytrzymały.

Mam również pytanie jak uważacie czy w takim stanie (wspomniane luzy i coś rzegocze) można go jeszcze trochę używać ponieważ jest mi strasznie potrzebny na ten weekend czy lepiej nie ryzykować odpuścić zdjęcia a szkło natychmiast wysłać do serwisu?

A poza tym jak to jest mi się zawsze wydawało że szkło jest na lata wielu ma na pewno stare zoomy które mają często naprawdę dużo wiosenek i świetnie działają a tu ledwo 3 latek i szlak go trafia?

Może troszkę się rozpisałem ale tak wygląd moja dotychczasowa przygoda z ZD 50-200

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez tjszl Zobacz posta
    A więc z przykrością muszę potwierdzić co również było już wspomniane że niestety mechanicznie nie jest super wytrzymały.
    a czego się spodziewałeś, Zuiko Digital T34?

Mam również pytanie jak uważacie czy w takim stanie (wspomniane luzy i coś rzegocze) można go jeszcze trochę używać ponieważ jest mi strasznie potrzebny na ten weekend czy lepiej nie ryzykować odpuścić zdjęcia a szkło natychmiast wysłać do serwisu?
    Twoje szkło, Twoja decyzja. Ja bym wysłał do serwisu, uszkodzisz je mechanicznie i tyle będzie gwarancji.

A poza tym jak to jest mi się zawsze wydawało że szkło jest na lata wielu ma na pewno stare zoomy które mają często naprawdę dużo wiosenek i świetnie działają a tu ledwo 3 latek i szlak go trafia?
    Szkła są na lata. To, że Twoje się rozsypało nie jest dowodem na nic. Takie rzeczy się po prostu zdarzają. Ja mam 50-200, używam dość bezkompromisowo i wszystko gra.

Acha, chodziło Ci zapewne o szlag, nie szlak.