Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 237

Wątek: Wybór laptopa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m4riusz
    Witam,
    stoję przed wyborem laptopa, podam 4 propozycje, którą byście polecali:
    1. http://www.notebookdlaciebie.pl/index.php?p=80
    2. http://www.portabile.pl/laptop/acer_aspire_5710g.php
    3. http://www.zadowolenie.pl/?mod=produ...&partner=ceneo
    4. http://www.portabile.pl/laptop/acer_...0zg_160_gb.php
    Przymierzam się do tego z pozycji nr 4 (17") z tym ze ten posiada dysk 4200rpm i najwolniejszy procesor jak mocno mnie ograniczy to w stosunku do reszty??

pozdrawiam
    1

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wybór laptopa

Witam,
    Przymierzam się do zakupu laptopa, cenowo w granicach 3500zł. Ma służyć głównie do obróbki zdjęć i programów grafiki wektorowej (AutoCAD). Do tej pory znalazłem coś takiego:
    http://www.komputronik.pl/index.php/...a_RAM_4GB.html
    Tu jednak pojawia się moje pytanie: które parametry są najważniejsze, jeśli chodzi o działanie Photoshopa? Czy 4 GB Ram DDR2, procek 3MB Cache i grafika 512 Mb wystarczą, czy raczej rozglądać się za komputerem z lepszą kartą graficzną (nawet kosztem mniejszej pamięci procesora)?
    Pozdrawiam,
    Paweł

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Mój szwagier kupił niedawno laptopa ale nie do Autocada lecz Solid Works.
    kupił Dell Precision M6400 w jakieś firmie chyba z Poznania -wystawia się na Allegro. Za bardzo dobre pieniądze.-około 5500, nówka z fakturą. Maszyna wymiata-Procek chyba P8400, 500GB dysk, 17" 1920x1200, dedykowana karta graficzna 8GB RAM na pokładzie.

jeżeli w Komputroniku cos kosztuje 3500, to z zamknietymi oczami znajdziesz to za 2800 gdzie indziej.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pawel.kuchar Zobacz posta
    Witam,
    Przymierzam się do zakupu laptopa, cenowo w granicach 3500zł. Ma służyć głównie do obróbki zdjęć i programów grafiki wektorowej (AutoCAD). Do tej pory znalazłem coś takiego:
    http://www.komputronik.pl/index.php/...a_RAM_4GB.html
    Tu jednak pojawia się moje pytanie: które parametry są najważniejsze, jeśli chodzi o działanie Photoshopa? Czy 4 GB Ram DDR2, procek 3MB Cache i grafika 512 Mb wystarczą, czy raczej rozglądać się za komputerem z lepszą kartą graficzną (nawet kosztem mniejszej pamięci procesora)?
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Raczej nie polecam Laptopów Toshiby z linii A i L, to tanie badziewie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    do AutoCAD znaczenie ma karta grafiki, ale linii przynajmniej półprofesjonalnej, te amatorskie nie dają dopalania w tym oprogramowaniu.

Wejdź sobie na polski sklep Della i skonfiguruj sobie np Dell Studio 15:
    Proc: Intel® Core™ 2 Duo Processor T6600 (2.2GHz, 800MHz, 2MB)
    Oryginalny Windows Vista® Home Premium SP1 64 Bit - Polska
    Microsoft® Works 9.0 — wersja polska
    Roczna ograniczona gwarancja z usługą „Odbiór i zwrot”
    Kolor: Black chainlink
    EKRAN LCD: 15.6in Widescreen Full High Definition (1920x1080) WLED with TrueLife
    Zintegrowana kamera internetowa o rozdzielczości 2,0 megapiksela
    PAMIĘĆ: 4096 MB dwukanałowej pamięci SDRAM DDR2 800 MHz [2 x 2048]
    DYSK TWARDY 250GB (5,400rpm) Serial ATA Hard Drive
    KARTA WIDEO Zintegrowana karta graficzna Intel GMA 4500MHD
    Stały napęd wewnętrzny DVD+/-RW z ładowaniem przez szczelinę, z oprogramowaniem edytuj
    Podstawowy 6-ogniwowy akumulator litowo-jonowy 56 Wh

ta konfiguracja wychodzi za 3800 zł

Jełśi chcesz mieć sprzętowe dopalanie AutoCad to musisz miec przynajmniej karty z linii Fire od ATI, nVidia FX lub Matrox Phaelia, a to kosztuje i to sporo.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 7.10.09 o 20:13 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tylko i wyłącznie ThinkPad IBM'a, przeszedłem już delle, acery, toshiby i powiem jedno - takich lapków jak robi(ł) IBM nie ma. Weź z tą większą rozdzielczością a napewno będziesz zadowolony

pzdr
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta
    Tylko i wyłącznie ThinkPad IBM'a, przeszedłem już delle, acery, toshiby i powiem jedno - takich lapków jak robi(ł) IBM nie ma. Weź z tą większą rozdzielczością a napewno będziesz zadowolony

pzdr
    No właśnie robiŁ, teraz to już chińskie Lenovo. Pracuje w firmie która toto naprawia i powiem że serwisanci od notebooków nie podzielają Twojego zachwytu.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc Widzę, że teraz muszę usiąść i wszystko jeszcze raz, od podstaw przeanalizować.
    @Korolian -> nie potrzebna mi przekątna 17", jak na moje potrzeby w zupełności wystarczy 15"

No i widzę, że nie sprecyzowałem dokładnie przeznaczenia laptopa - ma służyć do obróbki zdjęć i AutoCAD'a, ale szczególnie w tej drugiej aplikacji nie będzie to podstawowe narzędzie pracy. Bardziej skupiam się jednak na przydatności do photoshopa - co liczy się w tym przypadku? Czy tak jak w konfiguracji dzemskiego, wystarczy zintegrowana grafika, czy również potrzeba porządnej "zewnętrznej" grafiki?
    Pozdrawiam,
    Paweł

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta

pzdr
    może nie wiesz ale IBM już nie robi ThinkPad-ów a dobre były ale nie idealne też się psują i łamią, mam parę w domu. Ergonomia za to ideał

Teraz będę przerabiał Dell-a bo Lenovo ma koszmarne wsparcie klienta i nie jestem wstanie dostać systemu w wersji US ale to nie jest jedyny problem .

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    IMHO do obróbki grafiki rastrowej wystarczy karta z 16 MByte RAM na pokładzie, sam policz rozdzielczość wyświetlacza razy ilość bitów na piksel . Nie ma sensu inwestować w Gigabajty, one służą do zupełnie innych celów i nie zalicza się do nich wyświetlanie rastrowej grafiki. Istotna jest na pewno jakość wyświetlacza, na moim HP w pracy tylko raz próbowałem obrobić fotkę. Totalna porażka. Najlepiej było by iść do sklepu i samemu ocenić jakość na fotkach które znasz i wiesz jak powinny wyglądać. Istotna będzie także ilość RAM, 4 GByte minimum polecam.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jak ma się do tego wszystkiego wielkość cache procesora? Tzn. czy podczas pracy z PS lub cadem (AutoCAD LT, czyli grafika 2D) odczuję różnicę między 2MB a 3MB? Niestety zauważyłem, że klasa laptopów u większości producentów rośnie mocno skokowo - np. w momencie, gdy do danego modelu chcemy tylko "dołożyć" grafikę, to okazuje się, że model który posiada interesującą nas kartę ma też dużo niepotrzebnych bajerów (typu czytnik linii papilarnych, lepsze głośniki, lepszą kamerkę itp. itd.) co tylko podnosi cenę Czy oprócz Dell'a są inni producenci (albo pojedyncze sklepy) które pozwalają samodzielnie konfigurować sprzęt?
    Pozdrawiam