Strona 19 z 24 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 237

Wątek: Wybór laptopa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Miałem X31 - rzeczywiście czad. Jednak jako Lenovo - podobno to już nie to samo
    Moje 5 groszy w temacie -polecam laptop. Nawet gierki. Grafy montowane do lapków za 4000-5000 tysi niewiele ustepują stacjonarnym odpowiednikom. Owszem, fpsy, punkciki w benchmarkach - jeli kogos to kręci to bedzie sie stresował lapkiem. Mi płynnie chodzil Wiedźmin (z sentymentu postanowilem kupic i pograć) na mobilnym Radeonie 2600. Teraz mam wcale nie "szalona" NV 9600 GT, również mobilna - i jest super. A wygoda w porównaniu z blaszakiem -nie do przecenienia.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

| OlyJedi Awatar furmun
    Mieszka w
    opolszczyzna
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czytam ten wątek (wczoraj z zażenowaniem niestety ,dziś emocje ustały)wybór laptopa i wszelkiej maści sprzętu jest w tych czasach ,czasem naprawdę trudny ,a to z powodu nadmiaru asortymentu ,a to z powodu ceny jaką chcemy nań wydać itd.

Wybór pozostaje naszą zawsze suwerenną decyzją, a i tak pewnie będziemy po zakupie jakiś czas nim się zżyjemy (lub nie)z sprzętem ,czy faktycznie dokonaliśmy udanego wyboru zakupu ,przedtem zapewne czytane testy recenzje opinie etc.
    ..ale to moja tylko opinia
    ..bo sam siedziałem wiele godzin i dni nim wybrałem co wybrałem dla córki
    (licealistka)sam też, wybrałbym coś z IBMz serii Think Pad,ale niestety nie miało aprobaty młodzieżowej więc coś pomiędzy ,wybrałem i padło na ten model.

opis

http://www.kuzniewski.pl/p1388,lenov...ka-gratis.html

Kupiłem w sklepie gdzie mogę sprawdzić sprzęt nim zapłacę.

Po paru miesiącach użytkowania spisuje się nie naganie (czekam tylko na nośnik z ugrade do win7).

Z linuxem też nie ma większych problemów na nim.

Każdy wybór w życiu stawia nas na rozdrożu
    oby tylko takie wybory nas trapiły
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez furmun ; 18.02.10 o 01:14
    "f.n" E-620 ...

Awatar lachon69
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Kupowanie laptopa ma wg mnie tylko i wyłącznie sens w przypadku gdy zależy nam na mobilności takiego urządzenia ewentualnie gdy mamy naprawdę problem z miejscem w pokoju. Kupowanie laptopa po to aby sobie leżał na biurku to poroniony pomysł oczywiście wg mnie.
    W ogóle wydawanie takich pieniędzy (wspomniane 5000) na komputer jest chore, ale jak ktoś chce to za te pieniądze będzie miał całkiem wypaśny laptopik, który za 2 lata będzie już "starociem"

Polecam zakup blaszaka już w okolicach 2500 - 3000 zł złożymy świetny zestaw który nas w niczym nie będzie ograniczał i przede wszystkim kupimy monitor na którym będzie się dało całkiem przyzwoicie pooglądać jakiś film,
    nie mówiąc o tym że cały czas będziemy mogli go dalej rozbudować.

Nakłaniam także do NIE kupowania drogich wypaśnych procesorów tylko zabawę w podkręcanie to tak naprawdę nie jest takie skomplikowane, zdaję sobie sprawę że nie kazdy to potrafi ale na pewno ktoś ze znajomych się w tym orientuje i pomoże, a zysk jest często bardzo duży.
    Graty komputerowe mają to do siebie że się starzeją w zastraszającym tempie
    Masz racje, kupowanie notebooka żeby stał na biurku to bez sens. Ale kupowanie notebooka żeby z nim gdzieś jeździć to tez bez sens - ciężkie to i baterie trzymają po 2-3 godziny. Jak kupować ze względu na mobilność - to tylko netbooki. Małe, lekkie i baterie trzymają do 11 godzin. Minusem jest obniżona wydajność, no ale notebooków i netboków nigdy nie kupowało się dla wydajności

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lachon69 Zobacz posta
    Masz racje, kupowanie notebooka żeby stał na biurku to bez sens. Ale kupowanie notebooka żeby z nim gdzieś jeździć to tez bez sens - ciężkie to i baterie trzymają po 2-3 godziny. Jak kupować ze względu na mobilność - to tylko netbooki. Małe, lekkie i baterie trzymają do 11 godzin. Minusem jest obniżona wydajność, no ale notebooków i netboków nigdy nie kupowało się dla wydajności
    Czyli reasumując można stwierdzić, że notebooki są bez sensu ? Powiedz to mojemu znajomemu, który pracuje metodą tydzień tu, tydzień tam, kolejny tydzień w domu... Paradoksalnie chyba w tym momencie w naszym kraju takich komputerów sprzedaje się najwięcej (nie znam danych, opieram się na moich znajomych). Wszystko zależy do czego się tego potrzebuje. Bardzo dużo osób chce jednak komputera do nieco poważniejszych zastosowań - szeroko pojętej pracy i musi to być sprzęt mobilny. Takie czasy, ludzie zabierają laptopy na weekend "dokończyć projekt", przenoszą je praca - praca, praca - dom, albo po prostu chcą położyć przy łóżku żeby oglądnąć film . Fajnie, że doczekaliśmy czasów, że taaakie maszyny są względnie tanie, można sobie powybierać, powybrzydzać . Uważam, że obecnie trzeba mieć bardzo specyficzne potrzeby, żeby kupowanie "blaszaka" było najlepszym wyjściem.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    w przypadku graczy to może ma sens.
    Kiedyś się w to bawiłem.
    Zniechęciły mnie problemy ze stabilnością. Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje do pracy to odradzam, nie chodzi mi o koszty ale czas który się traci na dochodzenie do przyczyn błędów.

IMHO najlepiej wydajność podnosi się zwiększaniem ilości pamięci i wymianą na szybszy HDD.
    kieys z kreceniem byly problemy, odblokowywanie mnożzników na procesorach, i inne zabiegi, procki krecily sie duzo mniej stabilnie

obecnie, wiekszosc procków intela i amd kreci się wrecz fenomenalnie, i sa one bardzo stabilne (2.5 roku dzialania procka 1.6@2.8, czasami z uptime @ 200+ godzin. nieraz praca pod obciazeniem ciaglym po 6-8 godzin (renderowanie grafik)

nie mozesz nie doceniac OC w obecnych czasach Droplet. procesory SĄ teraz tworzone pod OC.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ok, decyzja jest już praktycznie podjęta, na 99% będzie to cacuszko z pierwszego linka jakiego podałem, jeśli będzie zbyt wolny, to nafaszeruję go dyskiem SSD i tyle!
    Oczywiście, zdam relację czy nadaje się toto do czegoś.
    Dzięki za udział w dyskusji!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lachon69 Zobacz posta
    Hmm. Lepiej było by z dodaniem: "mom zdaniem", "według mnie" itp.
    od poczatku lat 90tych jechałem na blaszakach. Wtedy trochę grałem, trochę pracowałem. Brak lapka spowodowany był dużo mniejszą wydajnością i dużo wyższą ceną. Obecnie wydajnośc jst bez problemu akceptowalna. Cena rownież. Nie wyobrażam sobie powrotu do klocowatego pudła w domu - a na brak miejsca nie narzekam. (te, które pudłem nie są mają wydajność równą lub mniejszą niż lapek) Jedynie notebook. Mobilnośc to nie tylko zabranie komputera na tygodniowy wypad w dzicz, ale sprawdzenie czegoś na nim w salonie, a później w sypialni, na koniec podłączenie jako odtwarzacz blue-ray do telewizora. Zrób to z blaszanym pudłem. Można, ale to dopiero bez sensu. Zabierz blaszaka w delegację, do hotelu aby dokończyc projekt (winszuje zdolnośi i wytrwałości aby robić coś w Cadzie na netboku)
    Innymi słowami - moim zdaniem, Twoja wypowiedź i inne w podbnym tonie są.... bez sensu. Tym ardziej, że prezentowane dość kategorycznym tonem. (o ile mamy ton na forum )
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adrian Zobacz posta
    Hmm. Lepiej było by z dodaniem: "mom zdaniem", "według mnie" itp.
    )
    OT... pisanie "moim zdaniem" jest zbędnym ozdobnikiem, tak samo jak mówienie "chciałbym życzyć/powiedzieć"...

Wybór notebook/desktop/netbook zależy od osobistych preferencji i warunków, wiec ogólne gdybanie co lepsze jest lekko bez sensu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wolę ozdobnik, niż kategoryczną wypowiedź. Coś jest bez sensu - więc masa ludzi, która świadomie to robi (kupuje laptopy) działa nie kierując się rozumem, bez sensu. Ozdobnik jest potrzebny, bo to może być bez sensu w określonym przypadku, a racjonalne w inym. Bez ozdobnika - zakup kazdego laptopa, w każdej sytuacji jest bez sensu w myśla takich wypowiedzi, bo działa tylko 2-3 godziny.
    Masz rację - wybór uzależniony jest od preferencji i potrzeb, dlatego ogólne stwierdzenie laptop jest bez sensu - jest bez sensu Ozdobnik zmienia wydźwięk wypowiedzi. Możesz ozywście uważać inaczej.
    PZDR
    edyta:
    Mariush - mam model sprzed Twojego. Procek jest P8700 zamiast I7, Grafa 3600 zamiast 4650 - i jestem z niego b. zadowolony. Twój powinien dawać radę nawet bez SSD.
    Ostatnio edytowane przez Adrian ; 18.02.10 o 11:29
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czyli pod każdym komentarzem mam pisać "moim zdaniem te zdjęcie jest dobre bo..."? Bez sensu. Wypowiadając się wyrażam własne zdanie i ja przyjmuję tak każdą wypowiedź. A jeżeli ktoś przytacza czyjeś opinie czy słowa powinien to umieścić w cudzysłowie albo wyraźnie to napisać. Takie jest moje zdanie
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK