Strona 10 z 24 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 237

Wątek: Wybór laptopa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jeśli nie grywasz w gry to zintegrowana karta wystarczy w zupełności, dodatkowo zaoszczędzisz na baterii i będzie Ci sprzęt dłużej chodził na zasilaniu bateryjnym. Wyświetlacze w DELLach Studio 15 są 2 rodzajów, ale obydwa podświetlane diodami LED, różnią się jedynie rozdzielczością samej matrycy. Z autopsji wiem, że najlepiej jednak żeby monitor był matowy, a o to w tej chwili bardzo ciężko, wszyscy dają Glare, a tak naprawdę nie da się na tym pracować kiedy jest dość jasno, a na wolnym powietrzu to już kompletnie odpada.

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To i ja się podepnę do wątku
    O ile jeśli chodzi o producenta, procesor i inne parametry to sobie jakoś poradzę, to bardzo ciekaw jestem Waszych opinii dotyczących matryc. Na co zwrócić uwagę jeśli chciałbym na laptopie obrabiać również zdjęcia ?
    pozdrawiam
    Paweł

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Jeśli nie grywasz w gry to zintegrowana karta wystarczy w zupełności, dodatkowo zaoszczędzisz na baterii i będzie Ci sprzęt dłużej chodził na zasilaniu bateryjnym. Wyświetlacze w DELLach Studio 15 są 2 rodzajów, ale obydwa podświetlane diodami LED, różnią się jedynie rozdzielczością samej matrycy. Z autopsji wiem, że najlepiej jednak żeby monitor był matowy, a o to w tej chwili bardzo ciężko, wszyscy dają Glare, a tak naprawdę nie da się na tym pracować kiedy jest dość jasno, a na wolnym powietrzu to już kompletnie odpada.
    a mógłbyś odnieść sie jeszcze do kwestii procka (dokładniej cache)?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    @dzemski
    skonfigurowałem sobie Dell-a Lattitude 15'' bo Studio w wersji dla Przedsiębiorstw ma 17'' i teraz mam problem bo dla domu jest Studio 15'' z ekranem HD WLED a Lattitude ma ekran HD z dwoma lampami

Czy wiesz czym się różni Lattitude od Studio i w czym jest różnica pomiędzy dla Przedsiębiorstw a a dla Domu?

Teraz to ja głupi jestem

Dzięki

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    IMHO do obróbki grafiki rastrowej wystarczy karta z 16 MByte RAM na pokładzie, sam policz rozdzielczość wyświetlacza razy ilość bitów na piksel . Nie ma sensu inwestować w Gigabajty, one służą do zupełnie innych celów i nie zalicza się do nich wyświetlanie rastrowej grafiki.
    Nie jest to już prawdą, a w perspektywie nadchodzącego PS CS5, to pewnie będzie juz zupełna nieprawda. Już CS 3 (co za tym idzie PSE 6+) korzystał w niewielkim stopniu z pamięci kaarty graficznej. PS4 ma już powazne wymagania sprzętowe do pełnej sprawności pracy. Co oczywiście nie znaczy, że jest potrzebna karta z najnowoczesniejszym czipsetem jaki akurat jest dostępny na rynku. Jednak poniżej GF 9xxx dziś nie warto celować.
    Pięta achillesową wszystkich laptoków jest wyświetlacz. Do obróbki zdjęć - zadowalającej pod względem kolorystyki - potrzeba panelu sips/pva. Wszystko z TN nadaje się do sortowania zdjęć, ale nie za bardzo bezpiecznie do ich obróbki (wizualnie - na suwaczkach i wykresach dasię).
    Takich laptopów jest na rynku kilka, więc wybór się znacząco zawęża.
    Ze trzy IBMy, jeden Celsius (przynajmniej był). Nie mam pojęcia, czy istnieje jakiś Dell z matrycą spisową.
    Moim skromnym zdaniem warto unikać jak ognia matryc z powłoka błyszczącą. To było dosyć modne jeszcze rok temu.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Do Dell studio podchodziłbym ostrożnie. Nie wiem jak obecny model (chyba 1555) ale poprzedni 1537 nie jest w moim mniemaniu powodem do dumy tego dla tego producenta.

W obydwu laptopach z jakimi mam do czynienia (w tym jeden niestety mój) po odpowiednio 2 i 3 miesiącach użytkowania wysiadł napęd dvd - co ciekawe napędy nie były katowane - w moim egzemplarzu dvd przez okres 2 miesięcy został użyty może z 10x przy czym większość podczas instalacji systemu. Objawy - po wciągnięciu płytki (napęd slot-in) słychać około 5 sekundowy warkot (przypominający przeskakujące plastykowe kółka zębate) po czym płyta jest wysuwana z napędu.

Inną niedogodność, z która można w sumie żyć jest nie w pełni sprawny panel dotykowy służący do zmiany głośności, wysuwania płytek itp - dość często zdarza się mu zawiesić na kilka minut z podświetlonym przyciskiem wysuwania płyt, czasami potrafi automatycznie zwiększyć, bądź zmniejszyć głośność w windowsie. Z tego co się orientuję to w modelu 1555 zrezygnowano z tego panelu dotykowego na rzecz zwykłych przycisków - więc ta wada jest z pewnością wyeliminowana.

Sam laptop (mówię oczywiście o starszym modelu 1537) sprawia bardzo dobre wrażenie. Solidna konstrukcja, nie grzejąca się, stosunkowo długi czas pracy na standardowej baterii (gdy sprawdzałem na początku, to bez wifi blisko 4h).

Podsumowując unikałbym modelu 1537, a przed ewentualnym zakupem nowszego modelu poczytałbym nt typowych problemów, żeby się później nie rozczarować.

pozdrawiam
    x.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    może nie wiesz ale IBM już nie robi ThinkPad-ów a dobre były ale nie idealne też się psują i łamią, mam parę w domu. Ergonomia za to ideał
    Chyba się pomyliłeś, bo nie dalej jak przedwczoraj w sklepie z lapkami na Krzyża w Krakowie gość pokazywał mi ThinkPada, ale nie pod szyldem IMB, tylko pod nową nazwą zaczynającą się na L. Nie zapamiętałem.

Swoją drogą to IMHO kompletny idiotyzm, żeby wygasić tak znaną markę jak IBM i zastąpić ją zupełnie nieznaną.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Rafale....... droplet napisał:
    Cytat Zamieszczone przez droplet,363773
    może nie wiesz ale IBM już nie robi ThinkPad-ów
    a Ty:
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chyba się pomyliłeś, bo nie dalej jak przedwczoraj w sklepie z lapkami na Krzyża w Krakowie gość pokazywał mi ThinkPada, ale nie pod szyldem IMB, tylko pod nową nazwą zaczynającą się na L.
    . Więc droplet prawdę pisał, IBM juz ich nie robi, sprzedał działkę PCtów chińskiej formie Lenovo (to ta na "L")
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chyba się pomyliłeś, bo nie dalej jak przedwczoraj w sklepie z lapkami na Krzyża w Krakowie gość pokazywał mi ThinkPada, ale nie pod szyldem IMB, tylko pod nową nazwą zaczynającą się na L. Nie zapamiętałem.

Swoją drogą to IMHO kompletny idiotyzm, żeby wygasić tak znaną markę jak IBM i zastąpić ją zupełnie nieznaną.
    ThinkPady już od kilku miesięcy nie są produkowane. To co się jeszcze sprzedaje z tej serii to są leżaki magazynowe. Sam mam ThinkPada ale już z lenovo. Zostało to jeszcze zrobione za czasów IBM a później przebrandowane. Jest OK. Moje dziecko notorycznie wyrywa mi z niego klawisze, ja je wciska i działa, nic się nie wyłamuje.
    Lenovo nie jest mała firmą skoro wykupiło IBM (jeśli chodzi o produkcję laptopów) a nieznaną jest ale najbardziej w Polsce.
    Ludziska się oswoją z tym i będzie się trzymać ale.. to już nigdy nie będą IBM.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja do profesjonalnej pracy polecam ThinkPady (nawet te z Lenovo, sam mam taki). To po prostu działa, można wsadzić do stacji dokującej a ergonomia - jak już ktoś zauważył - świetna.
    Nawet - ciekawostka - w podstawie klawiatury są otwory odprowadzające płyny poza obudowę

A i zwróccie uwagę na system operacyjny: kupujcie taki, który da wam możliwość bezpłatnego lub taniego upgrade to Windows 7 - ten system jest zdecydowanie sprawniejszy niż Vista. używam już handlowej wersji od 1,5 miesiąca i bardzo chwalę w przeciwieństwie do Visty.

Jeszcze uwaga na temat cache procesora: to ma znaczenie w przypadku zadań obliczeniowych, do zwykłej pracy - nie uznałem jakiejś sensownej różnicy, dużo lepiej za to zmienić dysk na 7200 rpm lub nawet SSD (drogo).
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42