Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    na razie mamy 24Mpix (full of blur) -tendencja wzrostowa
    You wish. Moze jednak użyj monitora LCD a nie starego CRTka ?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Analogowe nie wymagają obróbki prawie wcale (ICE, przycięcie -tyle)...
    Jasne, z analoga wylatują gotowe pozytywy
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

Wydania "audiofilskie" płyt winylowych przenoszą nawet do 50khz, tylko co z tego jak tylko przez pierwsze 2 odtworzenia?
    Większość płyt analogowych wydanych po 1984 roku ma mastering cyfrowy....
    Polecam posłuchać płyt masterowanych przez MFSL na dobrym DACu.
    I to niestety jeszcze nie koniec problemów, taka płytę trzeba mieć na czym posłuchać
    - dobry gramofon
    - dobra wkładka
    - dobry przedwzmacniacz gramofonowy
    - dobre głośniki o wysokiej skuteczności ,i które przeniosą te 50k
    potem można już dyskutować o wyższości jednego nad drugim

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To3ja mam prawie DAC ową jakość płyty (NIEREMASTERINGOWANEJ!) na gramowonie za 200zł (używka ocz ) +szumy, trzaski + + +
    A do tego świetnie oddany wokal i piękną namacalną (w porównaniu do CD) dynamikę -mimo że nie tak analitycznie a dźwięk nie tak odseparowany jak w kine THX.
    I mój zewnętrzny DAC ma od dzisiaj wakacje.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jasne, z analoga wylatują gotowe pozytywy
    BUM!
    prawy sierpowy!
    No ocz -trudna sprawa.
    Jednemu pozytywy, innemu negatywy -i tylko 36 do tego -toż to... 6 sekund "fotografowania" w coniektórych puszkach?
    Trzeba wiedzieć jak film wyjąć i gdzie go zanieść do wywołania.
    To dość skomplikowane i wymagające wiedzy -wiem
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Krzysiek.T Zobacz posta
    I to niestety jeszcze nie koniec problemów, taka płytę trzeba mieć na czym posłuchać
    - dobry gramofon
    - dobra wkładka
    - dobry przedwzmacniacz gramofonowy
    Można i bez tego.
    średni gramofon
    średnia wkładka (będę ją wymieniał)
    średni przedwzmacniacz
    średnie głośniki (ale dobre bo polskie)

-podyskutować można już teraz bo mam te same płyty CD i znam je na pamięć
    I cholera doznałem olśnienia

WIEM!
    Muszę sobie wymienić odtwarzacz CD na "dzisiejszy"
    Aparat cyfrowy również!!!
    A potem to samo praktycznie co 2 lata najrzadziej bo inaczej znów ich jakość spadnie (to odwrotnie niż z winem jest -co nie?).

Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.10.09 o 17:11 Powód: Automatyczne scalenie postów

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Trzeba wiedzieć jak film wyjąć i gdzie go zanieść do wywołania.
    A kto Ci film wkłada?
    Ty robisz 36 x "PSTRYK", potem wyjmujesz (bo wiesz jak ). Zanosisz film do wywołania żeby ktoś za Ciebie odwalił czarną robotę? Nie wiesz więc, że tam ktoś zajmuje się obróbką tego co pstryknąłeś? Najgorsze w tym jest to, że nie masz ma nią żadnego wpływu. Nawet jak wyjdzie cudowne zdjęcie, to Twój jest tylko film i "PSTRYK". Reszta to już nie Twoja zasługa.
    Dlatego cyfraki są takie popularne- wszystko zależy od użytkownika, i "PSTRYK" i obróbka.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    WIEM!
    Muszę sobie wymienić odtwarzacz CD na "dzisiejszy"
    Aparat cyfrowy również!!!
    A potem to samo praktycznie co 2 lata najrzadziej bo inaczej znów ich jakość spadnie (to odwrotnie niż z winem jest -co nie?).
    []
    Mam to samo (nostalgia i sentyment).
    Choć wiem, że "to se ne wrati".

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Barry White + Gramofon + Lampy + Szerokopamowy głośnik w obudowie labiryntowej = seks już na pierwszej randce. Miliony kobiet nie mogą się mylić.
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    helmuth -jak gram na gitarze to muszę sobie struny sam z drutu kręcić>?<
    Proces wywołania jest standaryzowany i robi to maszyna.
    Z wyników byłem jak do tej pory ZAWSZE zadowolony.
    Interesuje mnie ZDJĘCIE a nie odzyskiwanie obrazu.
    Zresztą czy można tak "odzyskać" by z cyfry zrobić "analoga"?
    Ponoć opanowały to już tysiące -co daje mi nadzieję bo mam kupę szpejów cyfrowych.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Potem to trzeba zająć się eugeniką by stworzyć hybrydę człowieka i nietoperza.
    I już za 500 lat...

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cały obraz z matrycy (ta kulejące ubiegłowieczne bida-rozwiązanie)jest zmasakrowany przez 1001 możliwych ulepszaczy
    Jeśli je włączysz. Mając rawa żadnych ulepszaczy nie ma.
    by zrobić z tego coś co choćby z grubsza przypomina obraz widziany ludzkim okiem -a wychodzi gładka breja.
    Wpatruję się przez okno w świat, długo i powoli i szczerze powiem, właśnie gładką breję widzę. Żadnego ziarna.
    Ziarno to jest coś, co w przyrodzie nie istnieje. Istnieje tylko na fotograficznych kliszach i jest najzwyklejszym zakłóceniem. Może i estetycznym, ale bez przesady.
    Nie ma zapotrzebowania na obraz z odrobiną "papryki" -wszyscy lubią to co serwowane jest w glamour magazynach, pani domu a ostatnio nawet NG -przyjemnego oglądania, zamówcie sobie hapy meala do tego.
    Dokładnie odwrotnie - co drugie zdjęcie na naszej klasie, plfoto itd jest zapaprykowane do bólu. Czarno białe, wyziarnione, przejarane, pokrzywione, zwichrowane itd.
    Skoro gorsze można zasymulować na lepszym (w końcu to stratna obróbka) to musi to być możliwe?
    I jest, nie wszystko się da (bo nie wszystko jest odwracalne - jak np. dyfuzja świateł, wyostrzanie czy ze świata audio - kompresja dynamiki albo pogłos). Ale mając raw da się zasymulować cały świat analogowej fotografii (bez nośnika, bo nie ma jak naświetlić barytu).
    Analogowe nie wymagają obróbki prawie wcale (ICE, przycięcie -tyle), choć można!!! (ja nie robię). A Cyfra? Dzisiaj trzeba skupić się na nauce photoshopa bo fotka którą zrobiłobysię analogiem o tak (PSTRYK!), w wersji CMOS*CCD wymagałabędzie jeszcze pół godziny czarowania PSem (lub podobnym).
    Analogowy pstryk też wymagał obróbki, inaczej wychodziło coś z przypadku. Namachałem się pod powiększalnikiem sporo, żeby było tak jak ja chcę, a nie ''samo wyszło''. Znacznie szybciej, czyściej, dokładniej, efektywniej i elastyczniej jest w photoshopie.
    A i tak wygląda potem jak uboga krewna -ser analogowy, masowa pożywka, saharyna, proteza członka
    Nie wygląd a to, że Tobie się nie podoba. Ale akurat jesteś dość osamotniony, to co pokazujesz za wzór w tym wątku jest paskudne, zaszumione i delikatnie mówiąc - obleśne. Kolorowe ciapki, owszem - inne niż z Sonego przy 1600 iso, ale równie tragiczne.
    Przyjmij do wiadomości, że te analogowe ziarna są dość oryginalną estetyką i naprawdę, bardzo dobrze że już tego nie ma. Myślę, że większość tu piszących podziela moje zdanie.
    Co do przykładu to ciągle śledzę propozycje -i nie ma ich za dużo jak na Wasze buńczuczne zapewnienia o opanowaniu techniki (przez 21 wiecznych doktorantów informatyki zapewne).
    No widzisz, idziesz w ignorancję prostą drogą.
    Od kiedy to informatyk ma być grafikiem? Gdy zechcesz sobie zrobić portret, będziesz szukał najlepszego malarza pokojowego?
    Moja skromna próba (1wsza) choć beznadziejnie nieporadna jakoś nie ustępuje na razie "lepszym" opracowaniom -czy się mylę?
    Ano mylisz się, bo w Twoim postępowaniu jest 90% nostalgii do starych czasów, buntu przeciwko komputerom i narzekania ogólnego połączonego z klasyczną polską nietolerancją. Przykład pierwszy jest lipą pełną artefaktów przykrywających rozmemłany obraz bez podstawowych właściwości zapisu klasycznego - dyfuzji świateł. Większość przykładów niestety wywraca się na podstawowych założeniach.
    CO do przykładu (zrobić to samo zdjęcie analogiem i cyfrą)-owszem -już na to wpadłem ale na wywołanie kliszy kolorowej muszę niestety poczekać. Trzymam Cię za słowo!
    Tylko zrób rawa, bo inaczej się nie da.
    Z drugiej strony zastanawiam się po co w ogóle się tym bawić - poza sportem nie ma sensu. Nikt poważny nie przerabia zdjęć w ten sposób, bo to ani ładne, ani ciekawe. Ale mogę Ci pokazać, że się da. Może odkopię stary przykład zresztą jak go znajdę.
    Mnie zawsze sie wydawało że CD to częstotliwoś 44.1 kHz i rozdzielczość 16 bitów na próbkę, czyli dynamika wynosi 96dB.
    Analogowy nosnik czyli winyl, nie ma tego ograniczenia. Dobra nowa płyta analogowa to 116dB
    He, he, skąd ta wiedza?
    Płyta winylowa ma dynamikę mniej więcej pięćdziesiąt kilka dB (do sześćdziesięciu jak jest nowa i tylko na pierwszych utworach (na zewnątrz krążka). O zniekształceniach harmonicznych lepiej nie pisać.
    I znowu problem, bo tysiące ślepych testów wykazało, że te 50kHz to najwyżej na dobre samopoczucie się przydaje (jak już oczywiście się wie, że coś je emituje
    To3ja mam prawie DAC ową jakość płyty (NIEREMASTERINGOWANEJ!)
    Nie było takich nigdy
    Płyty gramofonowe musiały być zmasteringowane, bo inaczej popaliłyby wycinarkę matki (płyty, z której robiło się odlew do tłoczenia).
    Żeby było śmieszniej, podcinano często wysokie tony, żeby nie przegrzać rycla (czy jak się to tam nazywało).
    Prawda jest okrutna
    A, jak wspominałem, chodziło o mądre zgrywanie, nieagresywne jak dziś tylko służące estetyce.
    BUM!
    prawy sierpowy!
    Przecież to jest KOSZMAR jaki robią początkujący użytkownicy szopa! Klasyczna obróbka kotleciarska AD.2009 I to ma być wzór bo z analoga?
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 4.10.09 o 17:40