Strona 9 z 31 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    Jak wynika z pewnego źródła trwają zaawansowane prace nad następcą flagowego modelu Olympusa. Niestety z informacji wynika , że dotychczas stosowane szkła nie będą miały już żadnego zastosowania - pewnie się zdziwcie... Już wyjaśniam.

Zespół badawczy, śledząc wielowątkowe wypowiedzi użytkowników forum doszedł do wniosku iż jedynie słuszną koncepcją i nową drogą obrazowania będzie zastosowanie tzw aparatów hybrydowych.
    Nie używając zbyt skomplikowanego języka technicznego,miejsce zimnego i mało przyjaznego układu optycznego zajmą gałki oczne.
    I tak w zależności od upodobań operatora będzie można zastosować oko żaby, ryby, sokoła, kobiety, mężczyzny..............

Niestety na obecnym etapie naukowcy nadal stoją przed wyborem czyj mózg miałby posłużyć za wzorzec oprogramowania aparatu ( www.brainchoice.jp - można przesyłać sugestie i propozycje).

Jeśli tylko pojawią się nowe informacje nie omieszkam się nimi podzielić.

Pozdrawiam
    Proponuję mózg szaleńca.... nie będą koneiczne filtry artystyczne.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    A co powiecie na Fuji serii S*Pro z tą matrycą składającą się z dwóch rodzaji pikseli... oczywiście z jakimś szkłem powiedzmy dającym radę..
    Że jest fajna, ale ma mało pikseli i w ogóle stare to dziś.
    Szkło da radę, bo mało gęste to.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem zdaniem Olympus jest najbardziej inowacyjną
    firmą o ugruntowanej reputacji. Jeżeli będzie następca E 3, na co czekam,
    to z pewnością będziemy mile zaskoczeni.

Pozdrawiam.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    fajna -struktura obrazu bardziej kompatybilna ze mną niż z jakiejkolwiek innej matrycy > brak tej trupiej "czystości" obrazu -nie do oglągania z bliska (crop) i bardzo dobrze.
    Szkoda że tylko Fuji i Nikon.
    Ps. przetestowałem sobie ten "generator analogowości" od alien skin -szkoda kasy i czasu > daremne udawanie z daremnym skutkiem (gorzej od DXO co wczle temu drugiemu chwały nie dodaje).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Ps. przetestowałem sobie ten "generator analogowości" od alien skin -szkoda kasy i czasu > daremne udawanie z daremnym skutkiem (gorzej od DXO co wczle temu drugiemu chwały nie dodaje).
    widocznie za malo poświęciłes temu czasu i mialeś od poczatku złe podejście, a to nigdy nie wrózy niczym dobrym. Zastanawiam się czasem (oglądając Twoje zdjęcia) czemu foty z cyfraków rasujesz zabawą z kolorem, bo wątpię, że na zywo dostajesz taki kolor z E1 ;P Nie mogły by być as is tak jak tego chcesz z analoga ? ;P Gadanie o ziarenku w pewnym sensie rozumiem, ale nie mozna znów tego gloryfikować. Ziarno od zawsze zjadalo detal i było ogranicznikiem powiększania na powiększalnikach. Dlatego też wszystkie firmy produkujące materiały światłoczułe walczyły by uzyskać ziarenko jak najmniejszym. Oczywiście w pewnych zastosowaniach celowe może być duze ziarenko (np delta3200), ale to tylko dla niektórych zastosowań. Z reszta jest cala gama wywoływaczy które dają różnej wielkości ziarno, więc świadomy użytkownik/fotograf może wybrać, a nawet samodzielnie przygotować taką chemię jaka mu jest potrzebna.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    proste> nie cierpię kolorów jakie dają matryce cyfraków.
    Kolory a właściwie ich brak przyprawiają mnie o mdłości.
    Nie cierpię tej oślizłej gładkości zdjęć z cyfry -fotki wyglądają jak z prosektorium na statku Enterprise.

Z analogowymi kolorami tego problemu nie mam -zmniejszam nawet nasycenie po zeskanowaniu (default w silverfast AI).
    Ot takie już zboczenie.
    By kolory z cyfry jakoś mi się podobały, przygotowuję sobie profile do LR takie jak mi się to widzi i już.
    Tak sobie radzę z jednym problemem -z drugim (struktura obrazu) do teraz nie wiem co począć. Już wiele razy byłem na krawędzi rezygnacji z cyfry na amen ale... no właśnie > nieraz trzeba coś na już i wtedy cyfra bo schnięcie kliszy to już parę godzin a skanowanie drugie tyle.
    A PS analoga nie lubi oj nie lubi
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 26.09.09 o 18:27

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    proste> nie cierpię kolorów jakie dają matryce cyfraków.
    Kolory a właściwie ich brak przyprawiają mnie o mdłości.
    Więc przygotowuję sobie profile do LR takie jak mi się to widzi i już.
    Z analogowymi kolorami tego problemu nie mam -zmniejszam nawet nasycenie po zeskanowaniu (default w silverfast AI).
    Ot takie już zboczenie.
    ja takie profile dla cyfry mam właśnie w Exposure 2, działa mi z PS, Photoimpact i Gimpem, a to wielka zaleta.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To oblookaj sobie NIK COLOR EFECT i tego DXO FILMPACK bo dają bardziej (jak na godzinę prób) przekonujące wyniki choć to i tak lata świetlne w stos do tego co obiecują.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Chyba wszystkie nowsze Nikony jeśli chodzi o dynamikę, wymiatają.
    do zdjęć max 13na18 się nada czyli
    Zmieniam system chociaż i tak teraz nie mam Olympusa...
    Pozdrawiam!
    zZz

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    To oblookaj sobie NIK COLOR EFECT i tego DXO FILMPACK bo dają bardziej (jak na godzinę prób) przekonujące wyniki choć to i tak lata świetlne w stos do tego co obiecują.
    mam i to i to, wolę exposure ;P