Strona 4 z 31 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Po co nowe E3? Matryca mniejsza od APS i przy tej samej technologi 1EV gorzej od ręki
    To teoria, a praktyka pokazuje, że nie bywa tak źle (czy też tak dobrze). Np. Canonki z tymi użytecznymi ev (czytaj - niezasmaranymi cieniami) wcale tak dobrze nie wygląda ostatnio.
    Cytat Zamieszczone przez Sobi Zobacz posta
    Odnosnie dyskusji nt wyzszosci kompaktow i luster. Mysle ze problem jest gdzie indziej, kwestia wyboru czy pstrykam kompaktem czy lustrem jest... finansowy. Gdyby przeciętny milosnik fotografii w Polsce zarabial tyle co jego koledzy w bogatszych krajach to nie biadolilby na forum co lepsze tylko dokupil do swojego E-3 kompakt z wyzszej polki i nosil to co mu akurat potrzebne danego dnia.
    Nie no, bez przesady, dobry kompakt kupi się dziś za cenę średniej klasy stałki.
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie każdy lubi kolorowe szlaczki w miejscu regularnych struktur
    Morę w większości wypadków nietrudno usunąć, a zalety braku aa są znacznie większe.
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    jeśli filtr AA ci przeszkadza, dodaj do obrazu losowe mozaiki - będziesz miał efekt jakbyś robił zdjęcie bez filtru AA, pozornie ostre zdjęcie z fałszywymi detalami.
    Oj, to nie jest tak prosto. Przykładowy pen ma mniej więcej rozdzielczość rzeczywistą... 5-8Mpx (to taka rozdzielczość, do której można przeskalować obraz i z powrotem przeskalować go do natywnej, żeby nie stracić treści obrazu, a co najwyżej artefakty). Gdyby nie było filtra albo byłby on słabszy, rzeczywista z dobrym szkłem byłaby równa natywnej. Taki obraz (bez aa) jest dość agresywny, ale pięknie można go zneutralizować lensblurem z szopa, pięknie bo konkretnie pod dany kadr łącznie z selekcją obszarów.
    A kolorowa mora jak wspominałem, nie jest problemem tak dużym jak się wydaje.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    "...poczytaj sobie co to wogóle jest filtr AA"
    A propo mory.
    Nie miałem jakoś za dużo okazji pofocić M8 ale z kilkudziesięciu fotek które zrobiłem ANI JEDNA nie ma śladów tej strasznej wady.
    Zato wszystkie posiadają ostrość (per pixel) niedostępną jak narazie żadnemu cyfrowemu wynalazkowi (prócz SD-9 i spółki).
    Zaprawdę muszę sobie jeszcze raz poczytać co to jest ten filtr AA -może uwierzę w to że mi jest nezbędny?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 24.09.09 o 20:15

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Gdyby nie było filtra albo byłby on słabszy, rzeczywista z dobrym szkłem byłaby równa natywnej.
    Tak byłoby w przypadku braku filtrów CFA, i tak jest w przypadku Faveona, bayerowskie matryce maja rzeczywista rozdzielczość dużo niższa (zwłaszcza GRGB) gdzie ilość danych dla koloru czerwonego występuje 1 raz na 4 pixele.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    n i e s a m o w i t e !
    Czy Ty Qbic naprawdę wierzysz że JMuzykant tego nie wie>?<
    Czy sam przekonujesz siebie (z jakichś powodów) że to co jest -to konieczność>?<
    Czy piszesz ot dla edukacji ogółu?

Faktem jest
    1. Filtr AA jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje

2. Filtr CFA (Bayer czy jak tam go fachowcy nazywacie) który jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje

3. Matryca CCD lub CMOS która jest kompletnym daltonistą i widzi ciemność -ciemność widzi i jasność oraz paręset stanów pośrednich... a do tego ma niezłą "jaskrę" która dla wszelakich kotleciarzy robi za plastykę obrazu...

Das ist ein BINGO!
    Tak więc te powiązane ze sobą bida-rozwiązania które są wynikiem oszczędności i niemożności technologicznej to nasza cała "cyfrowa jakość" która jakoby "pogrzebała" starą dobrą błonę światłoczułą.
    Dobranoc i przyjemnych snów o olkowych "pełnych klatkach".
    Koniecznie z porządnym filtrem dolnoprzepustowym który nam spadł z nieba na skrzydłach anielich amen.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    n i e s a m o w i t e !
    Czy Ty Qubic naprawdę wierzysz że JMuzykant tego nie wie>?<
    Naucz się czytać ze zrozumieniem, zacytowałem zdanie do którego się odnoszę, nie widzę zastosowania dla pojęcia wiara w kontekście mojej wypowiedzi.

Na rozluźnienie fotka z DCS14Pro który AA nie posiadał.

http://a.img-dpreview.com/gallery/ko...s/g2d20886.jpg

(polecam otwierać w nowym oknie)
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 24.09.09 o 20:49

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Tak byłoby w przypadku braku filtrów CFA, i tak jest w przypadku Faveona, bayerowskie matryce maja rzeczywista rozdzielczość dużo niższa (zwłaszcza GRGB) gdzie ilość danych dla koloru czerwonego występuje 1 raz na 4 pixele.
    Po pierwsze tak nie jest, czego wielokrotnie dowiedziono empirycznie jak i w teorii (rozważać tego po raz enty nie mam siły, zapraszam gdzieś w otchłanie newsów prfc).
    Po drugie - foveon owszem, ale raz, że dynamicznie nie szaleje, czułość bez cudów, przekłamuje (!) kolory i wreszcie każdy współczesny bayer go przerasta, ponieważ po resajzie do tych marnych 4,5Mpx o żadnej interpolacji nie ma mowy.
    Ktoś tam zresztą dowiódł, że informacji z sigmy jest tyle, co z około 6Mpx matrycy i to tylko przy korzystnych kolorystycznie warunkach dla tejże sigmy.
    1. Filtr AA jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje
    2. Filtr CFA (Bayer czy jak tam go fachowcy nazywacie) który jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje
    3. Matryca CCD lub CMOS która jest kompletnym daltonistą i widzi ciemność -ciemność widzi i jasność oraz paręset stanów pośrednich... a do tego ma niezłą "jaskrę" która dla wszelakich kotleciarzy robi za plastykę obrazu...
    Tak więc te powiązane ze sobą bida-rozwiązania które są wynikiem oszczędności i niemożności technologicznej to nasza cała "cyfrowa jakość" która jakoby "pogrzebała" starą dobrą błonę światłoczułą.
    Normalnie, jakbym nie zrobił tych wielu tysięcy zdjęć i nie napatrzył się na nie, to bym w tą straszną bidę uwierzył. A tak to... nic nigdy nie zmusi mnie do przejścia na analog z tą całą swoją legendarną jakością
    I jak sobie popatrzę na swoje archiwum slajdów, myślę: ależ człowiek kiedyś był ograniczony technicznie - ani koloru sensownego, ani dynamiki, ani nawet... ostrości
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 24.09.09 o 20:53

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Całe życie się uczę i ne nadążam za postępem jak widzę.

Czy zatem ten Filtr zmniejsza rozdzielczość całego układu negatywnie wpływając na jakość obrazu z nowoczesnych wysokorozdzielczych matryc czy nie?
    Proszę o prostą odpowiedź bo sam zaczynam już gubić kontekst całej dysputy -a więc TAK lub NIE?

qbic
    Gość
    czy zatem ten filtr zmniejsza rozdzielczość całego układu
    tak

negatywnie wpływając na jakość obrazu z nowoczesnych wysokorozdzielczych matryc
    nie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Czy następny Oly to będzie FF?

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta

Normalnie, jakbym nie zrobił tych wielu tysięcy zdjęć i nie napatrzył się na nie, to bym w tą straszną bidę uwierzył. A tak to... nic nigdy nie zmusi mnie do przejścia na analog z tą całą swoją legendarną jakością
    I jak sobie popatrzę na swoje archiwum slajdów, myślę: ależ człowiek kiedyś był ograniczony technicznie - ani koloru sensownego, ani dynamiki, ani nawet... ostrości
    No widzisz a gdybym ja nie zrobił tych paru tysięcy fotek cyfrówką to nie uwierzyłbym własnym oczom oglądając skany negatywów zarówno historycznych jak i swoich że to jest zwykły sprzęt którego używali nasi pradziadkowie a nie jakiś trzymany przez armię USA w strefie B51 prototyp superaparatu zbudowany na licencji marsjan.
    Jednym słowem polegając na takich samych doświadczeniach doszliśmy do zupełnie innych wniosków i ... zostawmy jak jest bo to jest ciekawe zjawisko.
    Dodam że nigdgy bym nie zamienił analogowego sprzętu na JAKĄKOLWIEK cyfrówkę (chociaż je używam i mam powody) gdyby nie mógł wrócić potem do kliszy. A powiem Ci że 9 lat temu byłem zgoła innego zdania
    Parętysięcy fotek, trochę obserwacji, nauki, praktyki i (nie zawsze udanego) czytania ze zrozumieniem i nabawiłem się zdania jakie mam>
    Cyfrze brakuje w zasadzie wszystkiego co czyni fotografię czymś więcej niż stopklatką z (kosmicznie zaawansowanej) kamery przemysłowej.
    Ale to chyba dyskusja na inny temat>?<
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Qbic!
    Dziękuję za odpowiedź -jak chcemy to potrafimy się zrozumieć.
    Pozwolę sobie na małe podsumowanie i wyciągnięcie wniosku czytelnego także dla innych.

Filtr AA który jest stosowany w prawie każdej cyfrówce zmniejsza rozdzielczość całego układu optycznego wpływając na pogorszenie ostrości zdjęcia wykonanego takim układem (aparat w skrócie), jednocześnie
    negatywnie NIE wpływając na jakość obrazu z nowoczesnych wysokorozdzielczych matryc które ów obraz w nich rejestrują

Czy dobrze napisałem bo wyczuwam jakąś śprzeczność i moja cała nauka rozumienia tekstu pisanego właśnie odchodzi sobie w las...
    Czy stosowanie USM "Maskowania Nieostrości" nie jest zatem pozbawione logicznego i praktycznego sensu>?<
    Po co to robiłem (-może czas innym objawić tą nowinę!?) przez tyle lat?
    Po co robią to na n-pindziesiąt sposobów rozmaite algorytmy w sofcie aparatu jak i w programach do obróbki cyfrowych zdjęć>?<

Ps. Piękny przykład z tego DCSa
    FF a taki gniot -to przecież niemożliwe nie>?<
    tu masz przykład że oprogramowanie się rozwija a to że kiedyś konie srały na ulice nie musi być impulsem do rozwoju i produkcji końskich pampersów.
    A tak to z grubsza wygląda w Cyfrowej Fotografii -maskowanie technicznych niedociągnięć... technicznymi niedociągnięciami.
    Masz nie dotykane z M8- a to głupie 10Mpix. USM jest niepotrzebne.

Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 24.09.09 o 22:07 Powód: kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji