Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Początki :) troche portretu i inne..

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mati1993 Zobacz posta
    ale w tych co dodalem to naprawde nie ma nic ciekawego..?

wydawaly mi sie dobre...
    Musisz pozytywnie myslec.Cieszyc sie ze dziewczyny sie ciesza jak im fotki robisz.A pozniej cieszyc sie jak one sie kloca,ktora ladniej wyszla a ktora gorzej na fotkach.Procz tego czytaj o tajnikach ekspozycji,budowie kadru,swietle,mocnych punktach,przekazie.Najlepiej jak chociaz jedna ksiazke p.Dederki nauczysz sie na pamiec.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    wiekszosc tych portretow byla robiona okolo 16-17 wiec to wsumie jest juz lekki wieczór..

chcąc robic pozniej to trzeba by uzywac dluzszych czasow albo wiekszego iso, co nie jest raczej kozystne... i co teraz?
    zdjęcie 14-15 robione w samo południe, 13 w dobrej porze, ładna plastyka ale źle się ustawiłeś i nie doświetliłeś oczu.

Gdybyś wystawił jedno zdjęcie to może bym dokładnie opisał co jest źle ale przy takim tabunie zdjęć nie dam rady. Błędy ze światłem nie są jedynymi, poczytaj inne wątki to szybciej zrozumiesz.

Sorry, ale trudno mi szukać pozytywów przy takiej jakości zdjęć

Awatar mati1993
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    a internecie znajde takie poradniki..? bo teraz tak szukam szukam i nie znalazlem nic ciekawego..

faktycznie.. 14 i 15 robione kolo poludnia...

a 13 okolo 18 , ale to bylo na poczatku wrzesnia..
    Ostatnio edytowane przez mati1993 ; 23.09.09 o 21:27

Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    1- pierwsza stokrotka powinna byc cała w ostrości. 2- mogę się domyślać, że chodzi o jakiś obóz koncentracyjny ale gdyby w dali kadru był choć jeden element charakterystyczny dla tego miejsca to przekaz byłby jasny od samego początku. Fragment budynku za drutem raczej o tym nie świadczy. 3- ładnie gra światło na falach i stonowana obróbka na tak. Jednak całość bardziej nadaje się na atrakcyjne tło niż samodzielne zdjęcie na którym przydał by się jakiś mocny akcent zwracający uwagę i bedący odnosnikiem do całości. Przy portretach zawiesiłeś sobie wysoko techniczną poprzeczkę gdyż przy tak zróżnicowanym świetle raczej się to nie uda bez dodatkowego osprzętu. Poszukaj w miarę jednolitego tła, bez wpadających jasnych plam światła i takiego oświetlenia twarzy, aby oczy były wyraźne a co za tym idzie twarz w miarę równomiernie naświetlona.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    a internecie znajde takie poradniki..? bo teraz tak szukam szukam i nie znalazlem nic ciekawego..
    To moze zacznij od http://www.pcworld.pl/artykuly/4765/...nternecie.html

Awatar mati1993
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hehe, tak to ja bym znalazl jakbym poszukal dluzej ale chodzi mi o to czy jest jakas strona godna polecenia na ktorej bym znalazl duzo potrzebnych i w miare w jednym miejscu informacji
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    1- pierwsza stokrotka powinna byc cała w ostrości. 2- mogę się domyślać, że chodzi o jakiś obóz koncentracyjny ale gdyby w dali kadru był choć jeden element charakterystyczny dla tego miejsca to przekaz byłby jasny od samego początku. Fragment budynku za drutem raczej o tym nie świadczy. 3- ładnie gra światło na falach i stonowana obróbka na tak. Jednak całość bardziej nadaje się na atrakcyjne tło niż samodzielne zdjęcie na którym przydał by się jakiś mocny akcent zwracający uwagę i bedący odnosnikiem do całości. Przy portretach zawiesiłeś sobie wysoko techniczną poprzeczkę gdyż przy tak zróżnicowanym świetle raczej się to nie uda bez dodatkowego osprzętu. Poszukaj w miarę jednolitego tła, bez wpadających jasnych plam światła i takiego oświetlenia twarzy, aby oczy były wyraźne a co za tym idzie twarz w miarę równomiernie naświetlona.

oo.. tutaj dziekuje bardzo za konkretna opinie postaram sie poprawic jesli chodzi o oswietlenie twarzy bo widze ze to gra glówną wade w moich zdjeciach...
    Ostatnio edytowane przez mati1993 ; 23.09.09 o 21:36 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar roxxsc
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    hehe, tak to ja bym znalazl jakbym poszukal dluzej ale chodzi mi o to czy jest jakas strona godna polecenia na ktorej bym znalazl duzo potrzebnych i w miare w jednym miejscu informacji

https://forum.olympusclub.pl Tylko trzeba poszukać Nikt Ci nie wyłoży kawa na ławę jak robić dobre zdjęcia. Początki są trudne, sam jak zacząłem wstawiać fotki do galerii (pewny, że są co najmniej klasy światowej, mimo iż aparat miałem dopiero miesiąc czy dwa) bez wcześniejszego założenia wątku zostałem obsypany zerami i jedynkami Wątku dalej się nie dorobiłem, ale zdjęcia wg mnie są dużo lepsze. Sporo się tu nauczysz od ludzi, naturalnie jeżeli będziesz chciał Pozdro i powodzenia.
    PEN z kitem, E-510, dwa kity, fl-36, Zenit 122, helios 44m-6 i jakieś pierdoły

kowalikster
    Gość
    Wątpię żebym był indywidualnością, ale niestety nie ma nic ciekawego.
    Do nauki:
    http://foto.jasiu.pl/
    http://szerokikadr.pl/

To tak na początek
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 23.09.09 o 23:52

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o "coś " fajnego to podoba mi się drut kolczasty reszta słabej jakości
    Jeśli mogę dać Ci rade :
    1.Przeczytaj forum (nie całe) i pooglądaj foty
    2.poczytaj w necie
    3.Jakaś książka by się przydała
    4.Dużo trenuj
    5.nie wrzucaj dużo zdjęć do wątku, 2-3 fajne są lepsze niż 15 słabych
    6.trenuj

Sam jestem początkujący jak idę focić to zrobie zawsze dużżżżżżżżo zdjęć przyjdę do domu wybiore tylko dosłownie kilka
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mnie podoba się 2,6 i 18 z całej serii. Pierwsza modelka MSZ jest niesamowicie fotogeniczna, może warto jeszcze z nią popracować?
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach