Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: Obiektyw do portretu

Mieszka w
    Warszawa / Sochaczew
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Obiektyw do portretu

Witam,

zwracam się do Was z pewną prośbą, otóż drobnymi kroczkami montuję w domu amatorskie foto studio. Nim jednak wydam furę kasy, chciałbym dowiedzieć się od Was, czy któreś z posiadanych przeze mnie szkieł w ogóle nadaje się do portretu. Mam:

- kitowego 14-42
    - Helios 50m 2f na m42
    - ZD 35m
    - i czekam na paczuszkę od jednego z forumowiczów z 14-54 II

Statyw porządny jest, w tej chwili brakuje mi lampy, ale z kolejną wypłata zakupię prawdopodobnie Metz 48 + cały osprzęt z lampami studyjnymi.
    Póki co proszę o rady, którego z obiektywów używać? Ewentualnie jaki warto dokupić.

Zdjęcia będę cykał głównie w pomieszczeniu, w którym naturalnie są miejsca o ostrym świetle przechodzące w pełen mrok. Czasami obiektyw będzie wykorzystywany do potretowania w plenerze.
    Interesuje mnie głównie twarz danej osoby, tylko czasami cała postać będzie fotografowana.

Z góry dziękuję za pomoc.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    a może podać ci jeszcze jaki czas i przesłonę ustawić i jak blendy porozkładać?

BO tak na serio to nic z powyższej listy się do portretu nie nadaje. Zdecydowanie musisz kupić leicę 25mm f1.4. ZDECYDOWANIE
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

zonkinho
    Gość
    Ale Leica nie nada się do ciasnych portretów, bo ta ogniskowa przerysuje niektóre partie twarzy jak np nos.

Bardziej uniwersalne jest ZD50 albo Sigma 50/1.4, ale trzeba dysponować większą ilością miejsca.

Mieszka w
    Warszawa / Sochaczew
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Zonkinho - Miejsca nie brakuje, także dziękuję za info.
    Tak się sklada, że pisząc tego posta przeglądałem twoją galerie. Robi wrażenie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Legnica/Dzikowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ostatnio do portretów postanowiłem zakupić 50/f2.0 i jestem bardzo zadowolony, prócz trochę skwierczącego i nie najszybszego AF jest rewelacyjny

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja używam 35 macro i jestem zadowolony...

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja też używam zd50 f2 ale narazie mocno przeciętne mam te portrety .. oczywiście nie z winy obiektywu "ino" aparaciarza
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj,

Co do Heliosa - mam 55mm F2.0 - niestety zdjęcia nim robione na pełnej dziurze, moim zdaniem, mają nieco słabą ostrość. Odnoszę wrażenie, że pomaga dopiero przymnięcie przysłony, co powoduje, że nie mogę korzystać efektywnie z pełnego światła. Przykłady portretów, które wykonałem tym szkłem do ilustracji serwisu o bezpieczeństwie danych: http://supersafe.pl/referencje.html (to są niestety małe i izolowane obrazy). Korzystałem także z lampy FL-36R.

ZD 35mm F3.5 daje lepszy efekt na swojej "pełnej dziurze" - i stąd właśnie tego szkła używam do portretów, bo ostrość jest porównywalna z Heliosem, a jednak zyskuję AF.

Posiadam też 12-60, jednak przy podobnej ogniskowej jest ciemniejszy i bokeh często mniej mi się podoba (mimo innych, gigantycznych wręcz zalet tego obiektywu uważam, że akurat do portretu idealny to on nie jest). Z Twojego zestawu wynika, że na razie rekomendowałbym ZD 35mm makro, ale sprawdź też ZD 14-54, np. w okolicy 35 mm będzie jaśniejszy i prawdopodobnie da Ci lepszy efekt niż ZD 35 mm makro.

Z tego, co czytam posty, godne uwagi i względnie dostępne są też ZD 50mm 2.0, Sigma 30mm 1.4 i Sigma 50mm 1.4, przy czym spotkałem się z opiniami, że ZD jednak zapewnia lepszą ostrość niż Sigmy, bo one są może porównywalne w środku kadru, lednak na brzegach widać mocne spadki właściwości optycznych. Na dpreview.com także o tym wspominali. Popytaj właścicieli tych szkieł, polecam szukać w opisach pod postem, niektórzy tam wpisują swoje sprzęty.

Ponadto... przecież jak masz tyle obiektywów, to zrób ten sam portret zmieniając tylko szkło, ze statywu, ten sam model/modelka, światło itd -tylko zmieniaj szkła. W parę minut będziesz wiedział, które szkło najlepiej Ci pasuje.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajkert Zobacz posta
    Co do Heliosa - mam 55mm F2.0 - niestety zdjęcia nim robione na pełnej dziurze, moim zdaniem, mają nieco słabą ostrość. Odnoszę wrażenie, że pomaga dopiero przymnięcie przysłony, co powoduje, że nie mogę korzystać efektywnie z pełnego światła.
    Może to pomoże? https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mads Zobacz posta
    - kitowego 14-42
    - Helios 50m 2f na m42
    - ZD 35m
    - i czekam na paczuszkę od jednego z forumowiczów z 14-54 II
    Wszystkie z powyższych obiektywów nadają się do portretu. A w studio to już bez żadnego problemu.