Pisałem. Kupiłem set na ebay.de Tyle wyszedł biorąc pod uwagę ceny poszczególnych akcesoriów.
Manual jest IMO jedną z zalet tego aparatu.
Nie zaczerwienione, ale z czerwonymi obiektami. epicure chce zapewne sprawdzić jak foveon oddaje czerwień. Urban legend głosi, że jest źle. Ja nie mam zastrzeżeń.
epicure pewnie chce sprawdzić czy z ze wzrostem ISO aparat nie traci informacji o czerwieni.. czyli czy nie szumi na zielono![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czemu ma służyć ta dyskusja? Masz, intersesujesz się czy też zastanawiasz nad zakupem DP1? Czy też ku chwale przydrogiego i i dla niektórych g wartego E-P1? Czy też czemuś wyższemy, co zostanie odnotowane przez historię?
Próbuję zrozumieć, po co wlazłeś z buciorami i strugasz pietruchę?
Zastanawiam się nad kupnem tej Sigmy, właśnie jako aparat do streeta, ale mam pewnę wątpliwości i pytania.
Po pierwsze shutter-lag. Nie obchodzi mnie szybkość AF, ponieważ i tak będę używał MF, bardziej mnie interesuje czas od naciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia. Dpreview pisze o 0.2s (to dość dużo), natomiast w dwóch innych recenzjach podawane były czasy rzędu 0.1s. Jak to wygląda w praktyce? Czy shutter lag jest wyczuwalny?
Drugie pytanie: jak to jest ze zdjęciami seryjnymi? Wg specyfikacji aparat wyciąga 3 klatki na sekundę, a z drugiej strony wszędzie można wyczytać, że po zrobieniu pojedynczego zdjęcia blokuje się do czasu zrzucenia pliku na kartę. Coś mi się tu nie zgadza, jak to jest w praktyce? Faktycznie jest taka duża różnica pomiędzy robieniem zdjęć w serii, a pojedynczo?