Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 90

Wątek: SIGMA DP1. Moje uwagi.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez farfoclo Zobacz posta
    Po pierwsze shutter-lag. Nie obchodzi mnie szybkość AF, ponieważ i tak będę używał MF, bardziej mnie interesuje czas od naciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia. Dpreview pisze o 0.2s (to dość dużo), natomiast w dwóch innych recenzjach podawane były czasy rzędu 0.1s. Jak to wygląda w praktyce? Czy shutter lag jest wyczuwalny?
    Szczerze, to nie wiem jak oni dokonują tych pomiarów? Nie wyczuwam żadnych opóźnień. Zdjęcie jest zrobione w momencie naciśnięcia spustu migawki.

Drugie pytanie: jak to jest ze zdjęciami seryjnymi? Wg specyfikacji aparat wyciąga 3 klatki na sekundę, a z drugiej strony wszędzie można wyczytać, że po zrobieniu pojedynczego zdjęcia blokuje się do czasu zrzucenia pliku na kartę. Coś mi się tu nie zgadza, jak to jest w praktyce? Faktycznie jest taka duża różnica pomiędzy robieniem zdjęć w serii, a pojedynczo?
    Również się dziwię, co już opisałem w swoich uwagach nt tego aparatu. Nie potrafię tego wytłumaczyć. Robisz zdjęcie pojedyńcze i później masz kilkusekundowy zapis na kartę. Przez ten czas nie masz możliwości wykonania drugiego ujęcia. Jeśli jednak ustawisz zdjęcia seryjne, to masz trzy klatki pod rząd. Zapis na kartę trwa trzykrotnie dłużej niż pojedyńczego ujęcia. Dlaczego nie ma możliwości wykonania przykładowo trzech ujęć pod rząd w 1s odstępach skoro bufor mieści trzy klatki serii?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 16.08.09 o 15:58

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź.
    W kwestii gripa. Markus Hartel na swoim blogu o tym wspomina i linkuje do sklepu oferującego dodatkowy grip:
    http://www.markushartel.com/tutorial...ricoh-grd.html
    Ale jest to oczywiście dodatkowy koszt.
    Tak czy inaczej chyba się skuszę, chociaż chwilowo na ebay.de nie widzę takich korzystnych ofert. Żeby nie to blokowanie w trakcie zrzucania zdjęcia, to nie miałbym wątpliwości, a tak podchodzę do tego aparatu z pewną taką nieśmiałością. No ale nic to, wielkiej konkurencji ta Sigma nie ma, najbliżej chyba jest dopiero co ogłoszony Ricoh GRDIII... z matrycą wielkości paznokcia i ceną na poziomie 530 funtów. Może i fajny, ale nie za takie pieniądze. A tysiaka na DP1 mogę wyskoczyć, najwyżej pójdzie na allegro
    Jeszcze dwa pytanka przychodzą mi do głowy. Czy aparat jest cichy? Słychać trzaśnięcie migawki, czy jak to każdy kompakt jest praktycznie bezgłośny? I druga sprawa, czy można w ogóle wyłączyć AF? Fajnie jakby aparat po włączeniu defaultowo ustawiał się w trybie manualnym.

EuroLiberty
    Gość
    Jeszcze dwa pytanka przychodzą mi do głowy. Czy aparat jest cichy? Słychać trzaśnięcie migawki, czy jak to każdy kompakt jest praktycznie bezgłośny?
    W manualu bezgłośny. Wyłączasz wszystkie dźwięki i usłyszysz w zupełnej ciszy tylko "tyk".

Z włączonym AF słuchać jego pracę. Ciężko powiedzieć czy głośną. Mruczenie.

I druga sprawa, czy można w ogóle wyłączyć AF? Fajnie jakby aparat po włączeniu defaultowo ustawiał się w trybie manualnym.
    Oczywiście. Ja mam zawsze wyłączony. Po uruchomieniu jest w trybie w jakim pracował przed wyłączeniem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Sigma DP2 (DP1) czyli ...
    .... "Zielono mi" :
    http://www.dkamera.de/testbericht/si...qualitaet.html
    Warto sobie porównać.

PS
    1. W trybie Noc (Nacht) "zielenina" wyłazi nawet na ISO=50.
    2. E-P1 jakością obrazu miażdży Sigmę.
    3. Ale do zielonych krajobrazów jak znalazł.
    4. Teraz już wiadomo dlaczego muszą sprzedawać to cudo po 200Euro.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Podoba mi się ostrość zdjęć z sigmy, ale kolory na niskich czułościach mnie nie przekonują na tym porównaniu. Widziałem jednak inne porównanie, gdzie pod względem kolorów sigma wypadała wyśmienicie, a olek wręcz jak tani kompakt. Niestety to, co dzieje się z kolorami z DP2 na wysokich czułościach (już pal licho szumy) jest dla mnie nie do zaakceptowania.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    EuroLiberty, miało być kolorowo-stritowo. Masz coś w zanadrzu ? Interesuje mnie ta maszyna.
    było sobie życie

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    EuroLiberty, miało być kolorowo-stritowo. Masz coś w zanadrzu ? Interesuje mnie ta maszyna.
    Zapomniałem o istnieniu tego tematu. Co, sobie życzysz? Ulicę? W tygodniu masz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Masz więcej zdjęć z tego aparatu tez jakoś dziwnie jestem zainteresowany jego kupnem

ale jak na razie brak $$$

dodam jako ciekawostkę ze sa produkowane ręcznie pokrowce skórzane do tego modelu

http://www.japanexposures.com/shop/p...roducts_id=328
    Ostatnio edytowane przez Rennsport ; 29.11.09 o 20:54
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Zdziwilem sie, ze potaniala SIGMA DP1.

Kosztowala niecale 2000 zl a teraz sprzedaja ja po 999 zl.

http://www.sigma-sklep.pl/sigma-dp1,175,p.html

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

jungli
    Gość
    Od siebie, swietny aparacik, niesamowicie ostre szkielko, jednak doradzam zakupic DP1s, poprawiono efekt czerwonego grida pod slonce doskonale znany z DP1. Foevon daje rade, osobiscie czekam na obnizki DP2.

pozdroofka