Strona 101 z 151 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.001 do 1.010 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wiem, wiem, dotychczas filtr dolnoprzepustowy w olkach był dość mocny, ale w E-P1 się to chyba zmieniło. Zerknij na test na dpreview, tam udało im się wywołać czymś rawy, chyba za pomocą Capture One.

Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    12mpx olympus nigdy nie bedzie tak ostry jak 12mpx nikon czy canon z nawet gorszym obiektywem

za maly pixel, zbyt ostre obiektywy sa potrzebne do takiej matrycy.
    Obiektywy spokojnie dadzą sobie radę nawet z mniejszymi pikselami, co widać po kompaktach. Fotokomórki są w nich wielokrotnie mniejsze, a ostrość zdjęć nie jest aż tak bardzo niska, jak należałoby się według Twojej teorii spodziewać. Wszystko rozchodzi się o to, jak mocny jest filtr AA. A do granicy rozdzielczości obiektywów, przynajmniej tych dobrych, jeszcze nie doszliśmy.

[edit]

No właśnie, Janko już wyłożył o co biega...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Marcin510
    Gość
    jasno widac ze olympus odstaje z ostroscia i to nawet w poprzednich generacjach

gdyby to byla rzeczywiscie wina AA, to czy olympus nadal by sie upieral aby dawac je tak silne?? po co? watpie, bo to nie jest wina AA

kompakty maja wyostrzany obraz, poza tym maja matryce canona, nikona, czy sony a nie pansa
    i sa to matryce ccd ktore daja lepszy obraz niz cmosy na niszych iso i moga byc duzo mniejsze

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    jasno widac ze olympus odstaje z ostroscia i to nawet w poprzednich generacjach

gdyby to byla rzeczywiscie wina AA, to czy olympus nadal by sie upieral aby dawac je tak silne?? po co? watpie, bo to nie jest wina AA
    Może po to, żeby uniknąć mory? Może dlatego, że to nie Olympus zakłada filtry AA, tylko dostaje takie od Panasa razem z matrycami (a sam Panas do swoich aparatów zakłada sobie słabsze). Może jest jest jakiś inny uzasadniony powód, o którym nie wiemy. Wszystko jest bardziej prawdopodobne od Twoich teorii.

kompakty maja wyostrzany obraz, poza tym maja matryce canona, nikona, czy sony a nie pansa
    i sa to matryce ccd ktore daja lepszy obraz niz cmosy na niszych iso i moga byc duzo mniejsze
    Akurat miałem na myśli w ogóle nie ostrzone rawy z kompatów z matrycami Panasonika czy Fuji. I co ma matryca CCD do ostrości zdjęć?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    A ja nie wątpię, ponieważ widziałem zdjęcia z matrycy pozbawionej tego filtra i były piękne. Niestety, wątek mi uleciał, ale może ktoś pamięta, było na prfc, widoczki ogólne na miasto.
    kompakty maja wyostrzany obraz
    Biorę pod uwagę wyłącznie rawy więc nie ma mowy o wyostrzonych obrazach.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 13.08.09 o 22:14

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie karm trola.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może po to, żeby uniknąć mory? Może dlatego, że to nie Olympus zakłada filtry AA, tylko dostaje takie od Panasa razem z matrycami (a sam Panas do swoich aparatów zakłada sobie słabsze). Może jest jest jakiś inny uzasadniony powód, o którym nie wiemy. Wszystko jest bardziej prawdopodobne od Twoich teorii.

Akurat miałem na myśli w ogóle nie ostrzone rawy z kompatów z matrycami Panasonika czy Fuji. I co ma matryca CCD do ostrości zdjęć?

tu sie mylisz poniewaz filtr aa nie jest integralny, sa firmy ktore wyrzucaja go i zamieniaja szklem jakie sobie wybierzesz

http://www.maxmax.com/olympus_e420.htm
    watpie aby bylo to narzucone przez pansa

czy w testach ktos narzeka ze canony, nikony maja more? sa ostrzejsze przeciez od olkow, z tego co piszecie wynikalo by ze maja slaby filtr aaa.. wiec skoro oni moga dac slaby filtr aa i nie maja mory to czemu olek nie moze???

bo zapewne nie chodzi w cale o aa, latwo to wywnioskowac

co do ostrosci ccd, to poszperaj w necie a przekonasz sie ze ccd jest ostrzejsze od cmos

zobaczysz tez ze cmos jest tanszy w produkcji od ccd
    a jak myslisz skoro jest taniej to dlaczego nie wkladaja tego do kompaktow???

bo przy malych pixelach cmos jest po prostu gorsze
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 13.08.09 o 22:15

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Marcin510, nara miszczu!

Marcin510
    Gość
    poczytaj sobie troche jesli chcesz

http://www.dalsa.com/shared/content/..._Litwiller.pdf

ccd ma podstawowe 3 wady, jest wolny, pradozerny i drogi w produkcji, szczegolnie w duzych rozmiarach

reszta to same pozytywy

no i dlatego takie kompakciki maja matryce ccd i radza sobie swietnie

dlatego mozna poczytac coraz to nowe newsy o coraz to mniejszych matrycach ccd o coraz wiekszej rozdzielczosci
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 13.08.09 o 22:36

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja pierniczę, Marcin, ale ty głupoty piszesz... jakbym mógł, to bym ci po reputacji pojechał... ale zabronili
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Filtry oczywiście wynikają z kryterium Shanona-Kotielnikowa, a niego wynika konieczność ogranicznia częstotliwości, aby dało się z tego zrobić FFT. Firmą, która pojawiła sobie z tym problemem jest jak na razie Leica. Dla chcących się dowiedzieć więcej polecam lekturę książek z terii pomiarów cyfrowych. Podstawową częstotliwością próbkowania w nagraniach cyfrowych jest 44kHz z tego właśnie powodu. Jednak okazuje się, że to nie daje tak dobrych wynków jak nam głoszono w czasie wprowadznia płyt CD i kilka lat temu mówiło się o produkcji nagrań z częstotliością próbkwania chyba ponad 200kHz ( nie śledzę tego kilku lat więc nie wiem co dalej) Podobne problemy powstają podejrzewam w Olku.
    Takie a nie inne problemy z ostrością mgą wynikać z przyjętego mdelu matematycznego do obróbli sygnału, nie pozwalającego więcej wycisnąć z matrycy. Niestety algorytmy też są patentowane. Cyfrowy sprzęt pomiarowy z jakim miałem do czynienia , ten lepszy różnił się na ogół od tego gorszgo tylko matematyką, a różnica była spora.
    pzdrawiam.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów