Strona 99 z 151 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cóż i w moje ręce wpadł EP-1 z 14-42mm. Przyznam, że spodziewałem się mniejszego korpusu ale ten też jest niewielki. Opinii o małej różnicy miedzy G1 a EP-1 totalnie nie rozumiem. Jak ktoś ma łapy jak grabie to może faktycznie nie widzi większej różnicy.

Było wiele sprzecznych opinii na temat prędkości AF, wiec postanowiłem potestować. Porównując do kompaktu to nie ma się czego wstydzić. jest bardzo szybki. Jest jednak wyraźnie wolniejszy od G1 i faktycznie gdy chcemy uchwycić ruchomy cel to często znika on z kadru albo przynajmniej zmienia położenie.

Ergonomia aparatu byłaby ok gdyby nie ów kit. Jakoś nie potrafię wygodnie trzymać aparatu niczym kompakt a jednocześnie operować zoomem. Jeśli zaś złapię jak lustrzankę czy hybrydę to również są pewne problemy z obsługą. Dla mnie ten aparat od początku był idealny do stałek :P

Rolka zmiana trybów pracy jest na tyle mało wysunięta z korpusu, że często trzeba chwilkę powalczyć by coś zmienić.

Filmowanie mnie trochę zawiodło. Nie pamiętałem z danych technicznych czy powinien sam ostrzyć w tym trybie. W każdym bądź razie tego nie robił albo robił to za wolno. Nie miałem dostępu do adapterka by sprawdzić ze szkłami 4/3.

Podsumowując ten mały chaos. Aparat bardzo fajny i pewnie się wielu spodoba ale MSZ sensowny tylko ze stałkami. Jakość zdjęcia była już testowana to przemilczę.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    W MM miałem oba w rękach. W lewej G1, a w prawej E-P1 (żeby nie było niedomówień). Z wysokości która dzieliła moje oczodoły od obu aparatów spoczywających w moich zgiętych na wysokości klatki piersiowej rękach, wielkość obu aparatów była wizualnie porównywalna.

Owszem jest to jedynie subiektywne spostrzeżenie mojej skromnej osoby, ale radzę każdemu zrobić w/w eksperyment i potrzymać oba aparaty jednocześnie w swoich dłoniach. Ciekawe jaki procent testerów potwierdziłby moje spostrzeżenia.....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Przyznam, że spodziewałem się mniejszego korpusu ale ten też jest niewielki. Opinii o małej różnicy miedzy G1 a EP-1 totalnie nie rozumiem.
    Ja pierwszy raz widzialem E-P1 w EURO RTV. Akurat byla jedna "sciana" foto, na ktorej z lewej wisialo z 50 roznych kompaktow. Dalej z prawej PEN. Dalej z prawej kilka luster.

Czy E-P1, czy G1\GH1 - ewidentnie od kompaktow wszelkiej masci odstaja rozmiarem. Ewidentnie golym okiem sa wieksze, ciezsze, nie mieszcza sie do przyslowiowej kieszeni koszuli. Nawet ze stalkami.

A wszystko w kontekscie tak mocno akcentowanej kompaktowosci - oraz wielu zdjec w necie (m. in. porownujacych E-P1 z GH1 z zamontowany 14-140mm).

Tak samo odstaja od luster, biorac rowniez pod uwage szkla.

E-P1 vs G1\GH1 - biorac pod uwage glowna bryle - rozmiar jest ten sam. Po prostu G1\GH1 ma EVF, odchylany LCD, wiekszy grip - ktore poza podstawowa bryle prostopadloscianu wystaja.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja uważam że E-P1 wraz z obiektywem oraz lampą nie powiniem kosztować więcej niż 2500 zł

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez komputerimac Zobacz posta
    Ja uważam że E-P1 wraz z obiektywem oraz lampą nie powiniem kosztować więcej niż 2500 zł
    A ja uważam, że powinien kosztować tyle, żeby Olek zarobił na nim jak najwięcej. I to tyle w kwestii tego, ile kosztować powinien... A ile chciałbym, żeby kosztował? Oczywiście chciałbym, żeby dawali go za darmo albo w zestawie z hamburgerem w McDonaldzie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Oczywiście chciałbym, żeby dawali go za darmo albo w zestawie z hamburgerem w McDonaldzie.
    Jako happy meal?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Od września dostępne będzie w sprzedaży samo body E-P1, będzie tańsze niż E-620.

Ciekawe czy na święta zobaczymy E-D1 czy E-F1?
    Ostatnio edytowane przez C+ ; 3.08.09 o 17:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria