Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: na ślub z E-500

Awatar kika
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

:)))

już odmówiłam Znajomym i sie nie pogniewali wolę pstrykać " na luzie bez ucisku w żołądku" czytając różne wątki na tym forum, stwierdziłam ze smutkiem że bardzo mało wiem ( ale na naukę nigdy nie jest za późno więc się biorę do roboty to forum to jak skarbnica wiedzy )) ach i włąśnie dziś zamóiłam 4 książki Petersona. Może kilka osób się zachwyca moimi fotkami ale to za mało! Będę śledzić to forum na bieżąco, szukać i pytać Dzięki Wam nie osiwieję przedwcześnie przez ten ślub, a jakbym coś spie.... (a pewnie w większości zdj by tak było) to byłoby mi głupio!!!! Tematykę ślubów i wesel trzeba poznać najpierw dobrze i umieć wykorzystać w pełni możliwości aparatu, lampy itd.
    Ja pitole jak dobrze że TU zaglądnęłąm !!!!!

pozdrawiam wszystkich :*

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    kika
    przepraszam że zamiast doradzić wprowadziłem zamieszanie ,
    zrób tak:
    pokaz znajomym jak wygląda fotografia ślubna w Polsce na przykładzie kilkudziesięciu stron z taką fotografią, czyli googole i do przodu , skrajne przypadki też pokaż ok,
    niech powiedzą jakie zdjęcia by chcieli i jakie im eis podobają,
    Ty zapytaj siebie czy możesz dać im takie zdjęcia , dezeli tak to spokojnie bierz się do pracy,
    bo nie ważne czym będziesz fotografować ważne że dasz rade spełnić ich oczekiwania a one są tu najważniejsze, a nie oczekiwania co do zdjęć i sprzętu takiego pseudo fotografa ślubnego jakim jestem Ja
    Pozdrawiam
    OBYWATELGC

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Po prostu na ślubach pstrykam po najmniejszej linii oporu, aby były widoczne twarze i zasadnicze typowe momenty. Ja tego bardzo nie lubię, ale muszem -reportaż ma w sobie coś ze smrodu paparazzich... Czasem stosuję drugą lampę wyzwalaną radiowo do oświetlenia tła. Włączyłem się do tego wątku w sprawach właściwego oddania bieli przy lampie błyskowej, a nie dla dyskusji o wartości ślubnej fotografii. Podkreślam,że to nie jest moja ulubiona działka. Pogrzebów nie fotografuję z zasady...Podejrzewam, że ten zwrot "fotoziutek" to ma być bardzo pogardliwe określenie, ale mariusha taktu uczyć przecież nie będę...Artystę cechuje inny, oryginalny odbiór rzeczywistości --często dotyczy to także wrodzonej lub nabytej niezdolności do przyjaznych kontaktów społecznych...
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Jeśli chodzi o uwagi Rafała i innych o łapaniu większej ilości światła zastanego to uważam je za słuszne...następnym razem zastosuję
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bielm.jpg
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	221,6 KB
ID:	21356   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bieln.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	232,7 KB
ID:	21359  
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 27.07.09 o 16:19

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kika Zobacz posta
    już odmówiłam Znajomym i sie nie pogniewali
    Dobra decyzja. BTW zabierz aparat i pstryknij jednak parę fot - tak bez wchodzenia głównemu fotografowi w drogę. Zdobędziesz zawsze jakieś doświadczenia a jak wstawisz swoje foty na pewno ludzie się wypowiedzą, podpowiedzą...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Po prostu na ślubach pstrykam po najmniejszej linii oporu, aby były widoczne twarze i zasadnicze typowe momenty. Ja tego bardzo nie lubię, ale muszem
    Ciesze się że to napisałeś, bo teraz, z pełną premedytacją, mogę podpiąć to pod rasowa definicję fotoziutka.
    Uważam też, że osoby, którym fotografia slubna nie daje radości i satysfakcji, a które przychodzą na ślub aby odwalić swoje, powinny trzymać sie od tego zajęcia tak daleko jak się da. Uważam też, że partactwo, niezależnie czy dotyczy fotografii, weterynarii czy produkcji mebli, należy piętnować, choćby za pomocą określenia "fotoziutek", abstrahując od innych względów.
    I jak to własnie zamierzam robić!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    mariush: Natomiast przykładam bardzo dużą wagę do obróbki, czyli jakości koloru, kontrastu, szczegółów w światłach i cieniach itp. Bez złośliwości, ale też nie zamówiłbym zdjęć ślubnych dla swojej rodziny u Ciebie, chyba że w roli drugiego fotografa --Wytłumaczyłem dlaczego nie lubię repertażu, ale w przeciwieństwie do Ciebie ogólnie lubię ludzi, których Ty traktujesz na zdjęciach (i nie tylko) tak, jakby Ci krzywdę kiedyś zrobili...Dodam jeszcze, że bardzo lubię robić proste, ale ładne zdjęcia do dokumentów Może zakończmy te dyskusje na stałe, bo mam wrażenie, że niedokładnie albo wcale nie czytasz moich tekstów. Wymieniliśmy poglądy i wystarczy... Chyba, że zależy Ci abym przestał się udzielać na tym forum?
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 27.07.09 o 17:33

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Co jak co, ale to co pokazał Irek wcale nie jest partactwem. Bez przesady...

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to forum to jak skarbnica wiedzy
    tak tylko czasami zbiera się niezły opie ,,,, a ktoś chciał coś pokazać lub podpowiedzieć ...

Podpowiem Ci zrób im sesje przedślubną , już kilka takich robiłem świetna zabawa ludki zadowoleni z fotek , wybierz najlepszą i do laba 30 X 40 w antyrame - dodasz do prezentu

Zrobisz sobie test przed ślubem, załadujesz tutaj do oceny , zobaczysz jak to jest

Awatar kika
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

:)

dzięki za podpowiedź psemo zapewne tak właśnie uczynię Może nawet się zmobilizuję i wieczorkiem poddam surowej ocenie kilka z moich zdj w woli ścisłości jestm totalną amatorką i samoukiem. Dopiero od niedawna zauważam takie detale jak np. obcięte palce czy coś innego tu i tam, zły WB i tym podobne!!! Znajomi są jeszcze większymi laikami ode mnie i zależy im zapewne tylko na poprawnych, "modnych" ujęciach ale i tak zdałam sobię sprawę że nie dam rady!!!chyba tego kościoła boję się najbardziej!!! a zresztą z obrabianiem u mnie lekki masakratos-właśnie się w to zagłębiam więc może niedługo coś ze mnie będzie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    irek50 - nic mi do tego czy będziesz się udzielał na forum czy nie, natomiast uważam, że udzielanie porad dotyczących fotografii ślubnej oparte na podanych przez Ciebie przykładach oraz na opisanej przez Ciebie "filozofii" to uliczka do Fotoziutkowa. Ja sprzeciwiam się bylejakości, sprzeciwiam się wciskaniu ludziom tandety i pstryków.
    Przy czym dyskusja jest zupełnie nie na temat; ja oczywiście odradzam autorce wątka fotografię ślubną w tym momencie - nie odradzam jednak fotografii, rób to dalej i ciesz się tym co robisz (a małego kita sprzedaj, bo na nic ci się nie przyda )