Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: na ślub z E-500

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    irku, nie wypowiadam sie generalnie na temat twoich fotografii ślubnych (bo ich nie znam), ale gdybym miał decydować o wyborze fotografa na podstawie pokazanych w wątku zdjęć, to trzymałbym sie z daleka... to koszmarki, czyli antyfotografia, fotoziutkownia pełną gębą. Jeśli znajdująsię kleinci zadowoleni z takich zdjęć, to trudno jest mi wyobrazić sobie ich reakcję na foty takiego np. Obywatela GC. Wielokrotny orgazm?
    Ja bym takiego zdjęcia jak teraz w galerii nie pokazał klientom z powodu marnego wyrobienia tonalnego i paskudnego koloru--to jest odrzut produkcyjny... U mnie klienci głosują nogami, więc się nie muszę martwić. Natomiast naciągane teorie i mody mnie tylko irytują...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 27.07.09 o 12:31

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Ja bym takiego zdjęcia jak teraz w galerii nie pokazał klientom z powodu marnego wyrobienia tonalnego i paskudnego koloru--to jest odrzut produkcyjny... U mnie klienci głosują nogami, więc się nie muszę martwić. Natomiast naciągane teorie i mody mnie tylko irytują...
    A takie z niedoświetlonym tłem, lampą odbijającą się na policzkach, stołem włażącym w kadr pokazujesz? No cóż...
    Co to jest marne wyrobienie tonalne ?

| OlyJedi Awatar zieli33
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do oczekiwań klientów, to zgadzam się z Irkiem.
    Ja z powodzeniem foce śluby e500, e1, 14-54, metz 48af. Lampa od daszka, ale czasami też na wprost.
    I bez owijania, jestem takim weselnym fotoziutkiem. Ale moi klienci oczekują ostrych, kolorowych fotek, na których widać babcie, wójka itd. I nie oczekują artyzmu, chcą mieć poprawnie wykonane zdjęcia, wklejone w album.
    OM10 + 50 1.8 | C + 20mm, 50mm, 100mm | zieli33

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kika Zobacz posta
    E-500 + kit17,5-45 + 14-54 + FL50 :to już mam
    Znajomi poprosili mnie abym fociła na ich ślubie.To byłby mój pierwszy raz w takiej dziedzinie
    Czy z tym co mam dam radę w zaciemnionym kościle i na sali?
    Może macie jakieś porady dla mnie aby luxistos wyszły zdjęcia z Ich wielkiego dnia?
    dziękuję i pozdrawiam
    Irek, Mariush, myślę, że już wystarczająco przestraszyliście koleżankę . Z pewnością zaczeła się zastanawiać po co jej aparat.

Porada, moim zdaniem, powinna być jedna i ktoś ją wcześniej przytoczył, a ja pozwole sobie powtórzyć i nieco rozwinąć.

Jeśli nie masz doświadczenia w fotografowaniu nietylko uroczystości, ale mówiąc tak generalnie wszystkiego, to wybierz się na ten ślub bez stresu, ucisku na żołądku, ale z aparatem.

Poleć znajomym jakiegoś dobrego fotografa w okolicy lub nawet odpytaj nasze forum kto by chciał się tego podjąć. Jest tu kilka osób znających się na rzeczy. Ich prace widać w galerii lub w ich wątkach autorskich.

Sama zaś wybierz się na luźno. Fotografuj z takich lokalizacji w jakich nie ma głównego fotografa. A często nie ma go z tylu kościoła, na balkonie (o ile jest taki w kościele), reakcje rodziny i znajomych siedzących w ławkach. Także na weselu będzie co fotografować gdy często głównego fotografa już nie ma, a ludzie są juz dobrze "rozluźnieni" . Będzie to dobre uzupełnienie zdjęć głównego fotografa.

Poza tym E-500 da sobie radę. Podłącz do niego jasny obiektyw. Przed uroczystością wejdź do kościoła zmierz sobie światło. Sprawdź optymalne ustawienia aparatu z sugestią by wszystko ustawić tak aby ograniczyć błyskanie (o ile wnętrze na to pozwoli) lub używać błysku na minimalnej mocy jedynie doświetlając pierwszy plan. Więcej konkretnych porad znajdziesz w archiwaliach naszego forum. Jest kilka wątków o fotografowaniu ślubów.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    tak jak ostatnio nie podobało mi się parę zdjęć i nadużywanie słowa fotoziutek przez mariusha, to w przypadku tych zdjęć popieram go w całej linii.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziwne jest polecanie Canona na forum Olympusa... Robiłem wczoraj ślub E3 z 14-54mm, a Młoda miała piekielnie białą suknię i wszystkie szczegóły w bieli zarejestrowałem bez niedoświetlania klatek. A te dziwne artystyczne efekty (badziewne przepały) podziwiane przez niektórych na zdjęciach ślubnych to można zrobić często tanim kompaktem. Zawsze podkreślam, że należy stosować odbite światło rozproszone. Ja używam do lampy daszka rozpraszającego, który opisywałem wielokrotnie. Pokazuję surowego zmniejszonego jpega --w rawie mam wielki zapas półtonów w sukni. Dolne zdjęcie jest z rawa --w jpeg był duży przepał koszuli.
    Irek, nie twierdze że Olkiem nie da się zrobić poprawnych zdjęć. Do takich zdjęć jak Ty robisz Olek nadaje się idealnie. Powyższy post dotyczył HI END zestawu niezależnie od marki i uważam że taki zestaw podałem. Gdyby Olek był do ślubów najlepszy to wszyscy kotleciarze mieli by Olki. DKA robi fotki E-3 i śluby też mu wychodzą OK.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kika Zobacz posta
    E-500 + kit17,5-45 + 14-54 + FL50 :to już mam
    Znajomi poprosili mnie abym fociła na ich ślubie.To byłby mój pierwszy raz w takiej dziedzinie
    Czy z tym co mam dam radę w zaciemnionym kościle i na sali?
    Może macie jakieś porady dla mnie aby luxistos wyszły zdjęcia z Ich wielkiego dnia?
    dziękuję i pozdrawiam
    Tym sprzętem na pewno da się zrobić przyzwoite zdjęcia ślubne. Sam robiłem podobnym zestawem (E-510, FL-36, 14-54) i wyszło bardzo fajnie. Zarówno młodzi jak i rodzice byli bardzo zadowoleni.

Jeśli czujesz się niepewnie, nie masz jeszcze doświadczenia, nie możesz zagwarantować, że zdjęcia wyjdą dobrze, wolałabyś robić zdjęcia jako drugi fotograf - to powiedz o tym wszystkim młodym. Niezależnie co młodzi postanowią nie będziesz odpowiedzialna gdyby coś nie wyszło i nie będziesz miała wyrzutów sumienia.

I głowa do góry! Trafia Ci się fajna okazja. Tylko przed ślubem poczytaj i poćwicz!!!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziwne jest polecanie Canona na forum Olympusa... Robiłem wczoraj ślub E3 z 14-54mm, a Młoda miała piekielnie białą suknię i wszystkie szczegóły w bieli zarejestrowałem bez niedoświetlania klatek. A te dziwne artystyczne efekty (badziewne przepały) podziwiane przez niektórych na zdjęciach ślubnych to można zrobić często tanim kompaktem. Zawsze podkreślam, że należy stosować odbite światło rozproszone. Ja używam do lampy daszka rozpraszającego, który opisywałem wielokrotnie. Pokazuję surowego zmniejszonego jpega --w rawie mam wielki zapas półtonów w sukni. Dolne zdjęcie jest z rawa --w jpeg był duży przepał koszuli.
    Irek: błysk na twarzy, czarna dziura za parą i zero "flow-u". Po prostu fotopstryk jak z kompaktu. O takich zdjęciach ślubnych nie mówię.
    Mam szacunek do twoich prac i fotografii oraz doświadczenia ale to nie moja bajka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Irku, na Twoich trzech ostatnich fotach w tym wątku moim zdaniem za duży udział ma lampa, a za mały światło zastane. Wyszły brzydkie cienie i zbyt ciemne tło.

A można przecież używać tak lampy, że nikt się nie zorientuje oglądając fotę, że była użyta. Ty to chyba wiesz najlepiej.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem spokojnie można było złapać więcej światła zastanego podwyższając ISO z 200 do 800 (jakość była by wciąż zadowalająca) oraz otwierając bardziej przysłonę (głębia ostrości przy tych kadrach i tak objęła by wszystko co istotne).