Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Sigma 70-300 a Zuiko Digital 70-300

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Wydaje misię że nie raz już była o tym mowa - Sigma i Zuiko 70-300 posiadają zadziwiająco identyczną budowę
    Niepotwierdzone plotki mówią że jest to jedno i to samo szkło
    Jeden i ten sam jest układ soczewek - co widać na załączonych obrazkach, ale diabeł tkwi w szczegółach, Jakośc szkła użytego do ich budowy jest inna, inne są też powłoki, kontrola jakości i procedury justowania.
    To tak jak ze statywami - niemal wszystkie mają trzy nogi, większość podobną konstrukcję, ale tylko tym wykonanym z dobrych materiałów można w pełni zaufać.
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Jeden i ten sam jest układ soczewek - co widać na załączonych obrazkach, ale diabeł tkwi w szczegółach, Jakośc szkła użytego do ich budowy jest inna, inne są też powłoki, kontrola jakości i procedury justowania.
    To tak jak ze statywami - niemal wszystkie mają trzy nogi, większość podobną konstrukcję, ale tylko tym wykonanym z dobrych materiałów można w pełni zaufać.
    Ależ nikt tego nie neguje , nie ma też szans na porównanie które jest "lepsze" (nie cierpie tego słowa) bo z oczywistych względów Sigma nie robi tego szkła pod 4/3.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ani ja nie tłumaczę Olka, tylko tłumaczę niewiedzącym forum to odwiedzającym, dlaczego może być z Olkowym szkłem przyjemniej.
    Co do konkretnego egzemplarza - nie mamy porównania, ale sądząc po innych porównywalnych zakresowo zoomach o podobnej jasności - Sigma zwykle wypada słabiej, więc możnaby snuć teorię, że i tu tak będzie.
    Ale nie mamy się o co martwić, nie zapowiada się jej (Sigmy) pojawienia dla 4/3.
    Brać ZD, jest kasa - 50-200 + EC-14, jest mniej 70-300. W obu przypadkach będzie dobrze.
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Nie wiem jak pod Olympusem, ale widziałem zdjęcia z tej sigmy pod innymi systemami. Wg mnie padaka... nie ma sensu zawracać sobie nią głowy.
    Ostrość, kontrast, przeniesienie kolorów - beznadzieja.
    Imo kupuj Zuiko.
    Nie mam nic przeciw Zuiko 70-300, ale nie wiem skąd czasem się gdzieś zdarzy taka opinia na temat Sigmy 70-300 APO. Oba te tele są o przyzwoitym zasięgu i w przyzwoitej kategorii cenowej - chyba, że ktoś nie da rady bez stabilizacji. A może w tamtym przypadku (przypadkach) po prostu nawalił użytkownik?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie mam nic przeciw Zuiko 70-300, ale nie wiem skąd czasem się gdzieś zdarzy taka opinia na temat Sigmy 70-300 APO. Oba te tele są o przyzwoitym zasięgu i w przyzwoitej kategorii cenowej - chyba, że ktoś nie da rady bez stabilizacji. A może w tamtym przypadku (przypadkach) po prostu nawalił użytkownik?
    A może nawalił fotograf? Ja kupiłem 70-300 razem z pierwszym body i mnie przerosło, sprzedałem. Ktotek w swoim teście pokazał że wystarczy chciec a wyniki zadowolą niejednego. Za tą kasę trudno do 4/3 o lepsze systemowe tele.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    A może nawalił fotograf? Ja kupiłem 70-300 razem z pierwszym body i mnie przerosło, sprzedałem. Ktotek w swoim teście pokazał że wystarczy chciec a wyniki zadowolą niejednego. Za tą kasę trudno do 4/3 o lepsze systemowe tele.
    W Internecie informacje rozprzestrzenią się w specyficzny sposób i żyją własnym życiem. ZD 70-300 IMHO dostaje nazbyt często po tyłku, śmiem twierdzić, że po części od ludzi, którzy tylko powielają przeczytane informacje bądź oczekują cudów po co by nie mówić trudnym szkle, które samo zdjęć nie robi. Swoją drogą kilka moich ostatnich zdjęć z koncertu zamieszczonych w moim wątku (link w stopce) jest właśnie z ZD 70-300 z pozycji tyłów publiczności. Jak dla mnie szkło się sprawdziło...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar ORZECHOPCJA
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Który obiektyw kupić?????

Witam ma troszkę dylemat który obiektyw kupić, czy ten jest niedrogi???
    Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO czy dołożyć i kupić ten

OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 70-300 mm f/4-5.6

Oba maja to samo zbliżenia ale w tańszym jest tryb makro! W czym tkwi haczyk możecie pomóc
    Jutro to dziś, tyle że jutro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    W tym, że Sigmy tej nie ma z mocowaniem 4/3?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    O ile się nie mylę, to tej sigmy nie ma pod olka, owszem jest 70-200 z trybem macro ale kosztuje 2 razy tyle co zd 70-300...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Był niedawno taki wątek - zerknij:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19464