Strona 8 z 43 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    no tak, ale o ile mi wiadomo 70-300 ostrzy dopiero z 90 cm?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Trzeba użyć MF na ogniskowej 300mm, żeby uzyskać największą skalę odwzorowania (2:1?). Odległość od obiektu jest wtedy nadal spora.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jego Canonowski odpowiednik 70-300 IS USM ostrzy od 1,5m. Wierzcie mi, Olympus pod wzgl. "makro" tego typu obiektywów jest naprawdę dobry.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Raczej Sigma, bo Sigma 70-300 ma chyba tak samo.
    Ale 70-300 jest bardzo wszechstronny.

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    Próbował ktoś tego zuiko z raynoxem? Można zajrzeć robakowi w oczy przy dobrym świetle? Mam 70-300 i świetna sprawa z macro bo można pstrykać z odległości nie płoszącej robaków, jednak ciekawi mnie jak sprawa ma się z jakimś raynoxem?
    Próbował próbował, jazda nie z tej ziemi. GO przy 5.6 ma długość ułamków mm, żeby byle muszka zmieściła się w głębi trzeba domykać do f/16 na przykład co przy 300mm jest raczej trochę świetlnym hardkorem.
    C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
    formaciany fotoblog .:. fotoziutek
    "TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    świetny teścik... wielkie dzięki

właśnie sie przymierzam do kupna i dużo mi to dało

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez format Zobacz posta
    GO przy 5.6 ma długość ułamków mm
    Oczywiście, tak samo jak w przypadku szkła makro dla danego powiększenia. W makro trzeba trochę przymknąć, do co najmniej f8 w przypadku matrycy 4/3. Najlepsze efekty uzyska się przy przesłonach 12-16 przy typowych owadach.

żeby byle muszka zmieściła się w głębi trzeba domykać do f/16
    W makro nie robi się zdjęć, w których CAŁY owad jest w GO, bo to technicznie bardzo trudne, niezależnie jakiego obiektywu, czy konwertera używasz.
    Zobacz sobie przykładowe zdjęcia owadów.
    Polecam doświetlić dodatkowo lampą błyskową (wbudowana + dyfuzor), przekonasz się, że robienie takich zdjęć jest nie tylko możliwe, ale nawet bardzo proste i da się je robić nawet na f22.

na przykład co przy 300mm jest raczej trochę świetlnym hardkorem.
    A sprawdzałeś jakie powiększenie daje 70-300 na 300mm + Raynox? Obejmuje kratkę zeszytu. Można robić zdjęcia roztoczom (tym większym, czerwonym, co lubią po porzeczkach łazić na przykład). Dlatego GO jest takie, jakie jest.
    Polecam ograniczyć się do 70-200 i zobaczysz, że zdjęcia robi się znacznie łatwiej. Lampa błyskowa z dyfuzorem zalecana, chyba że masz bardzo dobre światło i pewną rękę.

Używałem 70-300 z Raynoxem i dyfuzorem ręcznie robionym na wbudowaną lampę i polecam, całkiem fajny zestaw, ale trzeba mieć w pamięci, że dowolne szkło makro da nam lepszą ostrość, niż 70-300.

| OlyJedi Awatar szamotl
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Naprawdę dobry test i cenne uwagi choćby "przedpośćiarza"
    Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Chcialem pogratulowac testu, nie dosc ze rzetelny to zobrazowany i napisany takim jezykiem ze chyba do kazdego przemowi
    Osobiscie bardzo skorzystalem z niego. Mialem najpierw kupic 620 z kitem jednym 14-42 ale strasznie nie lezy mi w moich niezgrabnych lapach wiec przezucilem sie na 520, ktora to znakomicie mi spasowala.
    Poprzegladalem oferty i trafilem na 520 z 14-42 i 40-150 za 2499 i juz bylem zdecydowany ale wpadlem na forum poczytalem troche i tarfilem na ten test 70-300, zaczalem sie przygladac mu mocniej, kolega przyniosl 510 z 70-300 i przekonalo to mnie aby dolozyc do zestawu 500 zl i nabyc za 2999zl 520 z 14-42 i 70-300.
    Wszystko w tym tescie sie sprawdzilo, obiektyw jest taki jakim go oczekiwalem i nie zaluje tych dodatkowych kosztow, takze jeszcze raz wielkie brawa
    pozdrawiam
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Czy prócz jednej osoby, która zabrała głos w temacie ktoś z Was jeszcze testował 70-300 podpięte pod E 500 ?
    Prócz problemów z ostrością "wieczorową" porą wszystko gra czy są może jakieś inne problemy ?
    Będę wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!