Ja tam widzę mechaniczne pokrętło do ustawiania przesłony, więc nie będzie problemu.
Ja tam widzę mechaniczne pokrętło do ustawiania przesłony, więc nie będzie problemu.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
E tam, lipa, jaki problem bolec zablokować? Chyba że ma to jakieś negatywne efekty na działanie obiektywu?
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Dziś adapter 4/3->N do mnie dotarł.
No i kupiłem dziada (Samyanga).
Niestety jak podpiąłem pod body to już ciemno było i nic nie pstrykałem.
Co do pierwszego wrażenia powiem tak:
Wszystko ok, tylko boje się, że przednią soczewkę porysuję bo tak wystaje okropnie ...
No i pierścień ostrości jakoś tak luźnawo chodzi
Ale za to adapter ... adapter jest "miszcz świata", Masakra. Jest wykonany tak porządnie i z takich dobrych materiałów, że mi szczęka opadła ... Moje oba (tak, mam 2, sam nie wiem po co, ale mam ...) 4/3->m42 nawet się do tego nie umywają ...
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Gratuluję zakupu. Największą zaletą tego szkliełka jest sama radość z jego posiadania i focenia. Naprawdę daje dużo przyjemności dzięki swej specyfice. Przez parę lat jak miałem fuji s7000 to używałem go często z konwerterem raynoxa dcr-5000 i miałem efekt rybiego oka, do dzisiaj jak oglądam fotki to pojawia mi się uśmiech na twarzy - dlatego jak pojawił się koreaniec w dostępnej cenie to brałem go w ciemno, właśnie dla przyjemności bez roztrząsania aspektów technicznych.
Gdyby tak jeszcze ostrzył z mniejszej odległości to można by uzyskać fajną perspektywę dla np. zwierzaków
Ciekawie było by go porównać do 7-14 na 8mm.
To fajnie, że trafiłeś na tak dobrze wykonany adapter, po urlopie też go kupię bo tej mój ze swoim luzem to wrrrr...
I wydaje mi się, że na f/3,5 trochę mydli ...
No i niebo łatwiutko spalić ...
Później coś podsampluję
P.S. - gsh Jaka przysłona jest na Twoich samplach ? f/5,6; f/8 ?
Ostatnio edytowane przez sn00p ; 11.07.09 o 11:03
Kolejny test portretówki: Samyang 85mm F1.4
Oczywiście, jak na ten portal przystało, zrobiony na Alfie
Niezła ostrość, ma ładny bokeh ale mnie osobiście rażą fioletowe obwódki wokół świateł na dużych otworach przysłony![]()
A może ktoś wie skąd skołować przelotkę 4/3 -> Nikon? Sprzedawca podany przez sn00pa jest na urlopie, prawie do końca września, natomiast aukcja podlinkowana przez gsh została już przeniesiona do archiwum i nie wiadomo kto sprzedawał![]()
.
Ja już gdzieś to pisałem.
Adapter który ja podlinkowałem POWALA jakością wykonania !
A z tego co słyszałem inne potrafią trzeszczeć i się gibać ... Mimo wszystko radzę poczekać ;]