Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 272

Wątek: Samyang - nowy gracz na rynku optyki?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Źródło: K-rumors. No, bez przesady, powoływać się na stronę z plotkami...
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy z waszym fishem od Samyanga też jest tak, że w zasadzie nie sposób nim zrobić ostrego zdjęcia?

Po pierwsze przy ustawieniu ostrości na minimalną odległość 0.3m obiekty na zdjęciu są jako takie ostre dopiero z odległości ok. 0.6m ().

Po drugie w zasadzie poniżej f8 jest totalna kiszka jeśli chodzi o ostrość obrazu dawanego przez szkiełko - najzwyczajniej w świecie mydło Biały Jeleń...

Szczerze mówiąc trochę się zawiodłem nie spodziewałem się jakichś szaleństw ale to jest jakaś totalna klapa. ZD 25, który sam w sobie nie jest jakąś potęgą jeśli chodzi o właściwości optyczne, zjada tego Samyanga na śniadanie. Podobnie jak każdy obiektyw na M42 jaki miałem (Helios, Jupiter)

Sample na Flickrze lub na Optycznych aż takie lipne nie były stąd moje pytania. Z drugiej strony tamte obiektywy były używane z odpowiednimi body a nie przez przelotki...Choć sam adapter jest wykonany świetnie...
    .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A czy adapter jest z soczewką?

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    .

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant Zobacz posta
    Czy z waszym fishem od Samyanga też jest tak, że w zasadzie nie sposób nim zrobić ostrego zdjęcia?

Po pierwsze przy ustawieniu ostrości na minimalną odległość 0.3m obiekty na zdjęciu są jako takie ostre dopiero z odległości ok. 0.6m ().

Po drugie w zasadzie poniżej f8 jest totalna kiszka jeśli chodzi o ostrość obrazu dawanego przez szkiełko - najzwyczajniej w świecie mydło Biały Jeleń...

Szczerze mówiąc trochę się zawiodłem nie spodziewałem się jakichś szaleństw ale to jest jakaś totalna klapa. ZD 25, który sam w sobie nie jest jakąś potęgą jeśli chodzi o właściwości optyczne, zjada tego Samyanga na śniadanie. Podobnie jak każdy obiektyw na M42 jaki miałem (Helios, Jupiter)

Sample na Flickrze lub na Optycznych aż takie lipne nie były stąd moje pytania. Z drugiej strony tamte obiektywy były używane z odpowiednimi body a nie przez przelotki...Choć sam adapter jest wykonany świetnie...
    To jest standard - poniżej f/8, f/11 nie tykaj ... Nie tylko z Samyangiem, ale także z Pelengiem (to z moich obserwacji wynika)
    A co do ostrości - wstyd się przyznać ale do niedawna myślałem, że to tylko moje nieumiejętności, ale chyba jednak nie ...
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to tym bardziej zastanawiają mnie np. sample z canon board gdzie jest przyzwoicie już od pełnej dziury (vide zdjęcie mercedesa pod tym linkiem http://img91.imageshack.us/img91/5315/s06.jpg)

Ciekawostka - po tym jak kupiłem na Allegro adapter dostałem maila od innego użytkownika Samyanga z pytaniem czy ja też mam problemy z uzyskaniem ostrych zdjęć.

Wychodzi na to, że powodem zamieszania jest adapter Nikon -> 4/3. Może jest zła odległość soczewki od matrycy czy ki diabeł? Próbowałem też zrobić fotkę bez adaptera, po prostu przytrzymując obiektyw i już od f3.5 było całkiem fajnie, nie wspominając już o tym, że faktycznie ogniskował od 30cm a nie od metra
    Ostatnio edytowane przez olifant ; 28.09.09 o 23:26
    .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to chyba nie pozostaje nic innego jak podpiąć tego samyanga pod Nikona i wykonać kilka testowych zdjęć. Będziesz wówczas mógł z grubsza porównać ostrość tego szkła.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Ostro od pełnej ?
    Na wykresie widać jak f/3.5 odstaje od reszty.
    Eeee może jakiś grzebany

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Też mnie to zastanawiało, mój egzemplarz się zgadza z wykresem optycznych, na 3.5 jest totalna padaka. Najbardziej boli mnie to, że minimalna odległość ostrzenia z adapterem wzrasta do blisko metra

No nic widać ten typ tak ma.
    .

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant Zobacz posta
    Też mnie to zastanawiało, mój egzemplarz się zgadza z wykresem optycznych, na 3.5 jest totalna padaka. Najbardziej boli mnie to, że minimalna odległość ostrzenia z adapterem wzrasta do blisko metra

No nic widać ten typ tak ma.
    Jedyna dobra wiadomość jest taka, że hiperfokalna przy f/8 czy f/11 (czyli tych ostrych) szybko się pojawia.
    Ja ostatnio robiłem już tak, że ustawiłem na 0,5m i f/8 i cykałem jak szło ...