Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: statyw wrogiem stabilizacji?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    Wniosek: Przy krótkich czasach włączenie stabilizacji nie poprawia zdjęć, tylko je psuje. Należy używać jej tylko wtedy, kiedy czasy naświetlania wychodzą za długie - wg wzoru z posta Darekw1967
    Moje spostrzeżenia są zupełnie inne. Jeszcze nigdy stabilizacja obrazu nie zepsuła mi zdjęć na krótkich czasach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robię dokładnie tak jak Darekw1967. Nauczyłem się tego dość szybko. Jak kupiłem E-3, to pierwszą rzeczą, którą zrobiłem było włączenie stabilizacji. Przyczepiłem obiektyw 300 mm (starego manuala) i poszedłem na dwór sprawdzić, jak to działa. Pstrykałem jakieś latające ptaki itp. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że wszystkie zdjęcia są poruszone. Wcześniej w podobnych warunkach zdjęcia robione tym samym obiektywem i E-500, który nie ma stabilizacji miałem przynajmniej w 30% ostre.
    Zacząłem czytać exify i okazało się, że zdjęcia z włączoną stabilizacją robiłem przy czasach 1/800 s lub krótszych. Kolejne próby zrobiłem przy wyłączonej stabilizacji i wszystko wróciło do normy.
    Wniosek: Przy krótkich czasach włączenie stabilizacji nie poprawia zdjęć, tylko je psuje. Należy używać jej tylko wtedy, kiedy czasy naświetlania wychodzą za długie - wg wzoru z posta Darekw1967
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mam wrażenie, że jest właśnie tak, jak piszesz.
    Czym sie tu dziwic? Stabilizacja zapobiega poruszeniu aparatu a nie obiekty fotografowanego. Przy lecacych ptakach to tylko wysokie iso, krotkie czasy i jasne szklo. Ja stabilizacje najczesciej do makro wlaczam, bo przy f/10 i wiecej i niskiej czulosci utrzymac sie nie da sensownie.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Hej,
    ponoć najmniejsza "amortyzacja" stabilizacji jest mocniejsza niż najmniejsze drgania jakie wyczuwa - co może zepsuć fotkę...
    Niektóre aparaty ze stajni Canona mają wbudowaną "czujkę statywową"... jak to jest u nas, przy każdym body jest ten problem?
    nie wiem jak w lustrzankach, ale kompakty canona nie mają takiej czujki, w a720 is gdzie jest stabilizacja optyczna w obiektywie nie ma szans aby wyszło zdjęcie ze statywu przy długim czasie naświetlania i włączonej stabilizacji, początkowo nie wiedziałem o co chodzi, że każde zdjęcie wychodziło poruszone, po wyłączeniu stabilizacji jest ok, nie wiem jak w olku bo jeszcze nic ze statywem nie robiłem
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Kupilem niedawno kamere Canon HG-20, ktora ma dosc zaawansowany
    system stabilizacji i jak z reki krece to faktycznie widac jak ladnie
    sobie ona radzi.

Zamontowalem kamere na statywie i ustawilem na goscia (taki pomnik)
    przechodzacego po linie przez Brde i zapomnialem wylaczyc
    stabilizacje to... na materiale MTS bylo widac, ze drga
    (krotkie szarpane drgania) na postaci tej figurce po
    mimo, ze sie tylko lagodnie bujala w obie strony.

Pozniej wylaczylem stabilizacje i tych drgan na materiale nie bylo.

Widac tez, ze i system stabilizacji dla niektorych kamer
    przy trywialnych zastosowaniach powoduja ze zamiast stabilnego obrazu mamy krotkie drgania.

Niedawno rozmawialem z kolega co ma Nikona D300 i on
    twierdzil, ze stabilizacja oparta na szkle jest lepsza i
    skuteczniejsza oraz, ze uzyte mechanizmy ich redukcji
    znacznie lepiej radza sobie dla trywialnych zastosowan.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Moje spostrzeżenia są zupełnie inne. Jeszcze nigdy stabilizacja obrazu nie zepsuła mi zdjęć na krótkich czasach.
    Może to kwestia zakresu ogniskowych, których używasz. To, co nie jest zauważalne przy krótszych może wychodzić przy długich obiektywach.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Czym sie tu dziwic? Stabilizacja zapobiega poruszeniu aparatu a nie obiekty fotografowanego. Przy lecacych ptakach to tylko wysokie iso, krotkie czasy i jasne szklo. Ja stabilizacje najczesciej do makro wlaczam, bo przy f/10 i wiecej i niskiej czulosci utrzymac sie nie da sensownie.
    Nie oczekiwałem stabilizacji lecącego ptaka.
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 1.07.09 o 13:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Może to kwestia zakresu ogniskowych, których używasz. To, co nie jest zauważalne przy krótszych może wychodzić przy długich obiektywach.
    Potestuję sobie dzisiaj...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    a jak jest z monopodem... tu już trzeba trzymać kij, więc i drgania są... dobrze kombinuję?
    Monopod służy czasom znacznie krótszym niż statyw i tu włączona stabilizacja na pewno nie zaszkodzi, mało tego - teoria głosi, że zysk ze stabilizacji i monopodu sumuje się. Zakładając skuteczność stabilizacji na 3 EV i tyle samo zysku z monopodu teoretycznie uzyskujemy imponujące 6 EV. Moje próby z E-3 + ZD 70-300 + dobry, solidny monopod potwierdzają tą teorię, chociaż miałem ten monopod tylko 1 dzień. W każdym razie przy 300 mm (eqv. 600) czasy rzędu 1/50 a nawet 1/30 przy ostrych zdjęciach robią wrażenie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    W każdym razie przy 300 mm (eqv. 600) czasy rzędu 1/50 a nawet 1/30 przy ostrych zdjęciach robią wrażenie.
    Hmmm, zrobiłeś mi "smaka"...
    szkoda, że nie spotkałem wbijanych w glebę monopodów - jak statyw byłby sztywny.
    BTW krótkie pytanie - Olympus e-3 daje ponoć 5ev a e-510 3ev poziom stabilizacji, czy to prawda i czy ktoś poczuł różnicę?
    Wtedy zakładanie e-3 do 70-300mm miałoby sens nie tylko dla AF i wizjera...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Hmmm, zrobiłeś mi "smaka"...
    szkoda, że nie spotkałem wbijanych w glebę monopodów - jak statyw byłby sztywny
    .
    Niektóre tanie monopody z Allegro mają w dolnej części taki odchylany, wygięty pręt, na który można nadepnąć i teoretycznie to powinno być bardzo fajne rozwiązanie. Piszę teoretycznie bo nie miałem takiego.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Skopanie swego czasu paru fotek nauczyło mnie żeby zapomnieć o przycisku IS. Po prostu nie wyłączam stabilizacji i wszystko jest OK. Czasem przechodzę tylko w tryb 2.

Zdarzyło mi się też robić nocne z IS ze statywu i wszystko gra. Fotkom niczego nie brakuje.