Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Coś sie dzieje z resetowaniem stabilizacji po wyłączeniu E-510

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Coś sie dzieje z resetowaniem stabilizacji po wyłączeniu E-510

Witam. Od kilku dni zmienił się dźwięk podczas wyłączania aparatu. Od chwili kupna IS resetował się po prostu wibrując przez chwilę przy wyłączeniu. Od jakiegoś czasu wygląda to tak, że wyłączam aparat --> stabilizacja wibruje (krócej niż zwykle) --> słychać przez 2-3 s. jak stabilizacja działa (taki cichy dźwięk mechanizmu, który możemy uzyskać przy LV przytrzymując przycisk IS) --> znowu krótka wibracja stabilizacji. Dodam, że nie zawsze tak się dzieje, ale w 80% tak. Aaa, zauwazyłem, że jak go wyłączę trzymając do góry nogami to w 100% resetowanie IS odbywa się poprawnie. Niby wszystko działa, choć np. dzisiaj pierwszy raz zdarzyło mi się, że IS zapalił się na czerwono. Aparat nie spadł, nie był narazony na wstrząsy, natomiast wydaje mi sie, że problem zaczła się po wyciecze nad morzem, aczkolwiek nie był jakoś narazony na piasek, poprostu robiłem zdjecia na plaży.
    Efekt jest bez względu na to jaki obiektyw podepnę.
    Może ktos z was miał taki objaw - aparat jest jeszcze na gwarancji, ale nie wiem czy jest sens go zgłaszać do serwisu.
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    • Jeśli ikona stabilizatora obrazu na monitorze miga w kolorze czerwonym, wskazuje
      to niepowodzenie funkcji stabilizatora obrazu. Jeżeli wykonasz teraz zdjęcie, kompozycja
      może być nieprawidłowa. Skontaktuj się z autoryzowanym serwisem firmy Olympus.
    • Stabilizator obrazu nie włączy się przy czasie otwarcia migawki dłuższym niż 2 sekundy.
    • Jeżeli temperatura wewnętrzna aparatu przekroczy wartość określoną w specyfikacjach,
      stabilizator obrazu nie włączy się, a ikona stabilizatora na monitorze będzie świecić
      na czerwono.
    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Też to wyczytałem z instrukcji natomiast bardziej niż IS na czerwono (napisałem o tym, bo może ma to coś wspólnego) martwi mnie ten odgłos resetowania (czy jak to nazwać) IS po wyłączeniu aparatu. No nic, napisałem do serwisu Oli, może mi coś rozjaśnią. Póki co, sprzęt działa więc tragedii nie ma, a jeszcze ok. rok gwarancji został.
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dostałem odpowiedź z serwisu, aby najpierw zresetować aparat, zrobiłem to już wcześniej i nie pomogło, tak więc wysyłam na wszelki wypadek aparat do serwisu bo tak mi w nim poradzono
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    I to jedyne sensowne rozwiązanie. Od tego mamy serwisy.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8