Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: 11-22.. czy 9-18?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

11-22.. czy 9-18?

oto jest pytanie. w górach pada, wieje, jest zimno i wilgotno, a widoki rozległe... mogę je mieć w identycznej cenie... mam e-1 14-54 i 40-150. jakie macie pomysły?

S4INT
    Gość
    Zdecydowanie 9-18 - bo jest szerszy

11-22 tym bardziej Ci się nie opłaca kupować, bo zysk względem 14-54 nie jest tak duży...

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    oczywiście 11-22
    Jaśniej i lepiej optycznie a także mechanicznie i wytrzymałościowo-umożliwia fotografowanie w trudniejszych warunkach.
    Chyba że koniecznie potrzebujesz takie extrema jak 8mm.
    Rzeczywiście potrzebujesz?
    odwieczny konflikt -ilość czy jakość.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    jak masz 14-54 -sprzedaj, dołóż i weź 12-60.

Ps. dla E-1, E-3 odpowiedź zawarta jest w pytaniu.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 29.06.09 o 16:30 Powód: Automatyczne scalenie postów

rocco
    Gość
    Kup 9-18 bo jest znacznie szerzej.
    11-22 jest niewiele szerszy od 14-54 a lubi dać pod światło całkiem niefajną aberrację, zwłaszcza na krótkim końcu. Nie wiem jak tu spisuje się 9-18 bo go nie miałem.
    Gorsze światło 9-18 w pejzażu wiele Ci nie przeszkodzi, brak uszczelnień to jedyne, co przemawia przeciwko 9-18 i o tym będziesz musiał pamiętać.
    Jednak i tak wybrałbym szerszy, gdy miałem 14-54 i 11-22, ten drugi praktycznie podpinałem do body "od wielkiego święta".

PS
    Trudny wybór, każdy doradza co innego, jak to na forum

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja "wyrzuciłem" 14-54 po założeniu 11-22.
    Aberracje występują na każdym szkle gdy się je chce wywołać.
    Niektóre zdjęcia nie powstaną wogóle gdy aparat będzie bezpieczny leżał w torbie.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W ostatnim Fotokurierze jest porównanie sigmy i 9-18. Obraz w Olku jednak jest lepszy.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    cudów nie ma.
    dlatego nikt tu nie rozmawia o sigmach.

S4INT
    Gość
    Bez przesady... jaki odsetek (promil?) zdjęć robi się w takich warunkach, żeby były potrzebne uszczelnienia? W przeciwieństwie do szerokiego kąta, którego i tak zazwyczaj brakuje (tym bardziej ze 9mm po cropie to wcale nie jest tak niesamowicie szeroko, nie mówiąc o 11).
    Jasny obiektyw w górach też Ci raczej nie będzie niezbędny. Rocco dobrze prawi.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    9-18 albo 7-14.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RybaQ Zobacz posta
    oto jest pytanie. w górach pada, wieje, jest zimno i wilgotno, a widoki rozległe... mogę je mieć w identycznej cenie... mam e-1 14-54 i 40-150. jakie macie pomysły?
    Jeśli nowe, to bierz 11-22, sprzedaj, kup 9-18, za resztę się dobrze baw, albo dokup sobie jakieś klamoty do aparatu.
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów