Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: W sprawie uszkodzonego ZD 40-150/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

W sprawie uszkodzonego ZD 40-150/3.5-4.5

Na forum pojawiło się kilka głosów na temat usterek starego ZD 40-150, tego ze światłem 3.5-4.5;
    Zawiozłem swój egzemplarz, uszkodzony rzecz jasna, do jednego z warszawskich serwisów.
    Jak się okazało, uszkodzeniu uległa taśma przekazująca informacje o ogniskowej i przysłonie
    pomiędzy stykami i elektroniką szkła. Taśma w środku jest złożona i w trakcie użytkowania obiektywu
    zgina się i prostuje. Aż jej się pękło w miejscu, gdzie składała się najczęściej i najbardziej.
    W zakresie 40-70 mm obiektyw daje się kontrolować, jak twierdzi mechanik. To była ta dobra wiadomość.
    Zła jest taka, że w tym serwisie nie mogli tego zrobić i podobno tylko serwis Olympusa jest w stanie
    wymienić taśmę. Naprawa tego obiektywu w naszym serwisie kosztuje ponad 500 złotych, jak wiemy.

Tak więc, żeby nie przeciągać, jeśli ktoś z Was ma u siebie obiektyw z zacinającą się przysłoną radzę nie panikować i nie wyrzucać go od razu do śmieci. Być może jednak gdzieś w Polsce jest serwis dający sobie radę z tą konkretną usterką w tym konkretnym obiektywie.

Od razu też mogę powiedzieć, że zakup używanego ZD 40-150/3.5-4.5 jest kwestią mocno ryzykowną.
    Wcześniej czy później taśmę szlag trafi.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Od razu też mogę powiedzieć, że zakup używanego ZD 40-150/3.5-4.5 jest kwestią mocno ryzykowną.
    Wcześniej czy później taśmę szlag trafi.
    Do ****, 500 zł za tasiemkę to żart.
    Jeżeli to wada konstrukcyjna to powinni to wymieniać za friko, tak np jak Sony wymieniał matryce w 717stkach (bez mrugnięcia, bez papierów etc).
    Ile używałeś swój egzemplarz?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 23.06.09 o 17:22

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jeżeli to wada konstrukcyjna to powinni to wymieniać za friko, tak np jak Sony wymieniał matryce w 717stkach (bez mrugnięcia, bez papierów etc).
    Trafiło go dokładnie po dwóch latach i dwóch miesiącach. Nie da się ukryć, że używany była faktycznie. Znaczy, robiłem dużo zdjęć i często. Żeby nie skłamać, mógł zrobić ok 30000 - 40000 zdjęć.

Dodam jeszcze, że mimo wszystko wysłałem do serwisu Olympusa pytanie o koszt naprawy w przypadku tej konkretnej usterki.

Bądźmy szczerzy, szkoda by było, żeby takie fajne szkiełko miało iść do śmieci z powodu tak idiotycznej sprawy.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 23.06.09 o 17:28

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

O ile to jest wada konstrukcyjna... Ktoś jeszcze (a raczej duzo ktosiów) miało taki problem?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    O ile to jest wada konstrukcyjna... Ktoś jeszcze (a raczej duzo ktosiów) miało taki problem?
    Może to wynikająć po prostu z takiej a nie innej konstrukcji obiektywu. Z rozmowy z serwisantem wynikało, że takie przypadki ogólnie nie są im obce, więc pewnie nie tylko w tych szkłach się zdarzają.

O ile mi wiadomo, na forum były dwa czy trzy takie przypadki. Poza forum spotkałem jeszcze jeden.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 23.06.09 o 17:37

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Może to być nie tyle wada, co przypadłość wynikająca po prostu z takiej a nie innej konstrukcji obiektywu.

To akurat byłaby właśnie wada konstrukcyjna...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To akurat byłaby właśnie wada konstrukcyjna...
    No tak, w sumie.

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niby wada - taka tasiemka powinna dłużej wytrzymać niż przesłona.

Tylko weź to udowodnij producentowi.

W zasadzie można by to jakoś patentem samodzielnie naprawić - wszak to tylko tasiemka, jednak pozostaje kwestia rozebrania obiektywu i złożenia go w ten sposób aby jeszcze się do czegoś nadawał.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mateuss Zobacz posta
    Niby wada - taka tasiemka powinna dłużej wytrzymać niż przesłona.

Tylko weź to udowodnij producentowi.

W zasadzie można by to jakoś patentem samodzielnie naprawić - wszak to tylko tasiemka, jednak pozostaje kwestia rozebrania obiektywu i złożenia go w ten sposób aby jeszcze się do czegoś nadawał.
    Pamiętaj, że to jest tasiemka, która przekazuje pomiędzy podzespołami określone informacje, więc chyba nie taka sobie zwykła...

Dostałem odpowiedź z serwisu. Oczywiście zachęcają do skorzystania z serwisu pogwarancyjnego, wcześniej należy się zapoznać z cennikiem. Wiemy jak on wygląda.
    Dostałem też wykaz serwisów nieautoryzowanych, w których należy się dowiadywać o części zamienne,
    czyli można też próbować swoich sił w celu uzyskania pomocy przy remoncie szkła:

OK! Serwis Remigiusz Kwiecinski
    80-365 Gdansk
    ul. Czarny Dwór 4 B
    tel/fax: 058 558 47 95
    www.okserwis.com.pl

Foto Naprawa
    Jarosław Piotrowski
    ul.Hryniewieckiego 46
    20-610 Lublin
    tel: 081 525 01 21
    http://www.fotoserwis.lublin.pl/serwis/index.htm

Foto-tronik Sp. J.
    Ul. Zurawia 32/34
    00-515 Warszawa
    tel: 022 435 82 42
    fax: 022 629 60 92
    www.foto-tronik.pl

Centrum Serwisowo Informacyjne Foto i Video
    ul. Zytnia 15
    01-014 Warszawa
    tel: 022 862 41 38/39
    fax: 022 862 41 40
    www.e-csi.pl

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pamiętaj, że to jest tasiemka, która przekazuje pomiędzy podzespołami określone informacje, więc chyba nie taka sobie zwykła...
    Pamiętam ale to tylko kawałek miedzi.... z ilomaś tam żyłami ... Sam jednak bym chyba nie zaryzykował operacji rozkładania takiego precyzyjnego urządzenia optycznego.