Światłowód światłowodem, ale gdzie przetwornik zmieścić?
Światłowód światłowodem, ale gdzie przetwornik zmieścić?
Nie ma czym się przejmować. Gdy odbierałem obiektyw dziś rano serwisant powiedział, że to się nie rzadko zdarza w zoomach amatorskich. I jakoś tak z miejsca przeszła mi chęć na 70-300. Za to oświeciła mnie jedna twórcza myśl - manuale! Tam nie ma taśmy, która się złamie, nie ma elektroniki do spalenia, żyć nie umierać!![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
O ile się nie zmieniło to tasiemki takie produkuje firma QUWERTY z Łodzi, ul. Siewna 15 lub 15a. Można zamówić określony wzór. Moga również mieć coś podobnego.
Pozdr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
No, namiar na firmę z taśmą już jest, teraz tylko:
- kupić taśmę
- trochę odwagi
- jedna osoba do pomocy (zdjęcia lub film instruktażowy)
i będzie nówka nieśmigana![]()
![]()
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Witam wszystkich.
Załorzyłem nowy wątek ponieważ nie znalazłem na forum podobnego tematu.
Mam problem z obiektywem 40-150 (starsza jaśniejsza wersja). Dość często zacina się przysłona. Aby ją odblokować przymykam do 22 i wyzwalam migawkę. Na jakiś czas pomaga (10-20 zdjęć). Przysłona blokuje się na wartości ok. 7,1. Posiadam E-510 i z obiektywem 14-42 wszysko ok i nic się nie dzieje więc wnioskuję, że to wina obiektywu.
Może miał ktoś z was taki problem. Mam jeszcze naiwną nadzieję, że nie czeka mnie serwis (chć podobno serwis Olka to nie Nikona i nie ma co się bać).
Kurcze nie widzę żadnej kalamitki do przesmarowania przysłonyale może są inne metody???
Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni z takim problemem...
Tak naprawdę szlag trafia nie przysłonę a taśmę przewodzącą dane, która wewnątrz obiektywu składa się jak harmonijka - zaczęła Ci pękać. W związku z tym, obiektyw nadaje się do użytku tylko na pełnej, kiedyś się zablokuje i tak już zostanie.
Rozwiązaniem jest tylko serwis. Z tym, że w naszym Olkowym naprawa 40-150/3.5-4.5 ryczałtem kosztuje ok 600 złotych chyba. A z tego co się dowiedziałem, prawdopodobnie nigdzie taniej nie będzie, bo impreza może się wiązać z wymianą całej elektroniki w obiektywie.
Tak więc jest to sprawa bardzo mało śmieszna.
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Faktycznie mało śmieszna, bo za 500zł można mieć cały obiektyw z alledrogo.
Zapytałem w OKSerwisie. Zobaczymy czy dostanę odpowiedź ile może kosztować taka naprawa w przyzwoitym serwisie.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Ba! Można mieć i taniej ;p
http://www.allegro.pl/item932042766_..._bdb_stan.html
sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera
Czadowo!
Ja swojego trzymam na wszelki wypadek, może się zdarzy cud i faktycznie da radę zreperować to za jakieś niekoniecznie straszne pieniądze.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Używkę bałbym się kupić, nigdy nie wiadomo jak długo pochodzić. Oczywiście, to samo dotyczy szkła po naprawie, tutaj jednak czlowiek przynajmniej wie na czym stoi.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 22.02.10 o 14:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
BernArt - Moje zdjęcia