Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Jakie filmy polecacie i za co?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    No, slajdy to to nie są, z całym szacunkiem.
    W końcu to tylko negatyw ale bardzo fajny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Rossmann 200
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	praktika0103.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	256,0 KB
ID:	17134   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	praktika0101.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	226,5 KB
ID:	17135  
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 19.05.09 o 21:37

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Polecam na lato Kodaka VS 100, na zimę Velvię 50.
    A co do negatywów to ilfordy delty 400 i 100 wołane w rodinalu 1: 100 (nieco akutacyjne) a do "zadań specjalnych" APX 25
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    W końcu to tylko negatyw ale bardzo fajny.
    Ponoć kolory miał mieć, jakoby slajdem był

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Ponoć kolory miał mieć, jakoby slajdem był
    Tak, tak ale trzeba zważyć też na to, że to tylko skan , a więc wkrada się pewna dowolność - gmeranie suwakami itp. i wtedy charakterystyka filmu już nie jest taka oczywista.
    Zrobię 2 rolkę to bedę miał lepsze rozeznanie .

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To jest problem z kolorowymi negatywami, że niewiele z nimi po wywołaniu można zrobić. Odbitek na powiększalniku nikt - prawie - Ci nie zrobi, skanowanie daje mierne efekty... Lepiej slajdy i czarno-biel. Zastosowanie jednego i drugiego jest jasne A C-41 to taki tam... ersatz.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wywołałem dziś trzy rolki - wspomnianego ProFoto - tyle, że pogubiłem się w obsłudze OM2 (dopiero co przyszedł, a już pojechał ze mną w podróż) i naświetliłem go jako iso400, także jest po wywołaniu forsownym. Mam indeksy jedynie i na tych miniaturkach wygląda całkiem, ale czekam, aż skaner wróci do mnie, to zapodam efekty. Poza ProFoto wywołałem dwie przeterminowane o jakieś 5 lat Practiki - miałem nadzieję, na jakieś wariacje kolorystyczne, a tu przeterminowanie objawiło się jedynie w drastycznym spadku kontrastu. Acz część fotek wygląda przez to ciekawie chyba - zobaczę, gdy będzie skaner.

Dostałem też gratisowo jakieś dwie Agfy 200 w łapki.

Rumpel - na tych zdjęciach takie ciekawe kolory, jakaś lekka dominanta.. to sprawa jakiejś obróbki, czy tak po prostu jest?

A do reszty - interesują mnie eksperymenty. Taka trochę zabawa w Lomo - chciałbym trochę powariować kolorami, powariować z nieoczekiwanymi kolorami. Kiedyś obiło mi się o uszy o jakichś specjalnych zabiegach, typu trzymanie filmów na słońcu, podgrzewanie (?) itp - wiecie coś może o tym?

I w końcu muszę się zmobilizować, choć boję się tego - niech ktoś mi poleci jakiś dobry (cena/jakość) koreks dla małego obrazka i w sumie może z możliwością wołania średniego. Nie musi być żadnych hurtowych ilości, typu wołanie pięciu filmów na raz, ważne by był w miarę prosty w obsłudze, tj. bym bez problemu nawinął film, nic się nie blokowało, nie zacinalo etc i by był w miarę oszczędny, choć ten pierwszy czynnik ważniejszy

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta

Rumpel - na tych zdjęciach takie ciekawe kolory, jakaś lekka dominanta.. to sprawa jakiejś obróbki, czy tak po prostu jest?
    Hmm, nie za bardzo wiem o jaką dominantę Ci chodzi - może to być kwestia ustawień monitora. U mnie przynajmniej jest ok .
    A co do skanowanie to właśnie testuję metodę Alkosa, a więc w skrócie skanuję w Vuescanie negatyw kolorowy jako slajd, a potem w PS za pomocą wtyczek jest to odwracane . I muszę stwierdzić, że efekty są lepsze niż ze softu epsona, ma się większą powtarzalność i kontrolę.

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    I w końcu muszę się zmobilizować, choć boję się tego - niech ktoś mi poleci jakiś dobry (cena/jakość) koreks dla małego obrazka i w sumie może z możliwością wołania średniego. Nie musi być żadnych hurtowych ilości, typu wołanie pięciu filmów na raz, ważne by był w miarę prosty w obsłudze, tj. bym bez problemu nawinął film, nic się nie blokowało, nie zacinalo etc i by był w miarę oszczędny, choć ten pierwszy czynnik ważniejszy
    Myślę, że cokolwiek od trójcy : Kaiser, Jobo, Paterson będzię dobre .

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Hrabio, polecam do wariacji kolorystycznych efekt Schwarzschild'a

Jeśli chodzi o koreks, to używam Kaisera i zadowolony jestem. Łatwo się filmy na szpulę nawija (bo są kuleczki), nie cieknie (jak się dobrze czapeczkę założy, co jest łatwe) i niezbyt drogi jest - 70zł.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Efekt Schw.. zawsze był dla mnie obcym pojęciem, no cóż, wgłębie się

Kaiser właśnie mi się podobał. Postaram się go kupić.

p.s. Podoba mi się, że w wątku analogowym dyskusja jest inna - jakoś tak milej i bardziej o fotografii