Hrabio, tu masz po angielsku info http://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocity_(photography)
A w skrócie i w praktyce, to rzecz polega na tym, iż przy fotografii na filmie dla bardzo krótkich czasów (praktycznie się nie używa) i długich (powyżej 1s), trzeba stosować korektę ekspozycji (dla długich wydłużać). Dzieje się tak, gdyż filmy naświetlają się nieliniowo. Przy materiałach kolorowych następuje ponadto przesunięcie w barwach, gdyż różne warstwy naświetlają się różnie i przy długich czasach jest to widoczne. Dlatego nocna fotografia na filmie jest tak trudna, bo trzeba korygować zdjęcia filtrami. Albo właśnie nie korygować i uzyskiwać dziwaczną kolorystykę
Dla przykładu, gdy czas naświetlania dla Reali 100 wyjdzie mi 120s, to muszę go wydłużyć o 1EV do 240s, by uzyskać poprawne naświetlenie. Dla czasów krótszych korekta jest mniejsza, dla dłuższych większa (opisuje się to jednym wzorem - odsyłam do wątku, który dopiero co założyłem).
Jakiś czas temu zacząłem więcej fotografować na filmie nocą i dlatego też sam eksploruję temat efektu Schwarzschild'a.
PS. Efekt Schw. nie występuje w cyfrakach.
Pzdr