Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
mam inny pomysl.
byc moze dzieje sie tak bo jest brak styku elektrycznego pomiedzy aparatem a obiektywem. wez miekka szmatke i przeczysc styki obiektywu, to samo z aparatem.
bateria tez moze byc problemem, i dobrze byloby sprobowac z inna, ale ja stawiam ze to problem kontaktu body - obiektyw.
do testow wyjmij karte pamieci - bez karty mozna spokojnie zrobic zdjecie, po prostu nie zostanie zapisane ani nie obejrzysz go potem naciskajac zielony przycisk ogladania zdjec, natomiast bedziesz je widzial na wyswietlaczu bezposrednio po zrobieniu zdjecia.
jesli zadziala wloz karte pamieci i ponownie zrob zdjecie. jesli teraz nie dziala to znaczy ze cos jest nie tak z karta pamieci, albo z gniazdem pamieci. sformatuj karte pamieci w aparacie i sproboj ponownie.
jesli nadal nie dziala, sproboj z inna karta - jesli tez bedzie problem, to na pewno uszkodzone jest gniazdo karty pamieci, a w tym wypadku pozostanie Ci uzywanie drugiego typu karty (w aparacie masz dwa gniazda Compact Flash oraz xD). kolejny krok to proba z drugim rodzajem kart pamieci.
jesli nadal nie dziala, to nie wiem co padlo, ale nie sadze by to byla elektronika aparatu, a zwiazku z migawka nie widze. i tak jak to juz ktos wczesniej napisal, zrob update softu aparatu.
pozdrawiam
KrzysztofM; E-500; 9-18, 14-45, 14-54 II, 40-150, 70-300, FL-36, RM-1
już próbowałem wacik+ rozpuszczalnik i wytarłem styki po chwili potraktowałem je sprężonym powietrzem i nic
niestety ale nie mam skąd wziąć nikt nie ma do pożyczeniaTylko taka mała uwaga mam nieoryginalna ładowarkę (bo oryginalna została skradziona/zagubiona z walizką) i ta bateria dałem na późnym wieczorem do ładowania, wstaje rano do szkoły i nadal czerwone-ładowanie, przychodzę po szkole około 12 i zielone-naładowane.
Po wciśnięciu przycisku do robienia zdjęć aparat się zacina nic nie da się zrobić, mimo ze go wyłączę i jest na off to nadal widac po prawej stronie w wizjerze jakieś cyferki.
Jeśli chodzi o kartę to próbowałem z inna FC i nic, to samoMusze dorwać kabel i pobawię się softem.
Pozdro
Kiedyś miałem problemy z 410ką z powodu zmiany obiektywu przy włączonym aparacie. Wieszał się i pomógł któryśtam reset. Druga sprawa - napisałeś, że aparat był odstawiony na 2 miesiące. Z tego co pamiętam, baterie Lit-Ion nie lubią jak się je rozładowuje całkowicie. E-3 też zachowuje się chimerycznie, gdy bateria jest słaba. Przy okazji - ta bateria wygląda na regenerowaną - nie wiadomo, jakie ci zamienne ogniwa wsadzili. Plus - przy regeneracji robi się "reset chipa", który ma zapisaną ilość cykli ładowania baterii. Po pewnym czasie ektronika akumulatorka nie pozwoli ładowarce na naładowanie baterii.
Jak ci już wcześniej napisali - poszukaj jakiegoś sklepu foto z Olkami na półce (Zawiercie w sumie nie są małym miastem). Pogadaj ze sprzedawcą, może pomoże.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez heyahero ; 9.03.09 o 15:06
"There's no such thing as free titties"
ale nie przesadzaj z rozpuszczalnikiem! nejlepiej uzyc miekkiej suchej szmatki...
ale zobacz jak sie aparat zachowa jesli zrobisz zdjecie bez karty pamieci.
jesli nadal sie wiesza to wylacz go , zdejmij dodtkowo obiektyw i zrob zdjecie sama puszka.
jesli powiesi sie bez obiektywu i karty pamieci to pozostanie tylko przetestowanie z inna bateria. jesli i to nie pomoze, to nie jestem w stanie pomoc, pozostanie serwis albo ktos inny majacy szerszy zakres wiedzy.
KrzysztofM; E-500; 9-18, 14-45, 14-54 II, 40-150, 70-300, FL-36, RM-1
Witam wszystkich.
mam Olka 500tke. Jest w nim akumulator oryginalny od nowości(2007), rok temu zgubiłem oryginalną ładowarkę i zakupiłem tańszy zamiennik bo nie było mnie stać na oryginał. i wszystko działało pięknie. Ale ostatnio jak wkładam baterię do ładowarki to ładowarka wskazuje naładowanie rozładowanej baterii podejrzanie szybko(tzn zielona lampka zapala się np. po godzinie zamiast po 3) Następnie po włożeniu baterii do aparatu robie trochę zdjęć i dość szybko mam czerwona diodę baterii informujacą a jej słabym naładowaniu.
czy to bateria pada czy raczej coś z ładowarką? i ewentualnie prosiłbym o wskazanie gdzie w W-wie można kupić kupić baterie w rozsądnej cenie lub przyzwoity zamiennik... z góry wielkie dzięki za pomoc bo zbliża sie majówka a nie wyobrażam sobie jej bez aparatu;]
Ja bym obstawiał baterię ale moge się mylić. Najepiej jakbyś miał kogoś pod ręką z Olympusem co by sprawdzić inną baterię na twojej ładowarce lub twoją baterię na innej oryginalnej ładowarce żeby wyeliminować problem. Spóźniłeś się nieco bo niedawno była fajna promocja na baterię z torba Olympus za 199 zł. Po ewentualnej odsprzedarzy torby bateria praktycznie za darmo.
mente et malleo
Juz drugi raz pytasz o to samo.Ciepnij zloma do pudelka z zuzytymi bateriami(moze ktos se wezmie) i kup orginala do ladowania.Kupujac znow zamiennik ryzykujesz,ze w sumie to drozej bedzie w sumie kosztowac..
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 15.04.09 o 13:41
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ostatnio edytowane przez rodia ; 15.04.09 o 13:47