Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Syfki za matówką w E-500 pomocy!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dempsey przejechał pędzlem brudnym od damskiego pudru, tym samym bijąc innych o długość stadionu...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qadest Zobacz posta
    Czy Wam także, tak szybko (po tygodniu!) paprochy atakują matówkę (bo chyba tam to cholerstwo wylądowało )???
    Tak często jak korzystasz ze sprzętu, tak często musisz go przynajmniej odkurzyć. Lustrzanka jest mechaniczna, i jak każda mechanika, wymaga czyszczenia raz na jakiś czas.

Wystarczy, że sobie zakupisz jakąś szmatkę która przyciąga kurz. Do tego może jakiś pędzelek z miękiego włosia by móc dotrzeć do zakamarków. Znajdziesz takie zestawy razem z gruszą chociażby na aukcjach za przystępną cenę. Niektórzy stosują zamiast gruszki mały odkurzacz (widziałem takie do klawiatur w jakimś wielkopowierzchniowym sklepie). Mała moc, to nie ma strachu, że coś wywieje albo zaśsie z wyposarzenia aparatu.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak mam chwile to zwykle raz na tydzień siadam na 10 minut i sobie odkurzam aparat. Zwykle też siadam do czyszczenia po jakiś plenerach,kiedy aprat był używany cały dzień, kilka razy w tym czasie zmieniany był obiektyw. Mam tylko jeden aparat, więc chce żeby przeżył jak najdłużej.

Mimo wszystko nie daj się zwariować pyłkom. Jeden czy dwa nie spowodują awarii.

Mieszka w
    Zgorzelec/Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Mimo wszystko nie daj się zwariować pyłkom. Jeden czy dwa nie spowodują awarii.
    Zwariować im sie nie dam bez obaw Zdziwiło mnie tylko trochę, że polawiły sie tak szybko, przy nieczęstych wymianach obiektywu. Myślę, że to poprostu obiektyw go zassał przy zmianie ogniskowej, no ale musi jakoś zasysać i wypuszczać powietrze taki jego urok

PS. Dempsey użył pędzla od pudru (nieświadomie zresztą) ale najpierw walnął z natalkowanej gruchy w aparat - Szacunek, Człowiek Legenda
    Pozdrawiam!
    Olympus E-620 + jakieś graty

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qadest Zobacz posta
    Zwariować im sie nie dam bez obaw Zdziwiło mnie tylko trochę, że polawiły sie tak szybko, przy nieczęstych wymianach obiektywu. Myślę, że to poprostu obiektyw go zassał przy zmianie ogniskowej, no ale musi jakoś zasysać i wypuszczać powietrze taki jego urok
    Nie dziw się. Pyłki pojawiają się czesto i niewiadomo skad, dlatego ciesz się , ze masz efektywną czyszczałkę i pyłki są na matówce, a nie na matrycy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurde, cotygodniowe czyszczenie aparatu wydaje mi się przesadą... Rozumiem raz na kilka miechów odessać odkurzaczem (czego i tak nie robimy...) ale żeby co tydzień?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Przemyśl/Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Stałem się niestety nieszczęśliwym posiadaczem proszków pod matówką. Mam więc pytanie czy jest w Krakowie jakiś "serwis", punk czyszczenia matówek? Nie mam odwagi sam się za to zabierać a szkoda mi kasy na kupno zestawu Green Clean, zresztą nie mam pewności, że podciśnienie załatwi sprawę bo dwa syfki są pod matówką.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Robko radziłbym skontaktować się z serwisem Olympusa ,lepiej samemu nie grzebać jeśli chcesz jeszcze korzystać ze sprzętu.korzystanie z serwisów nieautoryzowanych darował bym
    sobie, czytałem w necie o takim czyszczeniu w warsztacie nie autoryzowanym dającym gwarancję a użytkownik po odbiorze stwierdził że jest bardziej zapaprany niż przed czyszczeniem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Przemyśl/Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dałem sobie w końcu spokój z czyszczeniem. Rozbroiła mnie odpowiedź pana w 'zaprzyjaźnionym' sklepie fotograficznym...

moje pytanie: Co można zrobić z syfkami za matówką?
    pan sprzedawca: przyzwyczaić sie do nich

Podał mi adres do serwisu sigmy w Krakowie na ulicy Czapskich. Poszedłem tam ale kolesie z ręką na sercu powiedzieli, że nie dają gwarancji że będzie lepiej i że przy okazji czyszczenia mogą jeszcze zasyfić matrycę.

A swoją drogą nie mogli się nadziwić, że matryca jest w praktycznie idealnym stanie co utwierdziło mnie w przekonaniu że odkurzacz Olka to super sprawa

Doszedłem do wniosku, że na razie zaakceptuje paproszki pod matówką a za jakiś czas faktycznie skontaktuję się z serwisem Olka i wyślę aparat na pełne czyszczenie...

Awatar anabolo
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Odświeżę temat - dziś czyściłem matówkę w swoim E-520, po wygranej walce z czyszczeniem zuiko 50mm 1,8mm oraz telekonwertera vivatar. Matówką musiałem się zająć dzięki shitowi od hamy - na prawdę nie warto używać tanich pędzelków, bo zostawiają większy syf niż przed użyciem, dlatego musiałem wyciągnąć mat - operacja bardzo łatwa - wystarczy odchaczyć blaszkę zabezpieczającą i wsio. Całość starałem się przeprowadzić nabjardziejs terylnie jak mogłem - matówkę chwyciłem za krawędź pensetą zabezpieczoną gumkami, a całość przeciągłem pędzlem - niechciałem ryzykować użycia płynu, choć mam nadal dwie smugi po próbie usunięcia zanieczyszczeń patyczkiem z watą, ale są prawie nie widoczne. Odkurzacz w tym wypadku był nieskuteczny, bo syf przepchał się pod mat.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 29.03.09 o 21:33
    E-1 z kitowymi szkłami +Tair S3 +Zuiko OM 50mm 1,8, GoldPhoto Y314C+YH410, Velbon RUP-43Metza 48

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ile taka operacja kosztuje w olympusie?
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?