Więc REWELKA, matówka w E-500 wyjmuje się bez żadnego problemu i niepotrzebne są do tego żadne specjalistyczne narzędzia. Zrobiłem to wykałaczką, tak dokładnie tak, zwykłą wykałaczką i beż najmniejszego problemu poradziłem sobie zarówno z wyjęciem jak i z załozeniem z powrotem matówki. Z wątku
http://www.olympusclub.pl/forum/view...r=asc&start=12 wynika, ze w E-300 sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, widać też ze zdjęć w tym wątku, że matówka w E-300 jest troszkę inna, ma inne "wypustki", w E-500 wypustka jest jedna i w rogu.
Wyczyściłem paprochy, ale pojawiły się inne, za to dużo mniejsze

Niestety, bardzo ciężko jest wyczyścić matówkę, używałem płynu do czyszczenia i płynu do mycia naczyń, płukałem pod bieżącą wodą a i tak efekty nie były zadowalające, ale ja już tak mam, filtra UV też nie mogę doczyścić. Udało mi się w końcu osiągnąć w miarę zadowalający efekt, ale pozostały drobne ppaprochy, takie ledwo widoczne kropki. No i matówka według mnie nie jest do końca czysta, tzn. patrząc pod światło widać że powirzcnia jest troszkę zapaćkana, ale na szczęście nie widać tago w wizjerze. Stała się rzecz gorsza, podczas tego czyszczenia niestety zajechałem sobie matówkę i teraz mam rysę, ale na szczęście prawie niewidoczą w wizjerze. Za mocno tarłem szmatką, nie ma to nic wspólnego z wyjmowaniem matówki, ale i tak nie polecam jej wyjmować, jeśli nie musicie. Choćby dlatego, że i tak po wyjęciu nie da rady jej dobrze wyczyścić,a bardzo łatwo jest ją uszkodzić, porysować. Więc usprawiedliwieniem dla wyjęcia może być albo bardzo duży i denerwujący paproch, albo wymiana matówki na inną, w innych wypadkach nie polecam wyjmowania.
Mam dwa pytania:
Jak można wyczyścić dobrze, tak żeby nie zostały żadne ślady taką matówkę, tak samo jak wyczyścić dobrze filtr UV (mam Hoye)?
Pod lustrem w aparacie zauważyłem taką białą powierzchnię, przypominała ona trochę brystol, na niej zauważyłem drobinki, pyłki. Raczej nie był to fitr na matrycy, bo było to nie przeźroczyste i chyba powinna być wcześniej zamknięta migawka. Migawka też to raczej nie była, no chyba, ze Olek ma białą migawkę. Cy ktoś wie co to jest?
pzdr.
MariuszM