Nie, przecież rozmawiamy o pozycji podczas włączania/czyszczenia filtra.Zamieszczone przez dinx6
Ale wtedy leci na soczewkę. A przecież na dnie aparatu jest taśma czy coś w tym rodzaju spełniająca rolę śmietnika na kurz.Zamieszczone przez dinx6
Nie, przecież rozmawiamy o pozycji podczas włączania/czyszczenia filtra.Zamieszczone przez dinx6
Ale wtedy leci na soczewkę. A przecież na dnie aparatu jest taśma czy coś w tym rodzaju spełniająca rolę śmietnika na kurz.Zamieszczone przez dinx6
dżizas. nie traktuj tego filmu jak świętej księgi. to jest po prostu prezentacja podstawowych funkcji aparatu i to, że działanie filtra pokazane jest tam w takiej a nie innej pozycji nie świadczy o tym, że takie jest generalne wskazanie. skoro się tak upierasz, powiedz gdzie znalazłeś, że przy włączaniu aparat MUSI/ POWINIEN być w pozycji jak twoje zdjęcie.Zamieszczone przez casper
wolę, by leciało mi na soczewkę w którą potem dmucham i jest czysta. zasyfiona taśma z czasem wymaga ponoć wizyty w serwisie.Zamieszczone przez casper
Ja się wcale nie upieram, próbuję tylko skonfrontować swoją interpretację zdania: ""należy trzymać aparat pionowo, aby zapewnić skuteczne wykonanie tej funkcji" (instrukcja obsługi, s. 100, rozdział "Pielęgnacja aparatu") z Twoim "lufa w dół". Mam ten aparat od kilku tygodni i zawsze włączam go w pozycji takiej, jak na załączonym wcześniej zdjęciu. Być może źle to rozumiem - chciałbym się po prostu upewnić.Zamieszczone przez dinx6
I to jest istotny argument na rzecz kierowania obiektywu w dół, ale powstaje z kolei pytanie, po ilu latach intensywnej eksploatacji aparatu pojawi się taka konieczność.Zamieszczone przez dinx6
Czyszczenie i sprawdzanie matrycy CCD
Aparat ten wyposażony jest w system redukcji zakurzenia matrycy CCD, który zapobiega osiadaniu kurzu i
brudu na matrycy i pozwala na usuwanie zabrudzeń dzięki zastosowaniu drgań ultradźwiękowych. Redukcja
zakurzenia działa gdy aparat jest włączany. Ponieważ funkcja ta aktywowana jest przy każdym włączeniu
aparatu, to powinien on być trzymany w pozycji pionowej, dzięki czemu działanie redukcji zakurzenia będzie
efektywne. W czasie działania redukcji zakurzenia miga wskaźnik SSWF.
to tyle w instrukcji!!
co niektorzy przy wymianie obiektywow wola aparat trzymac zwrocony ku dolowi... chyba nie musze tlumaczyc dlaczego!
Prosze w KOMPENDIUM nie gdybac na temat jakis filmow, prezentacji oraz przeroznych interpretacji rzeczy oczywistych w ktorych jest mowa w instrukcji.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Prosze w KOMPENDIUM nie gdybac na temat jakis filmow, prezentacji oraz przeroznych interpretacji rzeczy oczywistych w ktorych jest mowa w instrukcji.
Może jestem jedyną osobą, dla której ta "pozycja pionowa" z instrukcji nie jest wyrażeniem jednoznacznym i próbuje szukać potwierdzenia na forum. Jeśli tak, proszę skasować moje posty wtym wątku - zadzwonię po prostu do serwisu Olympusa i zapytam w końcu, jak jest. Myślałem, że zasady prawidłowego redukowania kurzu są kwestią ważną i wymagają precyzyjnych sformułowań.
wrzucilem cytat z instrukcji zeby zakonczyc wywody.... teraz jednak przeczytalem dokladnie i musze powiedziec ze sam sie zamotalem. Ja nawet kiedys pisalem o tym ze trzeba trzymac poziomo (czyli dokladnie na odwrot jak jest w instrukcji). Z drugiej jednak strony w menu serwisowym mam napisana liczbe wlaczen SSWF wiec jakbym robil to zle to mialbym tam pewnie tylko kilka uruchomien.
Chyba jednak mam problem z rozroznianiem pionu od poziomu LOL. A rybka mnie to ... ide zajac sie tym co trzeba czyli robianiem zdjec
casper jak Ci sie nudzi to zadzwon do Olympusa zeby zakonczyc ten temat![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Aparat trzeba trzymać poziomo. W instrukcji od E400 poprawiłem już ten błąd (wcześniejsze nie trafiały do mnie na konsultacje). Poziomo - czyli normalnie - lep na muchy jest gdzieś pod lustrem u dołu aparatu i chodzi o to by kurz tam spadał.Zamieszczone przez casper
Smyczka dla tego, kto zgadnie, co to było rozszerzenie kanału wewnętrznego (jak już o tym na forum nie pisałem).
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Zamieszczone przez RadioErewan
Strzelam EX-25![]()
![]()
Najprawdopodobniej chodzi o:
Extension tube - pierścień pośredni
LOL kiepski reflex panowie! google - grupy dysk. i jest odpowiedz napisana przez RE (1min)