Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Syfki za matówką w E-500 pomocy!!!

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    jeśli na tym samym filmie widzisz, że pokrętło trybów przekręcane jest w pozycji "gwintem w dół" to nie oznacza bynajmniej, że tylko w takiej pozycji możesz go używać. no chyba nie potrzebujesz do tego ankiety?
    Nie, przecież rozmawiamy o pozycji podczas włączania/czyszczenia filtra.

"lufa w dół" jak mniemam ma służyć temu, by syf nie układał się w pudełku.
    Ale wtedy leci na soczewkę. A przecież na dnie aparatu jest taśma czy coś w tym rodzaju spełniająca rolę śmietnika na kurz.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez casper
    Nie, przecież rozmawiamy o pozycji podczas włączania/czyszczenia filtra.
    dżizas. nie traktuj tego filmu jak świętej księgi. to jest po prostu prezentacja podstawowych funkcji aparatu i to, że działanie filtra pokazane jest tam w takiej a nie innej pozycji nie świadczy o tym, że takie jest generalne wskazanie. skoro się tak upierasz, powiedz gdzie znalazłeś, że przy włączaniu aparat MUSI/ POWINIEN być w pozycji jak twoje zdjęcie.

Ale wtedy leci na soczewkę. A przecież na dnie aparatu jest taśma czy coś w tym rodzaju spełniająca rolę śmietnika na kurz.
    wolę, by leciało mi na soczewkę w którą potem dmucham i jest czysta. zasyfiona taśma z czasem wymaga ponoć wizyty w serwisie.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    skoro się tak upierasz, powiedz gdzie znalazłeś, że przy włączaniu aparat MUSI/ POWINIEN być w pozycji jak twoje zdjęcie.
    Ja się wcale nie upieram, próbuję tylko skonfrontować swoją interpretację zdania: ""należy trzymać aparat pionowo, aby zapewnić skuteczne wykonanie tej funkcji" (instrukcja obsługi, s. 100, rozdział "Pielęgnacja aparatu") z Twoim "lufa w dół". Mam ten aparat od kilku tygodni i zawsze włączam go w pozycji takiej, jak na załączonym wcześniej zdjęciu. Być może źle to rozumiem - chciałbym się po prostu upewnić.

zasyfiona taśma z czasem wymaga ponoć wizyty w serwisie
    I to jest istotny argument na rzecz kierowania obiektywu w dół, ale powstaje z kolei pytanie, po ilu latach intensywnej eksploatacji aparatu pojawi się taka konieczność.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Czyszczenie i sprawdzanie matrycy CCD
    Aparat ten wyposażony jest w system redukcji zakurzenia matrycy CCD, który zapobiega osiadaniu kurzu i
    brudu na matrycy i pozwala na usuwanie zabrudzeń dzięki zastosowaniu drgań ultradźwiękowych. Redukcja
    zakurzenia działa gdy aparat jest włączany. Ponieważ funkcja ta aktywowana jest przy każdym włączeniu
    aparatu, to powinien on być trzymany w pozycji pionowej, dzięki czemu działanie redukcji zakurzenia będzie
    efektywne. W czasie działania redukcji zakurzenia miga wskaźnik SSWF.

to tyle w instrukcji!!
    co niektorzy przy wymianie obiektywow wola aparat trzymac zwrocony ku dolowi... chyba nie musze tlumaczyc dlaczego!

Prosze w KOMPENDIUM nie gdybac na temat jakis filmow, prezentacji oraz przeroznych interpretacji rzeczy oczywistych w ktorych jest mowa w instrukcji.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prosze w KOMPENDIUM nie gdybac na temat jakis filmow, prezentacji oraz przeroznych interpretacji rzeczy oczywistych w ktorych jest mowa w instrukcji.

Może jestem jedyną osobą, dla której ta "pozycja pionowa" z instrukcji nie jest wyrażeniem jednoznacznym i próbuje szukać potwierdzenia na forum. Jeśli tak, proszę skasować moje posty wtym wątku - zadzwonię po prostu do serwisu Olympusa i zapytam w końcu, jak jest. Myślałem, że zasady prawidłowego redukowania kurzu są kwestią ważną i wymagają precyzyjnych sformułowań.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    wrzucilem cytat z instrukcji zeby zakonczyc wywody.... teraz jednak przeczytalem dokladnie i musze powiedziec ze sam sie zamotalem. Ja nawet kiedys pisalem o tym ze trzeba trzymac poziomo (czyli dokladnie na odwrot jak jest w instrukcji). Z drugiej jednak strony w menu serwisowym mam napisana liczbe wlaczen SSWF wiec jakbym robil to zle to mialbym tam pewnie tylko kilka uruchomien.
    Chyba jednak mam problem z rozroznianiem pionu od poziomu LOL. A rybka mnie to ... ide zajac sie tym co trzeba czyli robianiem zdjec

casper jak Ci sie nudzi to zadzwon do Olympusa zeby zakonczyc ten temat
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Może jestem jedyną osobą, dla której ta "pozycja pionowa" z instrukcji nie jest wyrażeniem jednoznacznym i próbuje szukać potwierdzenia na forum. Jeśli tak, proszę skasować moje posty wtym wątku - zadzwonię po prostu do serwisu Olympusa i zapytam w końcu, jak jest. Myślałem, że zasady prawidłowego redukowania kurzu są kwestią ważną i wymagają precyzyjnych sformułowań.
    Aparat trzeba trzymać poziomo. W instrukcji od E400 poprawiłem już ten błąd (wcześniejsze nie trafiały do mnie na konsultacje). Poziomo - czyli normalnie - lep na muchy jest gdzieś pod lustrem u dołu aparatu i chodzi o to by kurz tam spadał.
    Smyczka dla tego, kto zgadnie, co to było rozszerzenie kanału wewnętrznego (jak już o tym na forum nie pisałem).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Smyczka dla tego, kto zgadnie, co to było rozszerzenie kanału wewnętrznego (jak już o tym na forum nie pisałem).

Pozdrawiam

Strzelam EX-25

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Najprawdopodobniej chodzi o:

Extension tube - pierścień pośredni

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    LOL kiepski reflex panowie! google - grupy dysk. i jest odpowiedz napisana przez RE (1min)