Strona 79 z 729 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179579 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 7284

Wątek: Zdjęcia helmutha

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać. Trochę kościoła, trochę nowoczesnej architektury, trochę ulicy, znak i ludzik. Rozrzut tematyczny i pole na domysły zbyt duże
    Kadr jako taki jest spoko, ale nic tu nie łapie człowieka za oko.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    O! Już jakiś komentarz
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać.
    Zasadniczo chciałem pokazać stary kościółek na tle współczesnej zabudowy parafialnej- taki kontrast. Reszta, znalazła się w kadrze dlatego, ponieważ z prawej miałem drzewo a chciałem mieć kadr 4/3
    Mógłbym zmienić na 3/2, co pozwoli wyciąć kawałek ulicy z ludzikiem, wystemplować znak. Tylko czy to wiele zmieni?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 9.04.09 o 20:27
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Może większość zaglądających do Alt, nie lubi zdjęć architektury a może to zdjęcie jest marne
    Proszę o Wasze opinie i nie muszą być konstruktywne

Ja myślę,że większośc jednak lubi architekturę.Ta jest przecież sztuką i dobrze pokazana musi się podobac.Tym wrażliwym na piękno.

Kościółek tu pokazany jest bardzo ładny ale myślę,że problem jest w tym jak go pokazałeś.Co mnie najbardziej rzuciło się w oczy - to zamęt na planie.Pisałem już kilka razy ale powtórzę - tu gł.motywem jest kościółek i to on musi skupiac na sobie uwagę - nie zabudowania na pierwszym - one tu nie współgrają z gł.motywem - zupełnie inny styl i dodatkowo jakby zasłaniały,to co chciałeś nam pokazac.
    Teraz to wygląda jak by to ten pierwszy plan był motywem foty a kościół tylko tłem.

Druga sprawa - miałeś ładne światło - trzeba było więc z niego wycisnąc na maxa w szopie - szkoda nie miec takiego 'złota' w kadrze.

Trzecia sprawa - mur i kawałek drogi - tak staraj się nie pokazywac tego - droga musi dokądś prowadzic albo znikac ale tak bardziej 'naturalnie' - wtedy jest ciekawy i miły dla oka efekt.
    Tutaj nie miałeś możliwości tego zrealizowac należycie,więc w takich przypadkach albo należy poszukac innego kadru albo...motywu.

Mam nadzieję,że trochę pomogłem zrozumiec Ci,czym kierują się Twoi widzowie - bo sam do nich należę.

Aha w ALT nie głosowałem.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    ...tu gł.motywem jest kościółek i to on musi skupiac na sobie uwagę - nie zabudowania na pierwszym - one tu nie współgrają z gł.motywem - zupełnie inny styl...
    Tutaj nie miałeś możliwości tego zrealizowac należycie,więc w takich przypadkach albo należy poszukac innego kadru albo...motywu.
    Pierwszy, cytowany przeze mnie, fragment Twojego komentarza, dokładnie oddaje mój zamiar. Kontrast dwóch stylów. Być może, gdyby na zdjęciu były tylko te dwa budynki w dwóch różnych stylach, wszystko by było OK.
    Niestety (tu pasuje drugi fragment), nie miałem innego miejsca, z którego mógłbym zrobić zdjęcie. Zmiana kadru też by sytuacji nie poprawiła- musiałbym obciąć fragment wejścia do budynku parafialnego. Więc co? Nie robić zdjęcia? Mnie się zbyt ten kontrast podoba, żeby go nie sfotografować
    Główny Prostownik TWA

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Wkleiłem takie zdjęcie do Galeri Alt jak w załączniku. Niestety, zadnych komentarzy, głównie minusy Mnie się podoba ale pewnie jak zwykle, nie jestem obiektywny. Może większość zaglądających do Alt, nie lubi zdjęć architektury a może to zdjęcie jest marne
    Proszę o Wasze opinie i nie muszą być konstruktywne
    Zdjęcie jest przeładowane zbędnymi szczegółami. To architektoniczne cudactwo na pierwszym planie (plebania? ) rozprasza i odwraca uwagę od kościoła.
    Znajdź lepszy punkt do fotki

PS
    Jak pisałem to Twojego postu powyżej nie było.
    Moim zdaniem ten kontrast nie jest dobrym tematem a dziwaczna plebania zepsuła Ci kadr.

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A mi się podoba. Fajna perspektywa, nisko droga, wysoko kościółek, widać ze zdjęcie robione tak gdzieś pośrodku kadru (pewno wiadukt)

P.S. Ale sama wieża leci troszkę w tył
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Napisałem Ci o mojej opinii.Tylko i wyłącznie mojej - jeśli Tobie się podoba,to jest to najważniejsze.
    Ja też czasem 'robię' zdjęcia dla siebie ale nie daje mi to takiej radochy,toteż staram się trafiac w gusta oglądających.A że czasem to nie wychodzi...to już inna sprawa.

Pozdrawiam.
    Landscape Photography

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Moim zdaniem ten kontrast nie jest dobrym tematem a dziwaczna plebania zepsuła Ci kadr.
    Rozumiem, motywem miał być kościół w sąsiedztwie nowoczesnej plebanii a wyszło odwrotnie. Gdyby to kościół był na pierwszym planie, byłoby OK.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    ...widać ze zdjęcie robione tak gdzieś pośrodku kadru (pewno wiadukt)

P.S. Ale sama wieża leci troszkę w tył
    Masz rację- wiadukt nad tą uliczką. A co do wieży - chcesz się pokłócić?
    Ja też czasem 'robię' zdjęcia dla siebie ale nie daje mi to takiej radochy,toteż staram się trafiac w gusta oglądających
    Jasne, że lepiej jak się innym też podoba, szczególnie kiedy ci inni, znają się na fotografii
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 9.04.09 o 22:01 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak jeszcze dwa słowa tytułem uzupełnienia- rozumiem Twój zamiar, chciałeś pokazac kontrast architektoniczny - to jest efektowny sposób ale nie z każdym motywem łatwo jest to osiągnąc.
    Tu dałoby się to pokazac co zamierzałeś na 100% ale w trochę inny sposób,nawet wiem jaki(podpowiedź - długa lufa i inne kadrowanie ).

Wódz Chłodne Oko pozdrawia ciepło i mówi dzienks.
    Landscape Photography

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Tu dałoby się to pokazac co zamierzałeś na 100% ale w trochę inny sposób,nawet wiem jaki(podpowiedź - długa lufa i inne kadrowanie ).
    Może kiedyś, jak sobie kupię, zapytam o szczegóły
    My pleasure
    Główny Prostownik TWA