Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać. Trochę kościoła, trochę nowoczesnej architektury, trochę ulicy, znak i ludzik. Rozrzut tematyczny i pole na domysły zbyt duże
Kadr jako taki jest spoko, ale nic tu nie łapie człowieka za oko.
Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać. Trochę kościoła, trochę nowoczesnej architektury, trochę ulicy, znak i ludzik. Rozrzut tematyczny i pole na domysły zbyt duże
Kadr jako taki jest spoko, ale nic tu nie łapie człowieka za oko.
O! Już jakiś komentarz
Zasadniczochciałem pokazać stary kościółek na tle współczesnej zabudowy parafialnej- taki kontrast. Reszta, znalazła się w kadrze dlatego, ponieważ z prawej miałem drzewo a chciałem mieć kadr 4/3
Mógłbym zmienić na 3/2, co pozwoli wyciąć kawałek ulicy z ludzikiem, wystemplować znak. Tylko czy to wiele zmieni?
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 9.04.09 o 20:27
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja myślę,że większośc jednak lubi architekturę.Ta jest przecież sztuką i dobrze pokazana musi się podobac.Tym wrażliwym na piękno.
Kościółek tu pokazany jest bardzo ładny ale myślę,że problem jest w tym jak go pokazałeś.Co mnie najbardziej rzuciło się w oczy - to zamęt na planie.Pisałem już kilka razy ale powtórzę - tu gł.motywem jest kościółek i to on musi skupiac na sobie uwagę - nie zabudowania na pierwszym - one tu nie współgrają z gł.motywem - zupełnie inny styl i dodatkowo jakby zasłaniały,to co chciałeś nam pokazac.
Teraz to wygląda jak by to ten pierwszy plan był motywem foty a kościół tylko tłem.
Druga sprawa - miałeś ładne światło - trzeba było więc z niego wycisnąc na maxa w szopie - szkoda nie miec takiego 'złota' w kadrze.
Trzecia sprawa - mur i kawałek drogi - tak staraj się nie pokazywac tego - droga musi dokądś prowadzic albo znikac ale tak bardziej 'naturalnie' - wtedy jest ciekawy i miły dla oka efekt.
Tutaj nie miałeś możliwości tego zrealizowac należycie,więc w takich przypadkach albo należy poszukac innego kadru albo...motywu.
Mam nadzieję,że trochę pomogłem zrozumiec Ci,czym kierują się Twoi widzowie - bo sam do nich należę.
Aha w ALT nie głosowałem.![]()
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Pierwszy, cytowany przeze mnie, fragment Twojego komentarza, dokładnie oddaje mój zamiar. Kontrast dwóch stylów. Być może, gdyby na zdjęciu były tylko te dwa budynki w dwóch różnych stylach, wszystko by było OK.
Niestety (tu pasuje drugi fragment), nie miałem innego miejsca, z którego mógłbym zrobić zdjęcie. Zmiana kadru też by sytuacji nie poprawiła- musiałbym obciąć fragment wejścia do budynku parafialnego. Więc co? Nie robić zdjęcia? Mnie się zbyt ten kontrast podoba, żeby go nie sfotografować![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Zdjęcie jest przeładowane zbędnymi szczegółami. To architektoniczne cudactwo na pierwszym planie (plebania?) rozprasza i odwraca uwagę od kościoła.
Znajdź lepszy punkt do fotki
PS
Jak pisałem to Twojego postu powyżej nie było.
Moim zdaniem ten kontrast nie jest dobrym tematem a dziwaczna plebania zepsuła Ci kadr.
A mi się podoba. Fajna perspektywa, nisko droga, wysoko kościółek, widać ze zdjęcie robione tak gdzieś pośrodku kadru (pewno wiadukt)
P.S. Ale sama wieża leci troszkę w tył![]()
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Napisałem Ci o mojej opinii.Tylko i wyłącznie mojej - jeśli Tobie się podoba,to jest to najważniejsze.
Ja też czasem 'robię' zdjęcia dla siebie ale nie daje mi to takiej radochy,toteż staram się trafiac w gusta oglądających.A że czasem to nie wychodzi...to już inna sprawa.
Pozdrawiam.
Landscape Photography
Rozumiem, motywem miał być kościół w sąsiedztwie nowoczesnej plebanii a wyszło odwrotnie. Gdyby to kościół był na pierwszym planie, byłoby OK.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Masz rację- wiadukt nad tą uliczką. A co do wieży - chcesz się pokłócić?
Jasne, że lepiej jak się innym też podoba, szczególnie kiedy ci inni, znają się na fotografii![]()
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 9.04.09 o 22:01 Powód: Automatyczne scalenie postów
Tak jeszcze dwa słowa tytułem uzupełnienia- rozumiem Twój zamiar, chciałeś pokazac kontrast architektoniczny - to jest efektowny sposób ale nie z każdym motywem łatwo jest to osiągnąc.
Tu dałoby się to pokazac co zamierzałeś na 100% ale w trochę inny sposób,nawet wiem jaki(podpowiedź - długa lufa i inne kadrowanie).
Wódz Chłodne Oko pozdrawia ciepło i mówi dzienks.![]()
![]()
Landscape Photography