Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Stosunek czasu do ogniskowej.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    I dalej nic ne wiadomo.
    Może dokładniej o co chodzi.
    Założenia: szkło 50mm (100mm dla małęgo obrazka), bez IS czas naświetlania żeby nie poruszyć to 1/100s
    To samo szkło, włączona stabilizacja o wydajności 4EV (teoretycznie) - jaki maksymalny czas? czyli przez co podzielić, pomnożyć długość ogniskowej żeby wiedzieć jakiego czasu nie przekroczyć? Można eksperymentować z obiektywem, ale jak ma się ich 4 z czego 3 to zoom-y?

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    I dalej nic ne wiadomo.
    Może dokładniej o co chodzi.
    Założenia: szkło 50mm (100mm dla małęgo obrazka), bez IS czas naświetlania żeby nie poruszyć to 1/100s
    To samo szkło, włączona stabilizacja o wydajności 4EV (teoretycznie) - jaki maksymalny czas? czyli przez co podzielić, pomnożyć długość ogniskowej żeby wiedzieć jakiego czasu nie przekroczyć? Można eksperymentować z obiektywem, ale jak ma się ich 4 z czego 3 to zoom-y?
    Sam sobie odpowiedziałes
    4EV czyli: 1/125, 1/60, 1/30, 1/15 s.
    Teoretycznie powinienes zrobic nieporuszoną fotke przy 1/15 sekundy.
    Ale ja tam nie wierze w to deklarowane 4EV

PS
    EV

Ostatnio edytowane przez rocco ; 14.03.09 o 19:10

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    i dalej nic nie bedzie wiadomo.
    dla kazdej ogniskowej skutrecznosc IS jest inna. najwieksza bedzie dla krotkich ogniskowych-najmniejsza dla tele. mz najlepiej jest trzymac sie zasady odniskowa x2=czas. jak IS zadziala, to bedzie tylko jakis margines bezpieczenstwa na korzysc. dla konkretnych przypadkow metoda reczna.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    czyli z tego co rozumiem to jeśli czas naświetlania 1/100 zmienimy o +1EV to uzyskamy czas 1/50? A jak zmienimy o 2EV to uzyskamy 1/25? Czy dobrze to rozumiem? Oczywiście przysłona bez zmian.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Sam sobie odpowiedziałes
    4EV czyli: 1/125, 1/60, 1/30, 1/15 s.
    Teoretycznie powinienes zrobic nieporuszoną fotke przy 1/15 sekundy.
    Ale ja tam nie wierze w to deklarowane 4EV
    O wyręczyłeś mnie bo to samo chciałem napisać. Jak zakładam 50/2 do E-3 to potrafię zrobić sporo ostrych jak żyletka zdjęć przy czasie 1/8-1/10s jednak nie jest to reguła - sporo jest też prawie ostrych. Dla tej ogniskowej czas 1/30 jest już dla mnie bezpieczny a przy 1/20 też zdecydowana większość zdjęć jest zupełnie ostra. Więc deklarowane dla E-3 "do 5 EV" jest do osiągnięcia z dużym naciskiem na "do". Inna sprawa, że aparat nie należy do najmniejszych i najlżejszych, dobrze się trzyma i nawet z wyłączonym IS czas 1/60-1/50 jest dla mnie względnie bezpieczny dla 50/2 czy 14-54 na długim końcu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

rocco
    Gość
    czyli z tego co rozumiem to jeśli czas naświetlania 1/100 zmienimy o +1EV to uzyskamy czas 1/50? A jak zmienimy o 2EV to uzyskamy 1/25? Czy dobrze to rozumiem? Oczywiście przysłona bez zmian.
    Dokładnie.
    Masz powyżej tabelę

diabolique
    Gość
    A jak prosto obliczyć na podstawiej ogniskowej maksymalny bezpieczny czas naświetlania przy użyciu "IS"?
    Nieśmiało sugeruję, że nie ma czegoś takiego jak "bezpieczny czas naświetlania przy użyciu IS". Bo do powstania dobrze naświetlonej, ostrej fotki musisz uwzględnić nie tylko ruchy twojej ręki, ale również prędkość fotografowanego obiektu.
    IS "skuteczny do 4EV" nie pomoże ci zrobić poprawnie naświetlonego zdjęcia akcji sportowej...

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    no to już wiem co chciałem wiedzieć. Teraz ozostaje tylko przetestować to deklarowane 4EV... Dzięki za pomoc.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nieśmiało sugeruję, że nie ma czegoś takiego jak "bezpieczny czas naświetlania przy użyciu IS". Bo do powstania dobrze naświetlonej, ostrej fotki musisz uwzględnić nie tylko ruchy twojej ręki, ale również prędkość fotografowanego obiektu.
    IS "skuteczny do 4EV" nie pomoże ci zrobić poprawnie naświetlonego zdjęcia akcji sportowej...

To akurat jest dla mnie oczywiste. Chodziło mi bardziej o zastosowanie EV w robieniu zdjęć czegoś co się nie porusza... Ale dzięki za zainteresowanie
    Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 14.03.09 o 19:28 Powód: Automatyczne scalenie postów

diabolique
    Gość
    To akurat jest dla mnie oczywiste.
    Ale wątek czytasz nie tylko ty.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ale wątek czytasz nie tylko ty.