Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: 12Mpix wystarczy, Imager AF niedługo lepszy od fazowego?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Grafikowi suwaki od nasycenia się pozacinały
    Pal licho nasycenie, cała kolorystyka strasznie nienaturalna na tej fotce z papryczkami (fioletowymi) - jak to Foveon. Ciekawi mnie czy nie mogliby zmieniać rozkładu tych filtrów na przemian, żeby nie było tak, że wszystkie czerwone piksele są głęboko w dole i mało światła do nich dociera. Mogliby to robić rotacyjnie, raz czerwone na dole, raz niebieskie, raz zielone, co piksel, może lepiej by kolory wychodziły po poskładaniu tego. Nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 8.03.09 o 11:07
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://www.sigma-dp.com/DP2/sample-p...gmaDP2-001.jpg

Właśnie nie mogłem obczaić czy to colour bleeding z tym czerwonym czy ta ściana ma taką teksturę.

Ostatni sampel chyba jednak potraktowany suwakiem od saturacji.

A co do lekkiej ziarnistości w cieniach na zdjęciu z budynkiem, poczekajmy aż się pojawią podobne sample z e-620.

Wydaje mi się, że zdjęcia z 12 mpix na 4/3 potwierdzają jednak słuszność decyzji Olka, czy nie można by pozostać przy 8 mpix (wiem, z punktu widzenia markietingu pytanie jałowe) ? Ja bym oddał "nawet" te 4 mpix za 1,5 - 2 EV DR więcej i czystsze 1600.

Nie wiem, może poza lekko przesyconymi kolorami, sample Sigmy są jakieś takie klarowne, a z E-620 wyglądają jak zza zszarzałej szyby... No ale to moje osobiste odczucia.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że zdjęcia z 12 mpix na 4/3 potwierdzają jednak słuszność decyzji Olka, czy nie można by pozostać przy 8 mpix (wiem, z punktu widzenia markietingu pytanie jałowe) ? Ja bym oddał "nawet" te 4 mpix za 1,5 - 2 EV DR więcej i czystsze 1600.

Nie wiem, może poza lekko przesyconymi kolorami, sample Sigmy są jakieś takie klarowne, a z E-620 wyglądają jak zza zszarzałej szyby... No ale to moje osobiste odczucia.
    Sample z sigmy to kwasik, szkoda, że foveon poległ, ale cieszę się, że nie ma go w Olku.
    A co do słuszności decyzji, decyzja słuszna. Jak się przegrywa, w skoku wzwyż, bo jest się mikrego wzrostu, to lepiej spróbować na przykład sprintu albo pingponga. Ale to niestety jest przegrana Olympusa.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    A co do słuszności decyzji, decyzja słuszna. Jak się przegrywa, w skoku wzwyż, bo jest się mikrego wzrostu, to lepiej spróbować na przykład sprintu albo pingponga. Ale to niestety jest przegrana Olympusa.
    Nie oczekuję od Olka wygranych na megapixele czy hiper wysokie czułości, przy takich oczekiwaniach po prostu kupuję inny aparat. Mam nadzieję, że będę kupować Olki dla innych zalet - tak jak do tej pory... Decyzja więc raczej naturalna, zastanawia mnie jednak czemu ma służyć w tym momencie taka stanowcza deklaracja od przedstawiciela firmy Powiedział dwa słowa za dużo a dziennikarze podchwycili czy jednak to było w pełni przemyślane - nastawione na szum? Z jednej strony jest rozgłos, generalnie pozytywne przyjęcie owej deklaracji, z drugiej pisanie o składaniu broni, porażce... Jest pytanie czy w tym momencie taka deklaracja przynosi więcej szkody czy pożytku? Olek ma obecnie nowe aparaty, napakowane pixelami...
    Poza tym jest taki kolokwialny zwrot - "nigdy nie mów nigdy". Wbrew pozorom to często jest bardzo mądre stwierdzenie...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 8.03.09 o 14:23
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Poza tym jest taki kolokwialny zwrot - "nigdy nie mów nigdy". Wbrew pozorom to często jest bardzo mądre stwierdzenie...
    No, jest to dziura w filozofii 4/3. Skoro muszą się poddać w jakimś aspekcie, to nie za dobrze.
    Nigdy nie mów nigdy - jak w przypadku Nikona - "DX jest formatem dla każdego. Nie będziemy robić aparatów z matrycą małoobrazkową..."

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Demonizujecie wypowiedź jakiegoś dyrektora ...
    Nawet wysokie szefostwo się zmienia...
    Z tej wypowiedzi należy sie cieszyć że położą nacisk na jość obrazowania.
    Potem mogą wrócić do wyścigu... poza tym jutro może być nowy dyrektor i nowe wytyczne
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jest pytanie czy w tym momencie taka deklaracja przynosi więcej szkody czy pożytku?
    W tym momencie nie przynosi ani szkody, ani pożytku. Ale w przyszłości przyniesie pożytek...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moim zdaniem jest to jeden z elementów nowego marketingu Olympusa. Zobaczcie ile jest obecnie Olka w internecie: nieoczekiwana premiera E-620, koniec wojny na megapiksele itp.
    Zauważyłem jeszcze coś. Otóż byłem ostatnio w MM w Bielsku-Białej i przeżyłem szok - wydzielona witryna ze sprzętem Olympusa, od strony głównej alejki a w środku całkiem niezły, jak na MM, wybór sprzętu. Czegoś takiego nie ma tam żaden inny producent.
    Wygląda na to, że Olympus wziął się na całego za promocję marki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Panas ma już matrycę 14MPix, więc pewnie w Olkach ona zagości, chyba, że Panas nie chce dłużej wspierać olka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Panas ma już matrycę 14MPix, więc pewnie w Olkach ona zagości, chyba, że Panas nie chce dłużej wspierać olka
    14 mpx, ale nie rozmiaru 4/3, tylko większa. Crop o takim rozmiarze z tej matrycy nadal ma 12 mpx.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb