Strona 61 z 75 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 743

Wątek: Ostatnio zrobiłem zdjęcie, które mi się podoba

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wiem,wiem Smerfie,tu są zdjęcia,które Tobie się podobają ale to chyba nie znaczy,że nie powinno się wyrazac odmiennego zdania ?

Wszystko można, rzecz jasna, ale chyba źle się wyraziłem: ostatnie zdjęcie podłączyłem do wątku tylko jako ilustrację mojej opowieści, wolałbym, by nie podlegało ono Waszej krytyce, bo się do tego po prostu nie nadaje. I nie, nie broni ono tytułu wątku. I nie, nie jest to zdjęcie kolekcjonerskie, niepotrzebna kpina. Być może nie napisałem tego jasno, powtórzę, więc napisze teraz: ostatnie zdjęcie wstawione jest jedynie, jako ilustracja i, kochani, nie oceniajcie go.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    ...wydawałoby się, że kraj śródziemnomorski, a w każdym razie umiejscowiany przez wszystkich w kręgu śródziemnomorskiej kultury, winien napawać optymizmem i dawać pozytywną energię. Otóż... nie daje. Atmosfera jest miejscami przytłaczająca. Puste ulice Lizbony o godzinie 22:00 trochę nas smuciły, osobliwie po paru wizytach w Madrycie, w którym życie rozpoczyna się po północy. Czasami w Portugalii jest po prostu... smutno.
    Czy Ty byłeś tam teraz, zimą?
    Byłem latem zeszłego roku i po Bairro Alto i Alfamie przełaziliśmy prawie do 1-ej w nocy.
    Ruch był całkiem spory...

Awatar paulozinho
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Smerfie, myślę, że podobne uczucia lekkiego zniechęcenia pojawiają się u każdego, kto przebywa w tym kraju troszkę dłużej, by zorientować się, że tzw. trzy "F" (fado, Fátima, futebol) to nie wszystko.

Kontrasty spotyka się tam na każdym kroku. To przykładowe pranie to jeszcze nic. Ja nigdy nie zapomnę wizyty w pięknej katedrze w Porto, w samym historycznym centrum i dosłownie obok suszących się gaci.
    Niszczejące piękne kamienice w centrum Lizbony czy Porto to jedno, wszechobecny brud to drugie (myślę, że jeszcze gorsze oblicze). Jednakże nie jest tak, że Portugalczycy tego nie dostrzegają, co jakiś czas czytam o projektach rewitalizacji historycznych miejsc, ale ten naród jest w pewnym sensie podobny do nas - dużo mówi ale zanim zacznie robić... trochę wody w Tagu upłynie

No i jest jeszcze jedna kwestia - podstawy portugalskiego ducha czyli nieprzetłumaczalnego dla nas słowa "saudade" (pewnego typu melancholijnej tęsknoty za czymś utraconym, z lekką nutką nadziei na odzyskanie tego czegoś). Ostatnie graffiti jest w pewnym sensie radykalną ilustracją tego konceptu. No ale to temat na dłuższą rozmowę przy szklaneczce jakieś dobrego wina z Douro albo Dão

Jeszcze tak na szybko - miasta wcale nie pustoszeją wieczorami. Po prostu życie przenosi się do innych dzielnic (w Lizbonie - Bairro Alto i Docas, w Porto - na wybrzeże Oceanu, Avenida do Brasil się chyba nazywa ta ulica).

Pozdrawiam i czekam na więcej fot!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Czy Ty byłeś tam teraz, zimą?
    Byłem latem zeszłego roku i po Bairro Alto i Alfamie przełaziliśmy prawie do 1-ej w nocy.
    Ruch był całkiem spory...
    O, Rocco mnie wyprzedził
    Pzdr
    Ostatnio edytowane przez paulozinho ; 26.02.09 o 09:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Precários nos querem, rebeldes nos terão.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Byliśmy w sierpniu. W Alfamie było trochę ludzi, Bairo Alto też, w Porto nad rzeką też, owszem, ale to byli turyści. W Madrycie bawią się mieszkańcy, o 22:00 jedzą kolację - no dobra, teraz to się zmieniło - a potem idą się bawić do trzeciej, czwartej. O północy ruch na ulicach nierzadko o północy jest większy niż za dnia. A w Portugalii inaczej...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Ostatnie zdjęcie jest ilustracją z tym się zgodzę. Napis na murze na pewno nie polepsza nastroju. Kolorowe szybki przy balustradzie wnoszą jednak dozę optymizmu a to już Twój sposób widzenia.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziękuję za komentarze

Figueira da Foz w przewodniku była opisywana jako wspaniały kurort o tętniących życiem plażach, na których zawsze jest mnóstwo ludzi.

To był sierpień, jak pamiętacie, baliśmy się, że nie znajdziemy miejsca do spania, że na plaży nie będzie miejsca, byśmy mogli rozłożyć nasz ręcznik z misiem polo i tak dalej. Hotel zarezerwowałem więc wcześniej, w centrum miasta, właściciel chciał przedpłaty, więc ją zrobiłem (płacąc koszmarną prowizję za przelew!).

Hotel okazał się obskurny, nie przyjmowano kart kredytowych, plaża bardzo ładna, ale następnego dnia, jak się okazało, cały czas lało - sierpień, Portugalia, a tu ulewa! Co mieliśmy zrobić, spakowaliśmy manatki i pojechaliśmy dalej na północ. Ostało się tylko takie zdjęcie...

76.

http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3312790491/

Dynax 7, MAF 35-70/4, Fuji Provia 100F.
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 27.02.09 o 09:32

rocco
    Gość
    Fajna ta Twoja opowieśc ilustrowana w odcinkach
    Czekam na następny.
    Parasol dobrze wkomponowany w kadr, wygląda na sfotografowany z góry.
    Z jakiegos tarasu go ustrzeliłeś?

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki, Wojtek, parasol leżał sobie na boczku, ustrzeliłem go z poziomu ziemi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    76 jest świetne!

Swoje fotki wrzucam na Insta

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    ...parasol leżał sobie na boczku, ustrzeliłem go z poziomu ziemi
    Na to nie wpadłem, stawiałem na "z dołu"
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA