Strona 24 z 70 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 695

Wątek: Olympus E-620

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    czy to rozmieszczenie punktów AF to fakt, czy wymysł jakiegoś artysty?

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie jest moim celem wiercenie dziury w całym - po prostu chciałbym to zrozumieć. Co do szumu powyżej ISO 400 to sens widzę jak najbardziej, ale argument z trochę krótszym czasem jakoś mnie nie przekonuje, bo 1/3 działki chyba nie zabardzo może uratować zdjęcie od poruszenia. Tak samo z GO i zmianą przysłony o 1/3 działki. Dlatego prosiłem o konkretny przykład, żeby mój ograniczony umysł mógł to ogarnąć. I proszę na mnie nie wskakiwać - czekam na konkrety - może być PW, żeby wątku nie zaśmiecać.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    Tak właśnie wygląda rozmieszczenie tych punktów w E-620.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez clorox Zobacz posta
    ...argument z trochę krótszym czasem jakoś mnie nie przekonuje, bo 1/3 działki chyba nie zabardzo może uratować zdjęcie od poruszenia.
    A to niby czemu nie może? Przyjmijmy, że dla ogniskowej 100 mm (ekw.) i czasu 1/80 s masz 80% zdjęć nieporuszonych. Podnosisz czułość o 1/3 EV, czas skraca Ci się do 1/100 s i masz 95% zdjęć nieporuszonych. Podnosisz czułość o kolejne 1/3 EV, co daje Ci 1/125 s i 100% zdjęć nieporuszonych. Osiągasz efekt, który Cię satysfakcjonuje i potrzebujesz do tego tylko ISO 1000/1250, a nie 1600. Różnica w szumach (szczególnie w olku) będzie widoczna.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 25.02.09 o 12:50 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie jest moim celem wiercenie dziury w całym - po prostu chciałbym to zrozumieć. Co do szumu powyżej ISO 400 to sens widzę jak najbardziej, ale argument z trochę krótszym czasem jakoś mnie nie przekonuje, bo 1/3 działki chyba nie zabardzo może uratować zdjęcie od poruszenia. Tak samo z GO i zmianą przysłony o 1/3 działki. Dlatego prosiłem o konkretny przykład, żeby mój ograniczony umysł mógł to ogarnąć. I proszę na mnie nie wskakiwać - czekam na konkrety - może być PW, żeby wątku nie zaśmiecać.
    Ale w czym problem? Każdy z aparatów, które miałem miał jakieś opcje, funkcje, możliwości, z których nie korzystałem. Załóżmy, że zakładam do E-330 50/2. Fotografuję na pełnym otworze. Używam 1/100s (lub krótszego) jako czasu bezpiecznego dla tej ogniskowej. 1/80 już sporo zdjęć poruszonych. ISO ustawiam tak żeby było możliwie jak najniższe. Jak trzeba mogę ustawić 160 zamiast 200, 250 zamiast 400 itd... Może dla Ciebie różnica w jakości pomiędzy 400 a 250 nie jest istotna ale ja ją widzę, co nie znaczy, że bez pośrednich ISO nie da się żyć. Po prostu aparat daje możliwość precyzyjnego doboru parametrów i to jest OK. Idąc Twoim tokiem rozumowania można zlikwidować 200 ISO - bez niego też da się żyć - mogę ustawić 100 bądź 400 i sobie poradzę... Ale skoro można precyzyjniej to dlaczego nie skorzystać? Zrozumiesz to jak trochę pofotografujesz a jak nie to wyłączysz w diabły...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    http://www.olympusclub.pl/images/sto...ront_thumb.jpg
    ------------------------------------------------
    E-510

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    A ja mam pytanie do kolegów. Czy może mi ktoś napisać (najlepiej z przykładem) jaki jest bonus z posiadania możliwości ustawiania ISO z krokiem 1/3EV. Bo jakoś do ISO 400 nie za bardzo widzę w tym sens.
    Podwajanie czulosci jest nadmierne widoczne powyzej 400 ISO.
    Mniejszy krok mniej podnosci ISO i masz mniejsze szumy.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Konkretnie to średniej szybkości pies na 1/400s będzie już poruszony, a na 1/500s już nie, a zdjęcie z mojej E-330stki na ISO1250 jest jeszcze zjadliwe, a na ISO1600 już nie. Tyle konkretów z mojej strony, takich nawet dość często doświadczanych
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podoba mi się nowa pucha,ale zostaję przy E-510...

Dziękuję za uwagę
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Instrukcja (EN): pobierz
    było sobie życie

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria