Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 173

Wątek: zd 9-18 - zdjęcia i wrażenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dałem sobie spokój z MediaMarktami i Avansami i kupiłem w końcu ten obiektyw w Fotozakupach, razem z filtrem Fujiyama/Marumi DHG circular P.L.D. 72 mm. Dzięki temu sprzęt, po weekendzie oczekiwania na kuriera, jest już w moich łapach

Na prośbę Ktotka zamieszczam krótki "teścik", pokazujący, jak ZD 9-18 zachowuje się na pełnej dziurze i najmniejszej ogniskowej, z polarem i bez polara. Wykonanie tych dwóch zdjęć okazało się trudniejsze, niż myślałem Miałem fotografować ścianę, ale okazało się, że była nierównomiernie oświetlona i nie udało mi się tego poprawić. Użyłem więc kartki A3 z bloku technicznego, gimnastykując się trochę, aby prawidłowo ją oświetlić. Nie do końca mi to wyszło, ale w warunkach "polowych" nic lepszego nie stworzę.

Poniżej zdjęcia wykonane na ogniskowej 9 mm i przysłonie f/4,0:

1) bez filtra
    pełny rozmiar

2) z filtrem polaryzacyjnym
    pełny rozmiar

Na moje oko winieta jest nieduża, a użycie filtra nie powoduje jej zwiększenia.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dzięki - faktycznie jest OK, w miarę przymykania obiektywu lub wzrostu ogniskowej będzie tylko lepiej...
    Rep+
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Właśnie na DPReview pojawił się test ZD 9-18:

http://www.dpreview.com/lensreviews/...-18_4-5p6_o20/

Wyniki tylko potwierdzają moje spostrzeżenia z użytkowania. To świetne szkło.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zaskakująco niskie distortion zmierzyli. 0,8% i 0,3%... nie chce się wierzyć, będę musiał kupić i się samemu przekonać.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

S4INT
    Gość
    Szkoda, że na Panasie testowane.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Co ciekawe, DPR chwali ten obiektyw za ostrość, natomiast poziom aberracji chromatycznych uznaje za przeciętny. Z kolei Optyczni pieją z zachwytu jeśli chodzi o poziom aberracji chromatycznych, ale ostrość według nich jest wprawdzie OK, ale nie zachwyca Różnica w wynikach ostrości pewnie bierze się stąd, że DPR testuje szkła podpięte do L10, którego matryca ma słaby filtr dolnoprzepustowy, zaś Optyczni testują na E-3, którego filtr AA jest relatywnie mocny. Skąd różnice zdań dotyczących aberracji chromatycznych? Nie wiem.

Dystorsja też wyszła inaczej... DPR chwali niski poziom, a Optyczni przechodzą obok tematu bez emocji, uznając dystorsję za przeciętną dla tej klasy obiektywów. I jak tu wierzyć testom?

Do kompletu jeszcze link do testu na Optycznych:

http://www.optyczne.pl/145.1-Test_ob...st%C4%99p.html

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co ciekawe, DPR chwali ten obiektyw za ostrość, natomiast poziom aberracji chromatycznych uznaje za przeciętny. Z kolei Optyczni pieją z zachwytu jeśli chodzi o poziom aberracji chromatycznych, ale ostrość według nich jest wprawdzie OK, ale nie zachwyca Różnica w wynikach ostrości pewnie bierze się stąd, że DPR testuje szkła podpięte do L10, którego matryca ma słaby filtr dolnoprzepustowy, zaś Optyczni testują na E-3, którego filtr AA jest relatywnie mocny. Skąd różnice zdań dotyczących aberracji chromatycznych? Nie wiem.
    To tylko potwierdza, ze jak chcesz uzyskać wiarygodną opinię, to wyrób ją sobie sam
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Dlaczego?

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Dlaczego?
    Ponieważ wolałbym znać wyniki testów z puszek które znam i z którymi mam styczność. Panasonic to dla mnie egzotyka i jako taki mnie nie interesi.
    Ostatnio edytowane przez S4INT ; 20.02.09 o 13:38

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Dzieki temu wyniki lepsze. Panas ma lowpass o hektar łagodniejszy od Olka.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto