Strona 3 z 24 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 235

Wątek: Pstryki Aikidudiego

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Szczerze powiem, że cykanie bez opamiętania 300 fotek i wybieranie z nich 4 jest dla mnie osobiście kompletnie bez sensu. Lepiej zrobić 30 przemyślanych, niż 300, aby tylko mieć selekcję... Owszem technika może i na to pozwala, ale czy to jest z pożytkiem dla nowych? Nie wiem. Czasami powtarzam kadry, gdy nie jestem czegoś pewna... używam seryjnych, gdy chcę złapać odpowiedni moment... ale doradzanie cykania 300 fotek uważam za bezsensowne.
    Zawsze można zrobić 500
    Ostatnio robiłem reportaż dla przedszkola z występów dzieciaków i balu karnawałowego, zrobiłem niecałe 700 fot. Odpadło w selekcji 95. Głownie dlatego ze dublowały sie kadry, tudzież kilka było z nietrafioną ostrością. Wybitnych w tym wszystkim zdjęć było 40 które uznałem za topowe. Ale to był reportaż a nie sztuka.
    Pewien sens w ilości jest, zawsze trafisz cos fajnego robiąc duzo fotek. Z drugiej strony to tak jak poleganie na przypadku. Robię 1000, jedno sie nada. Prawie jak totolotek.
    Nauki w tym nie ma żadnej.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Bo jak zrobi 300 i 300 wyrzuci,to na drugi raz pomysli zanim nacisnie.Niektorzy juz tak maja i inaczej nie przekonasz.Zafascynowanie lustrem powinno jak najszybciej minac i jak zacznie sie fascynacja kadrem i kompozycja to juz jedna noga sie wdeplo.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Zdecydowałeś się pokazać (poddać ocenie) swoje zdjęcia a nie jesteś przygotowany na to, że oceny mogą być różne , nie tylko "konstruktywne" co by to nie znaczyło. Polecam do przeczytania wątek "Nikt mnie nie rozumie...zabieram zabawki!"
    Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    ...Twoja pomoc polegała na dokopaniu mi i
    zmniejszeniu mego własnego Ego.
    Twój post nie wnosi niczego. Nie pomaga, a dołuje.
    Zastanawiam się właściwie co chciałeś osiągnąć pisząc takiego posta.
    Ouuu! Z takim podejściem, daleko nie pojedziesz
    Po co robisz zdjęcia? Za karę, ktoś Cię zmusza czy po prostu to lubisz? Jeżeli dwi pierwsze opcje to ich nie pokazuj- nie będzie komentarzy . Jeżeli jest to trzecia opcja to zaciśnij zęby, uzbrój się w cierpliwość i czytaj wszystkie komentarze. Może w którymś jest to "coś", co Cię naprowadzi. Po to wydałeś tyle kasy, żeby się poddać bez walki?
    Może jestem miernym fotografem, ale właśnie chcę się nauczyć być lepszym.
    Rób dalej zjęcia, pokazuj na forum ale nie traktuj każdego nieprzychylnego komentarza jak zniewagę osobistą. Przemyśl go na chłodno: może tam jest "coś na rzeczy" I nie napadaj na każdego, kto nieprzychylnie skomentuje Twoje zdjęcia, w stylu "Jeśli masz coś do dodania to proszę bardzo...Tak na marginesie to chętnie zobaczę Twoje fotki." Twój wątek może zacząć być omijany i co wtedy?
    Głowa do góry, rób zdjęcia dalej jeśli Ciebie to bawi!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Bo jak zrobi 300 i 300 wyrzuci,to na drugi raz pomysli zanim nacisnie.Niektorzy juz tak maja i inaczej nie przekonasz.Zafascynowanie lustrem powinno jak najszybciej minac i jak zacznie sie fascynacja kadrem i kompozycja to juz jedna noga sie wdeplo.
    Jak zwykle się z Tobą zgadzam w 100%.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    helmuth

tak zdecydowałem się pokazać te fotki by móc mieć świadomość swoich + i -.
    Jak napisałem wcześniej- nie poddaje się, ale komentarz "krys staw"
    odebrałem w kategoriach ataku i wyśmiania.
    Wiadomo, że mam braki i to ogromne.
    Poprzednich komentarzy nie odebralem jako zniewagi, a jak sam możesz zauważyć nie były przychylne.
    Uważam, że jesli gość potrafi mnie skrytykować to niech chociaż pochwali się swoim dorobkiem.
    Jesli takowego nie posiada to jakiej pomocy można się po nim spodziewać.
    Tak nawiasem mowiąc doczepiles się do mnie o odbiór jego komentarza a przecież gdyby to tyczyło się Ciebie to umiałbyś ot tak
    przejść nad tym do porządku dziennego??
    Może faktycznie zbyt emocjonalnie podszedłem do tematu, jednak zależy mi by było więcej wytykania konkretnych błędów niż
    ogólników. To że coś jest złe to ok, ale chciałbym się też dowiedzieć dlaczego jest złe. Wtedy moge zacząć coś zmieniać.
    Jak przeczytasz kilka opinii wyżej każdy napisał coś od siebie-niekoniecznie pochlebnie.Jednak z opinii powyższych można coś wyciągnąć.
    Na tym etapie potrzebuje bardziej wsparcia niż wysłuchiwania jaki to nie jestem do d...
    Przeczytaj jeszcze raz posta"krys staw" i zauważ tekst "zbytnio zachłystnołeś sie Swymi sukcesami w cykaniu,chciałeś wszystkim na tym forum błysnąć,a efekt-mizerny,po co Ci to"
    Właśnie powyższy tekst sprowokował mnie do napisania takiego komentarza.
    Oczywiście dalej będę focić. Mam nadzieje, że będzie to jak napisała Mysikrólik 30 przemyślanych fotek, a nie 300
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wklejam 1 fotkę. mam nadzieje, że nikogo nie przerażę nią
    jeśli się spodoba to wyślę kolejną

chyba lepiej wysyłać pojedynczo ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	438,6 KB
ID:	11875  

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Zdecydowałeś się pokazać (poddać ocenie) swoje zdjęcia a nie jesteś przygotowany na to, że oceny mogą być różne , nie tylko "konstruktywne" co by to nie znaczyło. Polecam do przeczytania wątek "Nikt mnie nie rozumie...zabieram zabawki!"Ouuu! Z takim podejściem, daleko nie pojedziesz
    Po co robisz zdjęcia? Za karę, ktoś Cię zmusza czy po prostu to lubisz? Jeżeli dwi pierwsze opcje to ich nie pokazuj- nie będzie komentarzy . Jeżeli jest to trzecia opcja to zaciśnij zęby, uzbrój się w cierpliwość i czytaj wszystkie komentarze. Może w którymś jest to "coś", co Cię naprowadzi. Po to wydałeś tyle kasy, żeby się poddać bez walki? Rób dalej zjęcia, pokazuj na forum ale nie traktuj każdego nieprzychylnego komentarza jak zniewagę osobistą. Przemyśl go na chłodno: może tam jest "coś na rzeczy" I nie napadaj na każdego, kto nieprzychylnie skomentuje Twoje zdjęcia, w stylu "Jeśli masz coś do dodania to proszę bardzo...Tak na marginesie to chętnie zobaczę Twoje fotki." Twój wątek może zacząć być omijany i co wtedy?
    Głowa do góry, rób zdjęcia dalej jeśli Ciebie to bawi!
    Bradzo rozsądne podsumowanie, plusik do reputacji (jak tylko będę mógł dać )

Aikidudi, jak pisałem wyżej, rób swoje a z krytyki wyławiaj to, co jest Ci pomocne w rozwijaniu się.
    Ostatnią fotkę z pawiem popsułeś obróbką. Mocno przeostrzyłeś i pojechałeś z kontrastem i nasyceniem kolorów.
    Trochę delikatniej trzeba, z wyczuciem

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    helmuth...
    Tak nawiasem mowiąc doczepiles się do mnie o odbiór jego komentarza a przecież gdyby to tyczyło się Ciebie to umiałbyś ot tak
    przejść nad tym do porządku dziennego??
    Ja do Ciebie staram się podejść życzliwie a Ty?
    Komentarz krys staw-a (to niecałe 10% wszystkich komentarzy) poprzedzało 10 innych a Ty taką wagę przywiązujesz akurat do niego? Zastanów się czy w tym co napisał krys staw nie ma choćby odrobiny racji. Może inni napisali Ci to samo, oględniej?
    Ja też na początku nie umiałem, teraz już potrafię
    Przeczytaj jeszcze raz posta"krys staw" i zauważ tekst "zbytnio zachłystnołeś sie Swymi sukcesami w cykaniu,chciałeś wszystkim na tym forum błysnąć,a efekt-mizerny,po co Ci to"
    Prawie rok temu sam o sobie, po pierwszych niepochlebnych komentarzach pisałem na tym forum podobnie
    To mój pierwszy aparat cyfrowy i na początku jestem przede wszystkim zafascynowany tym że zdjęcia nic nie kosztują (inaczej niż w analogu). Chęć zrobienia "darmowego" zdjęcia jest tak silna, ze nie pozwala spokonie zastanowić się nad ujęciem
    Co do pawia to za rocco- zdjęcie aż świeci! Popraw i wklej wersję poprawioną.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja do Ciebie staram się podejść życzliwie a Ty?
    Komentarz krys staw-a (to niecałe 10% wszystkich komentarzy) poprzedzało 10 innych a Ty taką wagę przywiązujesz akurat do niego? Zastanów się czy w tym co napisał krys staw nie ma choćby odrobiny racji. Może inni napisali Ci to samo, oględniej?
    Ja też na początku nie umiałem, teraz już potrafię Prawie rok temu sam o sobie, po pierwszych niepochlebnych komentarzach pisałem na tym forum podobnie
    Co do pawia to za rocco- zdjęcie aż świeci! Popraw i wklej wersję poprawioną.
    Ja myślę,że autor wątku,odpowiadając na posta krys staw'a,pisał do wszystkich wypowiadających się przed nim.

Co do pawia - jeśli posłuchasz rad helmuth'a i rocco,spokojnie mógłbys go wrzucic do Galerii...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    widzisz, wszystko zależy od sposobu przekazania uwagi.
    Wiem, ze komentarz krys staw-a to pewnie mniej niż 10%, ale jednak trafił do mnie od tej ciemnej strony.
    Wnioski wyciągam i będę się starać.
    Mam nadzieje, że temat pewnego posta jest juz za nami i zajmiemy się omawianiem zdjęć.
    Wklejam pawia prawie nie obrobionego byście mogli zobaczyć. Jesli będzie w miarę ok i będziecie gotowi na przyjęcie kolejnego zdjęcia to mam już coś przygotowane(oczywiście jedno zdjęcie).

pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21a.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	221,5 KB
ID:	11881