zastanawiałem się już wczoraj co napisać... i... dziś rano nie pozostało mi w głowie żadne z wystawionych przez Ciebie zdjęć... nut3r i kolega wyżej napisali chyba wszystko co ważne moim zdaniem w tym temacie...
pozdrawiam
zastanawiałem się już wczoraj co napisać... i... dziś rano nie pozostało mi w głowie żadne z wystawionych przez Ciebie zdjęć... nut3r i kolega wyżej napisali chyba wszystko co ważne moim zdaniem w tym temacie...
pozdrawiam
Widzę, że jak na razie to nie mam co tu robić. W takim razie biorę się za trenowanie i efekty mam nadzieję przedstawić w niedalekiej przyszłości.
Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli coś więcej napisać niż tylko słowo krytyki.
pozdrawiam i do zaś![]()
Nie traktuj modelki jako dodatku do krajobrazu i innych przedmiotów, skup sie na niej, na oczach, usmiechu i dbaj o światło, bo fotografia to światło ...
W żadnym przypadku nie zniechęcaj się. Technicznie radzisz sobie. Główne jakby zarzuty to kompozycja, wielotematyczność w kadrze, typowość widzenia. Tak każdy zaczynał.
pozdrawiam Wiejo
aikidudi,chciałbym Ci pomóc,jako NOWY na forum OC zbytnio zachłystnołeś sie Swymi sukcesami w cykaniu,chciałeś wszystkim na tym forum błysnąć,a efekt-mizerny,po co Ci to,więcej czytaj forum,więcej oglądaj galerie innych uznanych,wtedy poznasz trendy panujące na tym forum.Akwarystyczne zdjęcia,nie ma tutaj specjalisty który oceniłby Twoje rośliny(czemu nie ma ryb,chociaż neonów)chyba że masz holendra(też piękne).Nie chcę być przemądrzały,ale cykaj zdjęcia dla Swej własnej radości i zgadzam się z wypowiedzią poprzednika,strzel 300-sta sztuk a wybierz 4-ry,daje to nam współczesna technika.Pozdrawiam.
Co to za słowo na miłość boską?
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 27.01.09 o 22:34
nie wiem il pstrykasz ale z całego tygodnia czy dwóch wybierz jedno najlepsze zdjęcie i je zamieść - i głowa do góry - każdy tak zaczyna
kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1
black_bird
wezmę sobie Twoje uwagi do siebie. Myslę, ze faktycznie zbyt dużo niepotrzebnego otoczenia-jeśli to mają być fotki modelki a nie terenu.
diabolique
dobrze prawiszoczywiście, że zostanę.W końcu muszę czerpać wiedzę
rocco
dziękuję - nie mam zamiaru się poddawać
Wiejo
i właśnie o taki komentarz do zdjęć mi chodzi. By wiedzieć co można poprawić.
Nad tymi elementami muszę się skupić oczywiście nie pomijam uwag poprzedników, które i tak pewnie tyczą się tego samego
krys staw
ładnie zacząłeś i myślałem że faktycznie chcesz mi pomóc jednak Twoja pomoc polegała na dokopaniu mi i
zmniejszeniu mego własnego Ego. Aparat mam od zaledwie 1,5miesiąca. Kupiłem w zestawie z obiektywem 17,5-45.
Właśnie po znalezieniu informacji na temat tego obiektywu, a niedysponując jeszcze dostateczną ilością gotówki na lepszy
postanowiłem kupić obiektywy z systemu OM. Zakupiłem zuiko 1,8 50mm oraz tamrona 70-210 4-5,6.Własnie tymi obiektywami
zacząłem cykać jak to ująłes fotki. Wybralem z moich ostatnich fotek te które uważałem za najlepsze.
Chciałbym się nauczyć robić ładne zdjęcia i dlatego założyłem ten wątek by Ktoś doswiadczony pomógł mi być lepszym.
Twój post nie wnosi niczego. Nie pomaga, a dołuje. Co do akwarium to chciałem uchwycić na roślinkach właśnie pęcherzyki, które widać jeśli
będzie się komuś chciało wpatrzeć. Nie bawiłem się nigdy w makro, a nawet nie mam do tego obiektywu.
Zastanawiam się właściwie co chciałeś osiągnąć pisząc takiego posta. Jak dla mnie, mówiąc o pomocy oczekiwałem choćby słów, które powiedziały
doświadczone osoby z pełnym zrozumieniem(tak myślę) moich zerowych umiejętności.
Żaden poprzednik nie mówił o 300 zdjęciach więc czytaj też ze zrozumieniem.
Pewnie, że chciałem się pochwalić moimi fotkami bo jest to jedna z rzadkich możliwości usłyszenia czegoś pozytywnego
lub negatywnego na temat swoich prac przez osoby siedzące w temacie.Jeśli masz coś do dodania to proszę bardzo.
Zależy mi jednak na konstruktywnym podejściu, a nie destrukcyjnym działaniu jakie zaprezentowałeś.
Może jestem miernym fotografem, ale właśnie chcę się nauczyć być lepszym.
Tak na marginesie to chętnie zobaczę Twoje fotki.
pozdrawiam Wszystkich
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dzięki
mogę cykać praktycznie tylko w weekendy-więc z czasem krucho.
Oczywiście nie poddaje sięmogę tez pokazać Wam kilka moich starych fotek zrobionych kompaktem. Oczywiście nie w takich ilościach jak te ostatnie
![]()
Ostatnio edytowane przez aikidudi ; 27.01.09 o 23:28 Powód: Automatyczne scalenie postów
Szczerze powiem, że cykanie bez opamiętania 300 fotek i wybieranie z nich 4 jest dla mnie osobiście kompletnie bez sensu. Lepiej zrobić 30 przemyślanych, niż 300, aby tylko mieć selekcję... Owszem technika może i na to pozwala, ale czy to jest z pożytkiem dla nowych? Nie wiem. Czasami powtarzam kadry, gdy nie jestem czegoś pewna... używam seryjnych, gdy chcę złapać odpowiedni moment... ale doradzanie cykania 300 fotek uważam za bezsensowne.