Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Obiektywy - kiedy jaki stosowac

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dlatego też "zasypuje" forum pytaniami, na które sam nie znam odpowiedzi tym samym wspomniane "prawo jazdy nabywam". Chcę się dowiedzieć i nauczyć jak najwięcej od ludzi, którzy mają pojęcie o tym wszystkim.
    Ostatnio edytowane przez Osama[pl] ; 25.01.09 o 15:25

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Przepraszam, ale muzszę zadać to pytanie...
    Wiem, ze to Twoje pieniądze i możesz sobie za nie kupować co chcesz i kiedy chcesz

ale odpowiedz mi tylko - bo jednego nie rozumiem

Dlaczego kupiłeś lustrzankę ?

mnie to intryyguje. Po co kupuje się aparat z wymienną optyką nie wiedząc po co jest wymienna optyka :/

Zaś codo samego pytania - to tak jak pisza inni - kup podręcznik i przeczytaj
    lub - to też rozwiązanie - poszukaj na tym forum linków do filmików instruktażowych, które kiedyś były na TVN TURBO

fotomania? fotomaniak ?
    nie pamiętam nazwy - ale na pewno ktoś dopisze jak się te filmy nazywały - jedne z odcinków omawia różnice medzy obiektywami i jestem pewien że duuużo się z tego nauczysz....

https://forum.olympusclub.pl/showthr...ight=fotomania
    sądzę że już nie aktuale

https://forum.olympusclub.pl/showthr...ight=fotomania

linki do jakiś rapidshare'ów gdzie może jeszcze te filmiki wiszą

powodzenia

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z przyjemnością odpowiem na Twoje pytanie.
    Wcześniej przeszedłem przez kilka aparatów kompaktowych Nikon, HP, Kodak dość długo nimi fotografowałem ale z czasem zacząłem zauważać jak mają w sumie niewielkie możliwości a przy tym jaka jest ogromna przepaść pomiędzy zdjęciami wykonywanymi tzw. cyfrówkami a lustrami. Sporo jeżdże po świecie i chciałbym mieć jak najwięcej dobrych zdjęć. Lustro daje mi możliwość osiągnięcia lepszego poziomu fotografowania, wszystko z czasem przyjdzie mam nadzieje .
    BTW thx za linki

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Osama[pl] Zobacz posta
    Z przyjemnością odpowiem na Twoje pytanie.
    Wcześniej przeszedłem przez kilka aparatów kompaktowych Nikon, HP, Kodak dość długo nimi fotografowałem ale z czasem zacząłem zauważać jak mają w sumie niewielkie możliwości a przy tym jaka jest ogromna przepaść pomiędzy zdjęciami wykonywanymi tzw. cyfrówkami a lustrami. Sporo jeżdże po świecie i chciałbym mieć jak najwięcej dobrych zdjęć. Lustro daje mi możliwość osiągnięcia lepszego poziomu fotografowania, wszystko z czasem przyjdzie mam nadzieje .
    BTW thx za linki

Nie będziesz robił lepszych zdjęć tylko dlatego, ze kupiłeś lustrzankę...
    Do tego potrzebna jest wiedza

Jeśli masz zapał i zdajesz sobie z tego sprawę to czytając książki oglądając filmy i tutoriale oraz trenując prędzej czy później osiągniesz dobre efekty

jesli jednak myślisz ze lustrzanka = dobre zdjęcia - to niestety możesz się rozczarować

na poczatek pobierz sobie filmy. Cała seria fotomanii pozwoli Ci wstępnie okiełznać to urządzenie.. jest o obiektywach, czasach, głębii ostrości makrofotografii generalnie jest sporo dobrej wiedzy do przyswojenia

No i czytaj trenuj trenuj

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Normalnie rozbroiłeś mnie swoim postem
    Czytaj chłopie i nie zadawaj więcej takich pytań?

http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fo...ia.html?id=114

http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=44

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...yfrowe_kolory/

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...wzory_faktury/

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...oczatkujacych/

Przegląd zagadnień z zakresu fotografii – Wikipedia, wolna encyklopedia

Te linki co jakiś czas przewijają się po forum, więc na bank można je znaleźć.
    Pozdrawiam i życzę owocnej nauki obsługi aparatu!
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lepsze nie będą zdaje sobie z tego sprawy, nie na początku ale aparat daje możliwości i narzędzia,które pozwalają mi osiągnąć lepsze efekty.
    Filmy zassam napewno a wytrwałości mam równie wiele co pytań.
    Pozdrawiam

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Osama[pl] Zobacz posta
    Lepsze nie będą zdaje sobie z tego sprawy, nie na początku ale aparat daje możliwości i narzędzia,które pozwalają mi osiągnąć lepsze efekty.
    Jeśli nawet nie zadałeś sobie trudu poszukania samemu odpowiedzi, tylko oczekujesz, że ktoś poda ci wszystko na tacy to... ciernista droga przed tobą.

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    cały czas szukam samemu, czytam różne ale od tego chyba jest forum i ten dział PORADY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII. Więc się radzę i pytam osób zaznajomionych ze sprzętem, który posiadam od stosunkowo krótkiego czasu.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok, to ja Ci napisze tak. Nie zadawaj tutaj pytań w stylu "kiedy używać 40-150, a kiedy 14-42" bo zostaniesz bez odpowiedzi, a do tego tylko zrazisz do siebie ludzi.
    Poza tym jest wiele miejsc, gdzie możesz szukać odpowiedzi na swoje pytania. Póki co pytasz o ABC fotografii, a tego się nie robi. O tym możesz poczytać na setkach stron, a nawet na tym forum w wielu tematach.
    Podałem Ci już kilka linków. Czytaj, a dopiero pytaj.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8315

Na tej stronie jest mnóstwo informacji. Na samym dole znajdziesz linki do innych tematów z cyklu "Podstawy fotografii". Więcej Ci już nie podam, bo chyba wiesz jak działa internet
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jednak jest prosta odpowiedź na początkowe pytanie bez znęcania się nad Kolegą
    Obserwując przez wizjer ogląda się określony fragment rzeczywistości zależny od pozycji pierścienia zooma. Wybierasz w danej sytuacji ten obiektyw, który umożliwia sfotografowanie takiego odpowiadającego Ci fragmentu, abyś nie musiał przesadnie potem kadrować (przycinać) na komputerze---pozdrawiam