Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Płacz Matrycy E-410 - banding

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Płacz Matrycy E-410 - banding

Witam

Chciałbym poruszyć tutaj temat "płaczu matrycy" czyli pionowych pasów przy silnym obrabianiu zdjęć.

W zasadzie ten problem był dla mnie niezauważalny do momentu jak zacząłem focić obiektywami o ogniskowych 500-1000mm. Teraz płacz matrycy na tyle mi przeszkadza, ze mam zamiar zmienić body...tylko na jakie ?,, jak nikt nie testuje "płaczu matrycy"

Budżet na body to max 2.5K, marka dowolna, byleby przy foceniu TELE ZOOM i mocnej obróbce nie pojawiały się tego typu wady matrycy.

Obiektyw MTO 11CA 1000mm F10

Obiektyw Orestegor 500mm F5.6

Fuji S5 Pro ?

Help

Pozdrawiam
    R.
    Ostatnio edytowane przez ravc770 ; 19.01.09 o 01:29
    www.dalekieobserwacje.eu E-410 & ZD 40-150mm & ORESTEGOR 500mm/f5,6 & MTO11CA 1000mm/F10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nazywa sie to bandingiem... podobno e30 niema bandingu ;p

Cociaż placz matrycy brzmi bardziej poetycko

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przejrzyj fotki z e-400. qubic robił zdjęcia tym aparatem i tam nie było problemu. Ja w e-510 mam go już dość :/
    Czekam aż Olympus zrobi profi body bez bandingu...
    Póki co chyba kupię e-400
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

qbic
    Gość
    Z mojego doświadczenia wynika:

Tani CMOS/NMOS = zacieki (drogi tez czasami zapłacze )

Unikaj E-410/510/3 oraz Canona 400D (o tych sprzętach coś wiem)

Z tanich aparatów Pentax K200D (podejrzewam ze wszystkie z CCD by Sony) / Olympus E-400/E-1 (generalnie E-CCD) nie płaczą. Co do E-30, mógłbym się definitywnie wypowiedzieć jakby ktoś podesłał serie z AEB, dotychczasowe rawy nie wyglądały źle pod tym względem.

Wysłałem informacje do DXO jak testować coś takiego, zobaczymy czy mnie zignorują

Zastanawiałem się tez nad innym rozwiązaniem problemu, pytanie czy odejmowanie stałej klatki z pewnymi wartościami uśrednionymi zacieków nie poprawiłyby obrazu (w dużym uproszczeniu).
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.01.09 o 01:38

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Zastanawiałem się tez nad innym rozwiązaniem problemu, pytanie czy odejmowanie stałej klatki z pewnymi wartościami uśrednionymi zacieków nie poprawiłyby obrazu (w dużym uproszczeniu).
    Jest taki polski program http://vignetting.republika.pl do usuwania winiety za pomocą czystego zdjęcia robionego przez dany obiektyw generujący winietę.

Musiałbym sprawdzić na ile znikną pasy, a na ile pojawi się dodatkowy szum, dam znać. Teoretycznie powinno to usuwać pasy na takiej samej zasadzie jak usuwa winietę.
    www.dalekieobserwacje.eu E-410 & ZD 40-150mm & ORESTEGOR 500mm/f5,6 & MTO11CA 1000mm/F10

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Unikaj E-410/510/3 oraz Canona 400D (o tych sprzętach coś wiem)
    Tak samo oczywiście e-520 i e-420.

Próbowałem kiedyś, ale "zacieki" przesuwają się ze zdjęcia na zdjęcie, więc nic to nie da. Prędzej da się poprawić sytuację robiąc kilka takich samych zdjęć i uśredniając je między sobą (to też próbowałem, ale wychodził mi dość rozmyty efekt, chociaż ze zmniejszonym bandingiem). Zapewne jakiś sprytny program mógłby banding wyeleminować, gdyby miał kilka zdjęć zrobionych jedno po drugim. Tylko zazwyczaj jak da się zrobić kilka identycznych zdjęć jedno po drugim można też użyć dłuższego naświetlania i mniejszego ISO.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ja usuwam szum z E3 właśnie mając w NeatImage zrobionego wcześniej darka. Więc może to pomoże też w usuwaniu bandingu, nie wiem, bo ja nie wyciągam tak zdjęć jak wy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Ja usuwam szum z E3 właśnie mając w NeatImage zrobionego wcześniej darka. Więc może to pomoże też w usuwaniu bandingu, nie wiem, bo ja nie wyciągam tak zdjęć jak wy.
    Czy mogę prosić o szczegóły techniczne - tak łopatologicznie co i jak?
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    zakrywamy dekielkiem obiektyw, ustawiamy autofocus w tryb MF i robimy zdjęcie przy ISO np 1600.
    Zdjęcie to podajemy jako plik do stworzenia reguły w NeatImage (Device Noise Profile - open test image). Wczytujemy je zawsze kiedy odszumiamy zdjęcie zrobione na tym samym ISO. Myślę, że z czasem ekspozycji można zrobić dokładnie to samo. Np. ISO100 i czas 2 minuty.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 19.01.09 o 10:47

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Czy musi być to być czarny obraz (zakryty obiektyw), czy może być biały?
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików