Piękne określenie, płacz matrycy. Teraz to nie będę miał sumienia tego płaczu się pozbywać...
Piękne określenie, płacz matrycy. Teraz to nie będę miał sumienia tego płaczu się pozbywać...
Może coś źle ustawiam robiąc zdjęcia ?, jeśli tak, to proszę o wskazówki jak robić zdjęcia w takich warunkach.
Obiektywy są manualne, nie mam dandelionu
Generalnie aparat ustawiam na A, kolor na słońce lub chmury, następnie EV podciągam na +0,7 do +1.0 tak aby zrobiona fotografia na podglądzie miala PIK histogramu przesunięty jak najbardziej prawej krawędzi. Nic więcej nie zmieniam.
Podsyłam oryginalne pliki *.ORF 10MB, zachęcam do zabawy w post procesing i pokazania na forum jak najlepszych efektów
Obydwa zdjęcia robione z Klimczoka, przedstawiają pasmo Jeseniku oddalone o 132km
PC281504.ORF zdjęcie z zestawu: E-410+orestegor 500mm F5,6
PC281528.ORFzdjęcie z zestawu: E-410+MTO 11CA 1000mm F10
www.dalekieobserwacje.eu E-410 & ZD 40-150mm & ORESTEGOR 500mm/f5,6 & MTO11CA 1000mm/F10
Na oryginalnych zdjęciach nie widać zarówno bandingu jak i gór.
Czyli nie da się robić tego typu zdjęć Olympusem ?
P.S. Mam wrażenie, że dyskusja nie ma sensu, bo każdy będzie bronił "świetnego" Olympusa tak jak dumni użytkownicy "świetnych" samochodów marki Alfa Romeo, które tylko z zewnątrz ładnie wyglądają.
www.dalekieobserwacje.eu E-410 & ZD 40-150mm & ORESTEGOR 500mm/f5,6 & MTO11CA 1000mm/F10
Gdzieś, chyba na DPR czytałem wyjaśnienie pwostawania efektu bandingu. Wyglądało to OIDP tak:
Dane z matrycy czytane są przez kilka konwerterów AD (by jak najszybciej odczytać dane z całej matrycy). Przy wysokich czułościach nawet jeden elektron wytworzony z fotonu w fotosajcie ma znaczenie. Zaczyna mieć tez znaczenie idealne skorelowanie charakterystyk przetworników AD. Jak pomiędzy poszczególnymi przetwornikami są drobne różnice, to przy słabych sygnałach płynących z matrycy pojawiają się różnice w zamianie teoretycznie tych samych napięć na wartości liczbowe. A że każdy przetwornik czyta swoją linijkę, to powstają szlaczki drobnych różnic walorów w poprzek czy wzdłuż klatki (zależnie jak jest czytana). Stare konstrukcje, jednoukładowe, będą miały najgładsze zdjęcia. Tylko będą też najwolniejsze. Na matrycach CMOS można sobie chyba wyobrazić losowe odczytywanie pikseli, nie liniowe. To by zlikwidowało banding, ale wymagało by dodatkowego układu sterującego odczytem i składającego takiego RAWa do kupy.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto