Witam.
Od dłuższego czasu przeglądam forum internetowe i staram się dowiedzieć nieco więcej o fotografii studyjnej.
Fotografia to moja pasja, fotografuję z pewnymi przerwami od lat więc temat ten nie jest mi obcy, niestety ze studyjną nigdy nie miałem do czynienia.
Do tej pory jeżeli wziąć pod uwagę zawodowy segment mojej działalności w tematyce fotografii to jedynie śluby, wesela, plenery, reszta to zwyczajne hobby.
Postanowiłem nieco rozwinąć skrzydła, zainwestować w to co lubię i stworzyć małe studio z założeniem, że jeżeli podołam zadaniu i będę potrafił się w tym temacie rozwijać, zajmę się tym być może również zawodowo.
Dlatego też jestem tutaj i proszę Was ludzi, znających się na rzeczy o pomoc w doborze całego sprzętu do studia, które z założenia nie ma być tylko czymś dla fotoamatora do jedynie zabawy w domu.
Aktualnie dysponuję pomieszczeniem o powierzchni 6x5 metra, wysokość 2,80.
Zdaję sobie sprawę, że nie jest do wymarzony metraż, ale póki co musi wystarczyć.
Przeglądałem sporo wątków odnośnie sprzętu oświetleniowego, ale jest tyle tego, że od tych szczegółów trochę mam już mentlik w głowie a i oferta producentów jest szeroka.
Moje główne założenie jest takie by kupić coś solidnego, sprawdzonego, markowego, pewnego jakościowo.
Wstępnie myślałem o lampach mniej więcej mocy 500, Elinchromach lub Bowensach. Przeglądałem też Elfo i Henkel, ale Henkel chyba jest trochę droższy, a nie wiem czy koniecznie lepszy.
Cały zestaw lamp wyzwalany ma być bezprzewodowo.
Ile jakich lamp powinienem mieć, konkretnych statywów, jakich i o jakich wymiarach softboksów, kabelków, wszelkich akcesoriów mam nadzieję Wy mi powiecie (linki do konkretnych produktów mile i atrakcyjnych źródeł mile widziane). Nie wiem też jak się sprawdza system zawieszania teł na statywach, na pewno jest bardziej mobilny, a to się przydaje jak robisz zdjęcia u kogoś.
Doradzicie proszę co konkretnie wziąć by za sumę jaką mam do wydania zrobić możliwie najefektywniejsze zakupy i nie musieć nic więcej w sprzęt inwestować. Zakładamy, że teraz mam pieniądze na inwestycje i do wydania są wszystkie, a po zakupie mogę już nie mieć na cokolwiek)
Tak na marginesie, żadnym bambrem, który ma kaprys fotograficzny nie jestem więc traktujcie mój budżet jako jedyny majątek jaki mamw zasadzie to tak jest
![]()
Reasumując:
Do zakupu:
1. Pełne wyposażenie studia
2. Konkretna lustrzanka cyfrowa (tak szybko wychodzą nowe modele, że cudu za 7 tysięcy nie potrzebuję, nie warto raczej inwestować)
+ optyka
+ lampa błyskowa
Przeznaczenie sprzętu do robienia zdjęć portretowych, sesji ślubnych (do 4 osób), pleneru, sesje modelingowe, zdjęcia produktowe.
Budżet do wydania 15 tysięcy złotych.
Liczę na to, że wątek nieco się rozwinie i dziękuję z góry wszystkim za wszelkie uwagi i spostrzeżenia.
No i przepraszam za tak długą litanię![]()
Pozdrawiam