Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: wyposażenie studia w wersji ekonomicznej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Question wyposażenie studia w wersji ekonomicznej

Heja,

Muszę się zorientować jaki byłby koszt minimalnego, aczkolwiek rozsądnego, wyposażenia maleńkiego studia fotograficznego z przeznaczeniem do fotografii modowej? (katalogowanie produktów na modelach dla sklepu, od czasu do czasu zdjęcia reklamowe produktów).

Jakie graty polecilibyście jako minimum? Ile by toto mogło kosztować?

Pytanie dodatkowe - w przypadku korzystania z usług zewnętrznego studia i fotografa, jak koszta tego typu sesji (katalogowanie odzieży na modelach) jest rozliczane, z jakimi stawkami należy się orientacyjnie liczyć?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16736
    proszę bardzo, tutaj coś dla Ciebie
    co do cen nie ma w tej branży czegoś takiego jak cennik, niby jest tabela stawek ZPAF, ale to jest bardziej fiction niż science, wszystko zależy od tego jaki zakres roboty, jakie pola eksploatacji, na jaki okres udzielasz licencji, jak bogaty jest klient no i jak bardzo się cenisz

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    willow: dzięki za linka.

A odnośnie kosztów sesji. Byłbym raczej tą stroną zlecającą niż wykonującą. Jeśli dobrze kojarzę focisz również modelki, zapewne czasami jest jakieś zlecenie modowe?

Jakich potrzebowałbyś danych, żeby mniej więcej oszacować cenę swoich usług za sesję dla sklepu odzieżowego (chodziło by o regularne sesje i dłuższą współpracę).

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apa-sf Zobacz posta
    willow: dzięki za linka.

A odnośnie kosztów sesji. Byłbym raczej tą stroną zlecającą niż wykonującą. Jeśli dobrze kojarzę focisz również modelki, zapewne czasami jest jakieś zlecenie modowe?

Jakich potrzebowałbyś danych, żeby mniej więcej oszacować cenę swoich usług za sesję dla sklepu odzieżowego (chodziło by o regularne sesje i dłuższą współpracę).
    aha i wszystko jasne
    no ja głównie focę modelki i modę, z sesji komercyjnych żyję
    co potrzebuję żeby wycenić sesję? Wiem już że sesja dla sklepu, pytanie kolejne, licencja, gdzie i na jaki okres będą wykorzystywane zdjęcia, (strona www, katalog, plakaty, banery itp, jeśli wydruki to planowany nakład) Kolejna sprawa to ilość modeli do sfotografowania (chodzi o produkty nie modelki) i czy wszystko na ludziach czy też packshoty. Sesja studyjna na czystych tłach czy jakaś scenografia do zaaranżowania? Jeśli modelki to czy angażujemy wizażystkę i fryzjerkę (rekomendowane)
    To chyba wszystkie pytania jakie zawsze należy zadać potencjalnemu klientowi, dopiero poznając te dane można zacząć się zastanawiać na wyceną. ( to tak dla wiedzy innych użytkowników, może się kiedyś komuś taka wiedza przyda?)
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5