Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 105

Wątek: załóżmy, że spadnie mi z nieba 15-20 tys.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    ale podobno ma być taki certyfikat obowiązkowo przez księży egzekwowany.
    Nic podobnego. Ksiądz (proboszcz) jest gospodarzem i to on pozwala bądź nie robić zdjęcia. Zaświadczenia o odbyciu kursu mogą być mile widziane, podobnie jak wizyta fotografa u księdza przed ceremonią. Nigdy mnie ksiądz nie zapytał o takie zaświadczenie, co najwyżej sam o nim wspomniałem. W drugą stronę - zaświadczenie z kurii o kursie wcale nie jest przepustką do zdjęć w kościołach - ksiądz może odmówić z różnych przyczyn wykonywania zdjęć, zaświadczenie nic to nie da. Jest natomiast pytanie o egzekwowanie takiego zakazu. Jeden fotograf podczas ceremonii to już rozsądny powód. Znam sytuacje, kiedy ksiądz wręcz chorobliwie odmawiał zezwolenia na robienie zdjęć podczas ceremonii. Podczas chrztu potrafił zawiesić głos na kilkadziesiąt sekund po tym jak ktoś błysnął lampą. Taka postawa doprowadziła do konfliktu z lokalną społecznością, ludzie brali śluby w innych parafiach, jeździli na skargi do kurii. Była to (jak sądzę) jedna z przyczyn zmiany proboszcza w tej parafii. Sprawa była dość głośna, miała miejsce w diecezji tarnowskiej...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ktoś kto ma 20 tyś na sprzęt i chce robić nim także śluby
    Nigdy nie kupi Olka !!!!!!!!!!! taka jest prawda i proszę nie jechać po mnie za mówienie prawdy w oczy
    pozdrawiam
    OBYWATELGC

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emm Zobacz posta
    Jak widzę nie ma ani jednego użytkownika Olympusa coby radził robić tym sprzętem kotleta. Zastanowiło mnie zdanie RE, który ma dostęp do PRO sprzętu i jakieś doświadczenie w temacie a "nie zaryzykowałby". Myślę, że czas aby część użytkowników systemu zrewidowała swoje poglądy na temat systemu i zastanowiła się czy chce "przy okazji" tłuc chałturę czy być amatorami w systemie 4/3 mimo wydania kupy kasy na sprzęt PRO (amatorami w pozytywnym znaczeniu tego słowa oczywiście) . Co ciekawe zdanie zabrały osoby, które z foto mają więcej wspólnego niż niedzielny pstryk. (qbic, suchar, alakin). Mariush na rzecz ślubów zdaje się zmienił system na Canona. Lessie też wyprzedaje graty i myśli o Canonie (nie pod śluby). W przeciągu kilkunastu ostatnich msc kilka dobrych osób odeszło z systemu. Dobrze, że Willow32 został jeszcze chociaż coś czytałem, że zdaje się z Nikonem chwilę pracował ale nie pamiętam już dobrze, więc przepraszam jeżeli się mylę. Nevrah, nie łatwo jest zmienić orientację z dnia na dzień ale zastanów się dobrze czy pchać się w wypasioną szklarnie i mieć masę frajdy z hobby a wstydzić się przy oddawaniu fotek młodym czy raczej kupić mniej sprzętu w Canonie czy Nikonie a ukierunkować się na śluby. Później jak będzie kasa zawsze możesz kupić coś więcej. (Nawet kompletny system Olympusa, obiektywy raczej nie drożeją a body leci na cenie).
    p.s RE jakim sprzętem żona robi śluby?
    Istnieją rozwiązania do kotleta lepsze od Olympusa i trudno by profi utrudniał sobie życie.
    E-3, puszka o profi ambicjach jest zajebiaszczym sprzętem turystycznym, z ogromną ilością przewag wobec konkurencji.
    Sprzęty amatorskie są podobne do amatorskich puszek konkurencji, zazwyczaj wykonane są "lepiej" i mają więcej "ficzerów".
    Nie napisałem, że wybrał bym się na ślub z c450d, czy d90. Profesjonalista szanuje swojego klienta, na którym zarabia. Ślubu nie da się powtórzyć.
    Fotografowie zawodowi mają zazwyczaj kilka korpusów z różnych systemów i nie jest dla nich problemem kupić coś "pod zlecenie".
    Przy czym nie chodzi mi o kotleciarzy co w jednej ręce mają aparat, a w drugiej kamerę i usługę wykonują za trzysta złotych.
    Moja żona robi zdjęcia różnymi aparatami. W domu mamy oprócz Olympusa Nikona i Canona. W kościele Kasia używa zazwyczaj c5d z 24-70 i 580EXII, a ja chodzę z Olympusem i "się nudzę", ale czasem moja małżonka łaskawie coś sobie z tych moich kliknięć wybierze.

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kosciol.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	210,2 KB
ID:	10051   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kosciol2.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	69,4 KB
ID:	10052  
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dodam jeszcze że ktoś kto chce wydać 20 tyś na sprzęt wie co będzie nim fotografował,
    chyba że postępuje w myśl zasady "Kto bogatemu zabroni !"
    Pozdrawiam
    OBYWATELGC

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja tam przez pół roku robie E trójką w studio nie tylko śluby a do tego mam co ponosić na wakacjach. I choć wśród znajomych czuję się trochę jak na bezludnej wyspie to czasami chodzi mi po głowie zakup drugiego takiego samego korpusu.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Ja tam przez pół roku robie E trójką w studio nie tylko śluby
    No, w studio to jakby przewaga niskoszumnego ISO 1600 nie istnieje .

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale jest przewaga w ISO 100 co bardziej jest mi potrzebne a niestety nie wszędzie ta czułość występuje.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zacznijmy od tego jak wygląda rynek fotografii ślubnej w Polsce. Ludzie, którzy robią to od początku do końca profesjonalnie - znają się na tym, robią to dobrze, zarabiają tym na życie (przynajmniej w części), nie mają ograniczeń sprzętowych stanowią niewielką grupę. Nie wiem czy jest to więcej niż kilkadziesiąt osób. Usługa realizowana przez kogoś takiego będzie kosztować kilka tysięcy złotych, wchodzi na nią cena sprzętu, oprogramowania, godziny pracy oraz fakt, że artysta fotograf ma zwykle ambicję zarabiać więcej niż facet na budowie. Problem w tym, że niewiele par w Polsce stać na wydatek taki jak połowa budżetu ich wesela czy przyjęcia. Inny problem to fakt wagi jaką młodzi przywiązują do zdjęć - wymagających, świadomych par jest niewiele - większość się zadowoli z dobrych technicznie zdjęć pamiątkowych, a jak jeszcze dostana prezentację na DVD to będą w stanie dać za to w sumie tysiąc złotych, może 2 x tyle w większych miastach.
    Facet, którego poznałem w Nowym Jorku zaczyna rozmowę o ślubie od 4 tys $ a nie sądzę żeby to była "pierwsza liga". Ma D3 (2 puszki) ze szkłami, S5Pro, coś z Canona "bo lubi" którąś Lkę... Na moje podekscytowanie wartością swojego zestawu stwierdził, że to pewnie tyle co wartość 1 żółtej taksówki jeżdżącej po Manhattanie - jego warsztatem jest sprzet i on woli być fotografem niż taksówkarzem...
    Polska to piępny ale inny kraj. Tu kupienie jednego korpusu czy szkła pod ślub to już problem. Stąd kompromisy, kombinowanie. Robiąc śluby w amerykańskim rozumieniu Olka bym pewnie nie kupił ale rozumiem ludzi, którzy fotografują hobbystycznie i są zadowoleni, że mogą tym nieco dorobić bądź zarobić na swoje zainteresowania. Kilka reportaży zrobionych przez takich amatorów pasjonatów było IMHO lepszych niż te które widziałem od "profesjonalistów-popaprańców" bo jak inaczej nazwać człowieka, którego firmuje zakłąd foto i jego głównym narzędziem pracy jest osławiony kit Canona...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Ja tam przez pół roku robie E trójką w studio nie tylko śluby a do tego mam co ponosić na wakacjach. I choć wśród znajomych czuję się trochę jak na bezludnej wyspie to czasami chodzi mi po głowie zakup drugiego takiego samego korpusu.
    A kościół czym robisz?

Profesjonalistów o których wspomniał RE nie ma na tym forum, a w Polsce pewnie jest niewielu (w torbie kilka korpusów różnych systemów i kupowanie na zlecenie). Przy czym rynek foto, który ja znam to właśnie d80, d60, 450d 40d, e500, e330.

Navrah, jeżeli zdecydujesz się na śluby Olympusem to nie zapomnij o Leice 25mm 1.4. To szkło zastępuję w dużym stopniu wysokie iso. Niestety to tylko 25mm.

Jeszcze apropo tego co napisał ktotek, to co "proboszcz może" to folklor ale po to masz akredytację z kurii, żeby być pewnym, że ci "gospodarz" nie zabroni zarabiać na życie. Sprawy flesza, kazania, łażenia po ołtarzu itd itp... to inny temat, który pewnie dobrze znasz skoro się tym zajmujesz. Ksiądz może cię wyrzucić jeśli uzna, że twoje zachowanie jest naganne i utrudniasz w jego odczuciu odprawianie mszy. Ale kwitancja, którą masz upoważnia cię do pstrykania w kościele, jeżeli jej nie masz to przynajmniej w części kościołów możesz liczyć na to, że ksiądz nie będzie nawet chciał gadać z tobą o robieniu zdjęć. Oczywiście twoim obowiązkiem jest zastosować się do wskazówek proboszcza co zresztą dokładnie opisane jest w materiałach, które kuria udostępnia fotografom. Tak jest w mojej kurii. W innych może być inaczej mimo, że wiara taka sama. Na koniec dodam jeszcze, że sytuację w której kwitancja jest konieczna moim zdaniem wymusili amatorzy pchając się na ołtarz tabunami. Wlicza się w to także osoby "dorabiające" najczęściej za psie pieniądze, które nie mając odpowiedniego sprzętu (ale mają duszę artysty) nadrabiają braki fleszem bądź łokciem.
    Ostatnio edytowane przez emm ; 26.11.08 o 21:30

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ktotek, nie chcę dyskutować na temat tych certyfikatów, bo to raczej nie ten wątek, ale dodam tylko, że podałem info, które dzisiaj było w radiu. Wg tegoż info, od nowego roku mają być obowiązkowe (takie zalecenie kurii czy innych włĸadz kościelnych). To czy proboszcz będzie wymagał dodatkowych "ceregieli" to już jego indywidualny wybór. Ja ślubów nie focę więc mnie to nie dotyczy, podałem jako ciekawosttkę, bo z tego co czytam, na tym forum wiele osób tym się zajmuje.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley