Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 105

Wątek: załóżmy, że spadnie mi z nieba 15-20 tys.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Było o tym kiedyś na prfc, bywają takie wymagania agencji reklamowych.
    To wtedy pożyczasz MF za 3 procent wartości za dzień zdjęciowy i pozamiatane. Kupienie a900 ze względu na ilość magapikseli to średni pomysł, bo to jedyna z niewielu przewag konkurencyjnych tego aparatu. Właściwie to jedyna przewaga i to tylko do czasu wejścia na rynek Canona i premiery Nikona. Będzie D3x (albo i nie będzie, bo już miał być), będzie c5dMkII, będzie 1dsMk4, będzie MX. To wszystko do wiosny.
    Pospiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wiem, ja nigdy bym nie kupił Sony. Napisałem tylko co też słyszałem.
    Fuji S5 Pro

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To wtedy pożyczasz MF za 3 procent wartości za dzień zdjęciowy i pozamiatane. Kupienie a900 ze względu na ilość magapikseli to średni pomysł, bo to jedyna z niewielu przewag konkurencyjnych tego aparatu. Właściwie to jedyna przewaga i to tylko do czasu wejścia na rynek Canona i premiery Nikona. Będzie D3x (albo i nie będzie, bo już miał być), będzie c5dMkII, będzie 1dsMk4, będzie MX. To wszystko do wiosny.
    Pospiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.
    Przecież to właśnie napisałem - że się zastanawia. Nie wiem skąd wniosek o pośpiechu. Dziwna maniera krytykowania faceta, którego nie znacie, za błędne decyzje, których nie podjął.
    Kumpel od zawsze żyje z fotografii. To jego wyuczony zawód. Zdobywa nowe rynki i zlecenia, rozwija się, więc wymienia sprzęt na taki, który jest mu niezbędny by zdobywać zlecenia naprawdę lukratywne. Robi to z rozmysłem i nie patrzy na przywiązanie do marki, bo miał już i analogowe Canony i E-1, teraz pstryka 5d do którego ma spore zastrzeżenia, ale gdy go kupował wielkiego wyboru nie miał, bo nie było D3, D700 czy Alfy900. Myślał nad Sony, bo nie było innych aparatów o takich parametrach matrycy. Dopiero teraz dochodzą nowe możliwości.
    Tak, MPx to jedyna przewaga, ale w jego pracy niezmiernie istotna - skoro tego chcą od niego zleceniodawcy. Pożyczanie sprzętu ma sens, jeśli takie zlecenie wpada okazjonalnie, ale nie wtedy, gdy robi się to stale.
    EOT

piotrek204
    Gość
    Niestety MPIX'y sa czesto elementem poruszanym podczas zamowien i min 20MPIX czesto sie pojawia, szczegolnie kiedy klient zleca packshoty a jeszcze nie wie do czego bedzie ich uzywal. Ma nowy produkt, ma fotografie wg swojego standardu czyli rzuty przy odpowiednich pochyleniach, chce duzo mpix bo wtedy nie bedzie problemu gdy zaistnieje potrzeba zrobienia reklamy na caly blok.
    Wypozyczanie sprzetu nie zawsze sie sprawdza gdyz klient ma nagle potrzeby i nie mozna ufac dostepnosci sprzetu.
    W tym temacie ktory znam wygrywa do tej pory bezapelacyjnie dsIII, to zdjecia malych pruduktow i tutaj wygrywal z powodu... GO mniejszej niz w srednim, porecznosci i jednak cenowo jest konkurencyjny.
    Druga ogromna zaleta jest LV. Mozna na ekranie powiekszyc dowolny fragment zdjecia, guzikami +/- pokrecic focusem.

Sony posiada szkla tilt w ofercie?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Piszecie o jakiś kosmosach. 5DMkII, Alpha 900, Nikon D3/D700, to wszystko są fajne aparaty (sam, z nieukrywanej "chciwości" chciałbym mieć pełnoklatkowego Nikona jako drugi system), ale Nevrah dopiero zaczyna, a nie jest na etapie "...po wieloletniej pracy mam zamiar rozwinąć skrzydła".

Nevrah jest potrzebny w miarę dobry aparat, 3-4 szkła pokrywające zakres "na zapas", zaplecze do obróbki, z oprogramowaniem edycyjnym, które nie jest jakimś pomijalnym tematem, zaplecze studyjne, i to w miarę mobilne. I powinna się z tym zamknąć w kwocie, której nie wyśmieją jej tam gdzie stara się o dotacje.
    Poradźcie jej sprzęt Olympusa, Canona czy Nikona, a nawet Sony, który spełnia wymogi katalogu produktów dostępnego w sieci, odbitek maks. 30x20, zdjęć w kościele z doświetleniem lampą, pleneru przy ISO max 400, pracy w studiu przy sztucznym oświetleniu, etc. Ma być optycznie dobrze, jasno i w miarę tanio bez ekstrawagancji. I nie zapominajcie o tym, że trzeba jeszcze kupić komputer, oprogramowanie, światełka i inny szpej na start.

Jak na razie w wątku można przeczytać jakieś "voodoo", że zdjęcia ślubne potrafi zrobić jedynie sprzęt za kilkanaście tysięcy złotych, albo że każdy klient ma wysokie wymagania co do jakości obrazu. Taki właśnie obraz utrwalił mi się po lekturze postów-porad zamieszczonych w tym wątku.

Większość z was wie, że są, nawet na tym forum ludzie, którzy zarabiają pieniądze nie korzystając czasami nawet ze sprzętu klasy e-3, ale z niższej półki. Efekt ich pracy jest nie tylko lepszy od wspomnianego człowieka orkiestry (który na ślubie jest z aparatem w jednej i kamerą w drugiej ręce), ale zdarza się też, że ich praca jest stawiana wyżej niż praca człowieka ze sprzętem uważanym za profesjonalny.
    Oprócz sprzętu, trzeba mieć pomysł jak z niego skorzystać i nie pakować się w zbędne koszty.

A to całe biadolenie, że olkiem się nie da, zrzucę na karby jesiennej aury. Pora sobie kupić lampki antydepresyjne.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nevrah jest potrzebny w miarę dobry aparat, 3-4 szkła pokrywające zakres "na zapas", zaplecze do obróbki, z oprogramowaniem edycyjnym, które nie jest jakimś pomijalnym tematem, zaplecze studyjne, i to w miarę mobilne. I powinna się z tym zamknąć w kwocie, której nie wyśmieją jej tam gdzie stara się o dotacje.
    Poradźcie jej sprzęt Olympusa, Canona czy Nikona, a nawet Sony, który spełnia wymogi katalogu produktów dostępnego w sieci, odbitek maks. 30x20, zdjęć w kościele z doświetleniem lampą, pleneru przy ISO max 400, pracy w studiu przy sztucznym oświetleniu, etc. Ma być optycznie dobrze, jasno i w miarę tanio bez ekstrawagancji.
    No to dalej, skoro uważasz, że to sensownie wejść w profesjonalnego kotleta za powiedzmy 12kPLN (reszta na komputer i oprogramowanie) w Olympusa, radź!

Pamiętaj, że ktoś, komu poradzisz, wyda swoje pieniądze, ale pretensje będzie miał do ciebie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

diabolique
    Gość
    Jak na razie w wątku można przeczytać jakieś "voodoo", że zdjęcia ślubne potrafi zrobić jedynie sprzęt za kilkanaście tysięcy złotych, albo że każdy klient ma wysokie wymagania co do jakości obrazu. Taki właśnie obraz utrwalił mi się po lekturze postów-porad zamieszczonych w tym wątku.
    Może przeoczyłeś, że Nevrah pisała też o fotografii studyjnej-reklamowej. Zasygnalizowałem jej, jakie zbliżają się trendy odnośnie wymagań plików, bez zastrzegania się, że cokolwiek musi. Ale warto o tym pamiętać, bo łatwiej system rozbudować niż zmienić. Robiąc długofalowe plany trzeba patrzeć dalej niż dzisiejsze zasoby portfela. Zwłaszcza, jeśli chce się z tego żyć.
    Zawsze można zrobić kitem, sztucznie podbić rozdzielczość zcrackowanym softem, zainkasować honorarium i... dziwić się, że nie ma kolejnych zleceń.
    Większość firm bankrutuje w ciągu pierwszych dwóch lat istnienia. Warto pomyśleć - dlaczego?

piotrek204
    Gość
    Piszecie o jakiś kosmosach. 5DMkII, Alpha 900, Nikon D3/D700, to wszystko są fajne aparaty (sam, z nieukrywanej "chciwości" chciałbym mieć pełnoklatkowego Nikona jako drugi system), ale Nevrah dopiero zaczyna, a nie jest na etapie "...po wieloletniej pracy mam zamiar rozwinąć skrzydła".
    Zawsze mozna zaczac od innego body tanszego np cropowego by pozniej sprzet ktory sie zakupilo czyli szkla i lampy pasowaly.

qbic
    Gość
    Używane 5D / 1Ds są tanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak by mi spadło z nieba te 15 czy nawet 20 tysi to chyba odesłałbym je z powrotem. Nie wydaje mi się aby w tych pieniądzach można było zbudować podstawy do działania firmy fotograficznej. I nie będę tu wymieniał co za ile bo jest to pozbawione sensu. Jeśli już to zacząłbym od określenia tego „co” czyli stworzył listę niezbędnego sprzętu. Aby to zrobić trzeba posiadać jakieś podstawowe informacje na temat nie tylko profilu działalności czy profilu usług ale też lokalu w którym będzie znajdowało się studio i firma jego powierzchni i wysokości. W całym budżecie firmy fotograficznej sam sprzęt do robienia zdjęć czyli lustrzankę i obiektyw zamieściłbym raczej jako ostatnią pozycja na liście.