Strona 111 z 158 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.101 do 1.110 z 1573

Wątek: Quiz fotograficzny:

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Amigo!, samo nazwisko nie wystarczy,
    k@czy, tak Twoja odpowiedź jest Oki.

W pytaniu drugim chyba się zapędziłem (popełniłem błąd w sformułowaniu). Myślałem o czymś innym, niepowodzenie w filmach można uznać za przyczynę. Miało to miejsce już po śmierci Hitlera - o to mi chodziło (miejsce w historii).
    Co do pytania 3, to ja jeszcze dopiszę, że władze niemieckie jak powód umorzenia podały podeszły wiek oskarżonej. Co do więźniów to byli wykorzystani jako statyści (to byli Cyganie), nie dostali(podobno) zapłaty za pracę, po czym trafili do Auschwitz. Chodzi o film „Dolina”.

Ewentualne błędy, przekłamania zapewne sprostuje RadioErewan.

W odpowiedzi na Twoje pytanie, muszę napisać, że znam nazwisko(nawet nie imię) – resztę musiałem doszukać.
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 25.11.08 o 09:57
    było sobie życie

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dobra, odpowiadam na pytanie, nie ma chętnych, może za trudne (zadałem to pytanie mojej 10 letniej kuzynce - poszperała, poszukała i znalazła - ot ambitne dziecko).

Heinrich Hoffman /opłata za każde zdjęcie, które pojawiało się na znaczkach pocztowych - to spowodowało, że jego konto spuchło

Moje pytanie, a nawet dwa pytania.

1) Jakiej techniki użyto do utrwalenia prac rekonstrukcji „Ostatniej Wieczerzy” Leonarda da Vinci w kościele Santa Maria delle Grazzie w Mediolanie, fresków Rafaela w Pałacu Watykańskim czy „Sądu Ostatecznego” Michała Anioła w Kaplicy Sekstyńskiej.

Rejestracja prac pozwoliła na dokładne porównanie obiektów(malowideł) przed i po renowacji, oraz analizę szczegółów po usunięciu retuszów naniesionych przez malarzy w XVIII i XIX w (fotografie robiono przed renowacja, w czasie jej trwania, oraz po).

2) Czym wyróżniały się urządzenia/urządzenie którymi/którym tego dokonano (tak mi się wydaje).

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 25.11.08 o 21:08
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ostatnia wieczerza została sfotografowana Nikonem D2Xs z obiektywem 600mm f/4.
    Z 1677 ujęć poskładano 16 Gigapikselowy obraz który można obejrzeć na stronie:
    http://www.haltadefinizione.com/
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PiotrAntasik Zobacz posta
    Ostatnia wieczerza została sfotografowana Nikonem D2Xs z obiektywem 600mm f/4.
    Z 1677 ujęć poskładano 16 Gigapikselowy obraz który można obejrzeć na stronie:
    http://www.haltadefinizione.com/
    Nie o to mi chodziło, okres kiedy to miało miejsce przypada na lata 1982-1983.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O ile mnie skleroza nie zawodzi to wykonano zdjęcia polaroidem ze specjalnie wykonanymi na tę okazje materiałami ?
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    O ile mnie skleroza nie zawodzi to wykonano zdjęcia polaroidem ze specjalnie wykonanymi na tę okazje materiałami ?
    jo, polaroid !. A pamietasz może dokładnie czym się charakteryzowały te aparaty ? Dlaczego były takie szczególne ?
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    jo, polaroid !. A pamietasz może dokładnie czym się charakteryzowały te aparaty ? Dlaczego były takie szczególne ?
    O ile nadal skleroza mnie nie myli to chodziło o konstrukcje układu opycznego i sposób przemieszczania ustroistwa przed freskami, a i duże to było bydle.
    Więcej nie pamiętam, czytałem o tym gdy odbywały sie te prace. Ona zajmowała sie konserwacją zabytków to śledziłem to na bieżaco, lecz wiesz z wiekiem to....

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    O ile nadal skleroza mnie nie myli to chodziło o konstrukcje układu opycznego i sposób przemieszczania ustroistwa przed freskami, a i duże to było bydle.
    Więcej nie pamiętam, czytałem o tym gdy odbywały sie te prace. Ona zajmowała sie konserwacją zabytków to śledziłem to na bieżaco, lecz wiesz z wiekiem to....
    można uznać( i materiał i specyfincza budowa), mogę się mylić akurat do tego czy napewno wykorzystano ten model, nie jestem na 100% pewny. Rzeczywiście duże toto było, ale dlatego, ponieważ ten model polaroida pozwolił robić odbitki 50x60cm. Wyprodukowano tylko 5 urządzeń.

Zadajesz pytanie.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Będzie bardzo proste.
    W PRL-u produkowano dwa "komunijne aparaty".
    Jak sie zwały i jaką zmianę poczyniono w młodszym z nich w stosunku do poprzednika.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Będzie bardzo proste.
    W PRL-u produkowano dwa "komunijne aparaty".
    Jak sie zwały i jaką zmianę poczyniono w młodszym z nich w stosunku do poprzednika.
    Czy to "dróch" i "ami"? Czy też chodzi o "drócha synchro"?