Mysikrólik, popieram Twoje zdanie - co daje forumowiczom słowo "nie"? Bo powiedzieć -"kiepsko" i nic więcej, to jest negatyw, danie minusa i nic więcej, nawet jak słuszne, to słabo konstruktywne.
Pzdr, TJ
Mysikrólik, popieram Twoje zdanie - co daje forumowiczom słowo "nie"? Bo powiedzieć -"kiepsko" i nic więcej, to jest negatyw, danie minusa i nic więcej, nawet jak słuszne, to słabo konstruktywne.
Pzdr, TJ
Kazdy z nas,poza zarobkujacymi robi dla siebie-ja tez.Jednak umieszczajac fotke na dyskusyjnym trzeba sie liczyc z opiniami nawet negatywnymi.Czy to bedzie jedno slowo typu kiepskie,czy elaborat na dwie strony maszynopisu.Nie kazdy umie ubrac w slowka i napisac 100000 zdan nic nie wnoszycych.
Tobie po fotka nie wypada pisac o popelnonych bledach.Znasz warsztat i sama widzisz co jest nie tak.
Gawronow jest pod dostatkiem-zrobisz lepsze,piekniejsze tlo zanajdziesz,dopasuje Ci swiatlo,poza.... itd,itp.
A,ze smiesznie wyglada to fakt![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ale nie chodzi o sto zdań.Podam przykład z fotoprzyrody:
"Twój gawron tonie w czarnościach. Aż piksele ze szczególami się potopiły" - michalv
I dzięki temu wiem, że te czernie się zlewają ze sobą, wiem co w tym zdjęciu jest nie tak. Wiem, że mogę jeszcze raz spróbować wywołać je z raw - może wyjdzie lepiej, jak wyciągnę szczegóły?
Mi się osobiście podoba kaczka z liściem na tafli jeziora, nie wiem czemu jest taka tragiczna. Podoba mi się w tym zdjęciu to, że jest jedna śpiąca kaczka i jeden mały obok liść. Jak mi ktoś napisze, że to takie beznadziejne - to co mi z tego? Mam prowadzić jałową dyskusję pt.: "uzasadnij czemu"?Była dyskusja, że w galerii nie ma uzasadniania ocen, to argumentem moim własnym było, że po to jest dział "ocena zdjęć" i widzę, że sama się myliłam. I nie chodzi o krytykę, mi się zwyczajnie nie chce udowadniać jakie zdjęcia robię.
pozdrawiam![]()
Przepraszam, ale ja tego liścia w ogóle nie zauważyłem. Ale nie zmienia to akurat mojego do tej foty podejścia - jest to zrobiona bez nadmiernego wysiłku fota kaczki, ot tyle.
A ja akurat bardzo lubię zdjęcia przyrodnicze, galeria foto-przyrody jest dla mnie niezmiennie źródłem inspiracji.
Bardzo podoba Mi się zdjęcie nr 4 - lubie takie klimaty, a w zdjęciu nr 6 mam wrażenie, że woda zaraz wleje Mi się przez monitor na biurko.
Moim kryterium oceny jest to coś co pobudza we Mnie emocje w momencie ogladania fotogarfi (i dość często poprawność techniczna wykonania kłóci sie z tym).
P.S. Oczywiście uwaga odnośnie poprawności technicznej nie dotyczy powyższych zdjęć![]()
XZ-2 / E-510 / ZD14-42 / ZD 14-54 / ZD 70-300 / FL36R / statyw SLIK PRO 330D
Lucca napisałeś:
"Kazdy z nas,poza zarobkujacymi robi dla siebie-ja tez.Jednak umieszczajac fotke na dyskusyjnym trzeba sie liczyc z opiniami nawet negatywnymi.Czy to bedzie jedno slowo typu kiepskie,czy elaborat na dwie strony maszynopisu.Nie kazdy umie ubrac w slowka i napisac 100000 zdan nic nie wnoszycych.
Tobie po fotka nie wypada pisac o popelnonych bledach.Znasz warsztat i sama widzisz co jest nie tak."
Moim zdaniem nasze recenzje powinny być przynajmniej jednozdaniowe, a nie jednosłowne typu "kiepskie". To jest forum zrzeszające wielu fotografów, zaawansowanych mniej lub bardziej i szersze omówienie (nawet jednozdaniowe, jeśli esencjonalne) może przynieść korzyści nie tylko autorowi, ale i innym śledzącym wątek. Komentarz, nawet skromny, może być zaczynem wielokierunkowej wymiany doświadczeń.
Uważam, że każdego aktywnego uczestnika naszego forum stać na taki wpis, trzeba tylko chcieć.
Pzdr, TJ
Aleście się uczepili. Akurat Mysikrólika nie podejrzewam, że umieszcza tu zdjęcia dla taniego poklasku, tylko chce się czegoś dowiedzieć o zdjęciu. I prawdę powiedział Tadeusz, fajnie by było, gdyby każdy potrafił choć jedno swoje zdanie napisać o zdjęciu, a nie tylko rzucić epitetem (pozytywnym lub nie).
Ile razy już o tym rozmawialiśmy...
Niektórzy nie mają czasu, albo nie potrafią o danym zdjęciu powiedzieć więcej niż podoba/nie podoba mi się. Więc chyba lepiej napisać choć tyle niż nic? Zawsze coś to autorowi mówi.
Nie podejrzewasz chyba, że zawiązał się spisek przeciw MysikrólikowiPo prostu kilka osób, znając jej możliwości, oceniło nienajlepiej te zdjęcia. Może faktycznie nie są najwyższych lotów a takim zdjęciom wytyka się błędy, na naszym forum (na ogół- taki obyczaj
), tylko "młodym". Userom tego formatu co Mysikrólik, raczej mówi się to oględniej
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA