Dzięki.![]()
Mi się te zdjęcia podobają i to jest dla mnie najważniejsze. Jak ktoś chce obejrzeć nowości, to zapraszam do mojej strony.![]()
ciężki obiekt, wiem jak trudno to zrobić. Prawie czarny, powoduje duże kontrasty zazwyczaj foty nie wychodzą dobrze. Tobie wyszło bardzo ładnie..Gdyby nie patrzył na Ciebie, byłoby lepiej ale trudno się z nimi gada :P
/*...................*/
/* ...........................*/
Z twarzy nie poznałem, dopiero po skrzydłach...
Okoliczności tła i kadru ładne, niestety, en face gawron wyszedł jak bałwanek ze zgnitą marchewką zamiast nosa![]()
Panowie,delikatnie z krytyka bo wątek zostanie zamknięty.Ptaszysko jest OK.Faktycznie trudno je sfotografować.Potrzebne miękkie siatełko.
Mysikrólik,
Po pierwsze, podobają mi się Twoje poszukiwania w temacie Przyroda.
Po drugie, ostatnia fotka - gawron jest warta obejrzenia:
Za:
1) Wyważona kompozycja - polożona litera L, ptak w mocnym punkcie, tło nie zakłóca.
2) Bardzo trudne ujęcie głowy ptaka - en face, moim zdaniem zakończone sukcesem, dziób został perspektywicznie skrócony przez długi obiektyw, ale ptak zyskał twarz, facjatę, z zasadniczym elementem mówiącym do mnie - oczy czujne i uważne.
3) Czarna bryła jest modelowana mięciutkim światełkiem od prawej, po lewej u dołu widać puszystość piór.
4) Kolory grają - czerń ptaka, zielona ciemność gałązki i pomarańczowe tło.
Przeciw:
1) Czerń na brzuchu ptaka jest zbyt głęboka - brak jakiegokolwiek szczegółu, ale wiadomo, że gawrony sa czarne.
2) Przydałoby sie ciutek więcej światełka.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 18.11.08 o 09:57
Po ostatnich fotkach myslalem,ze ktos Ci sie na konto wlamal i po zlosci fotki dodaje.Jednak napisalas,ze Ci sie podobaja-to najwazniejsze.Jednak po Gawronie dalej tak mysle..Jak myslisz?Jakie komenty by byly,jak poczatkujacy by wstawil takiego Gawrona
![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Dziękuję tym wszystkim, którzy skomentowali gawrona.
Lucca myślę, że zdjęcia robię dla siebie, a nie dla innych.Nie wiem co jest złego w tym gawronie, prócz tego, że czernie nie zagrały idealnie, bo ISO większe niż 400 jest jakie jest. Dziób do przodu - z tym się zgadzam, ale uważam, że teraz wygląda zabawnie.
Wiem tylko, że zdjęcia przyrodnicze - nieważne czy lepsze czy gorsze, są dość nie popularnym tematem, dlatego coraz bardziej się przychylam do zdania, że warto je pokazywać na forum tematycznym - a nie naszym. Dlaczego? Dlatego, że nawet jeśli są złe, to można się dowiedzieć jakie są w nich błędy a nie słuchać, że "kiepskie to komplement".
Nie chodzi mi o głaskanie po główce, ale o konstruktywną krytykę.Trudno się nauczyć czegokolwiek bez opinii innych, ale bezsensowne komentarze coraz częściej mnie zastanawiają nad sensem publikacji zdjęć.